Gënjeshtra në lidhje me tridentin në stemën e Ukrainës, përdoret për të justifikuar pushtimin ushtarak rus

Фото: скриншот од дел од постот

Lufta në Ukrainë nuk është një luftë e skllevërve satanik kundër Ortodoksisë. Ukrainasit nuk janë skllevër satanik dhe as stema e Ukrainës nuk lidhet me shënimin e simboleve satanike. Lufta në Ukrainë po zhvillohet për shkak të pretendimeve territoriale të Rusisë dhe paraqet shkelje të një sërë marrëveshjesh ndërkombëtare, duke rrezikuar jetën e civilëve, duke sjellë viktima njerëzore dhe dëme materiale, që ka prekur të gjithë botën në aspektin ekonomik. Së fundi, si në Ukrainë ashtu edhe në Rusi, shumica e popullsisë janë ortodoksë

 

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Pullë kazare për shënimin e skllevërve. Lufta është e qartë si dita. Skllevërit satanikë kundër ortodoksisë. 

Si pjesë e postimit shpërndahet një foto e tridentit (sfurkë tridhëmbësh), e cila paraqitet si simbol i stemës së Ukrainës. Ky simbol nuk është ndonjë vulë kazariane për shënimin e skllevërve, por është subjekt i shumë dezinformatave për të demonizuar Ukrainën dhe për të justifikuar Rusinë për pushtimin e saj agresiv ushtarak. Kështu, në botimin që po shqyrtojmë, lufta që Rusia po bën kundër një shteti sovran dhe demokratik, duke shkelur një sërë marrëveshjesh ndërkombëtare, por edhe integritetin territorial të Ukrainës, paraqitet si një e ashtuquajtur “luftë e skllevërve satanik kundër ortodoksisë”.

Vërtetmatësi raportoi së fundmi se një nga narrativat mbizotëruese nga pala ruse për të justifikuar pushtimin ushtarak, i cili ishte i paprovokuar, është pikërisht se ai lufton për ruajtjen e vlerave tradicionale, të Ortodoksisë dhe kundër Satanizmit në Perëndim. Në rrëfimet e shumta dezinformative, Ukraina paraqitet si satanike, pa argumente, pra është një paraqitje fiktive pa argumente dhe satanizim pa bazë.

Tridenti i përfaqësuar në stemën e Ukrainës edhe sot e kësaj dite nuk ka një përkufizim plotësisht të qartë në lidhje me kuptimin e simbolit, por një numër historianësh pajtohen se është një formë e stilizuar e stemës së përdorur nga familja e parë sunduese e Ukrainës, Rurik. Që nga ditët e Republikës Popullore të Ukrainës, tridenti është bërë një simbol i rëndësishëm për ata që luftuan për pavarësinë e Ukrainës 100 vjet më parë dhe ata që e mbrojnë atë tani. Ndryshe nga se thuhej në postimin që po shqyrtojmë, ajo nuk u përdor kurrë si një vulë kazare për të shënuar skllevërit. Është një trillim.]

Tridenti ka qenë prej kohësh i lidhur me historinë e Ukrainës. Ishte një shenjë e paraardhësve të dinastisë Rurik (shek. 10-12, koha e Rusisë së Kievit). Arkeologët e gjejnë ende imazhin e tij në monedha, vula, vegla, tulla, murale. Në vitin 1918, menjëherë pas rënies së Perandorisë Ruse, qeveria e Republikës Popullore të Ukrainës miratoi treshen si stemë shtetërore.

Është zyrtarisht emblema e shtetit mbretëror të Volodimirit të Madh. Simboli ndoshta e ka origjinën nga vula e Volodimirit të Madh, Princit të Kievit. Tridenti në stemën e Ukrainës pasqyron ngjarjet heroike të së kaluarës, domethënë përpjekjet e luftëtarëve ukrainas që mbrojtën sovranitetin dhe integritetin territorial si në të kaluarën ashtu edhe sot. Ashtu si të gjitha shenjat e tjera, tridenti ukrainas ka simbolikën e vet. Por ka edhe 40 teori për kuptimin e tij të vërtetë që variojnë midis një harku me shigjeta, një shandan, një spirancë, krahë skifteri etj.

Në vitin 1918, menjëherë pas rënies së Perandorisë Ruse, Qeveria e Republikës Popullore të Ukrainës miratoi tridentin si stemë shtetërore. Komisioni, i cili ishte i autorizuar për të zgjedhur një stemë, shqyrtoi disa alternativa, duke përfshirë një luan të artë, një imazh të Shën Kryeengjëllit Mikael, shenjtorit mbrojtës të Kievit dhe të tjerëve. 

Për të gjitha këto argumente mund të konstatohet se pretendimi në postim është gënjeshtër. Sepse lufta në Ukrainë nuk është një luftë e skllevërve satanikë kundër Ortodoksisë. Ukrainasit nuk janë skllevër satanikë dhe as stema e Ukrainës nuk lidhet me shenja satanike. Lufta në Ukrainë po zhvillohet për shkak të pretendimeve territoriale të Rusisë dhe paraqet shkelje të një sërë marrëveshjesh ndërkombëtare, duke rrezikuar jetën e civilëve, duke sjellë viktima njerëzore dhe dëme materiale, që ka prekur të gjithë botën në aspektin ekonomik. Së fundi, si në Ukrainë ashtu edhe në Rusi, shumica e popullsisë janë ortodoksë

Për faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.