Fotografia e një njeriu në tren nuk tregon Prigozhinin dhe as nuk vërteton se ai është gjallë

Фото: Птинтскин ФБ пост

Edhe pse mashkulli në foto i ngjan shefit të Wagner-it, në foto ka një detaj që tregon se nuk është ai. Siç shkruan Newsweek, veshët e Prigogine janë të ndryshëm nga ata të personit në foto. Gjithashtu, nëse besojmë se Prigozhin është ende gjallë, për të cilën nuk ka prova të besueshme, nuk ka kuptim pse njeriu që udhëhoqi një grusht shteti kundër udhëheqjes së Kremlinit në qershor 2023 do të rrezikonte ekspozimin gjatë udhëtimit me transport publik ose tren.

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Prigozhin u ringjall? Vërtet u ringjall?

Postimi shpërndau foto të shënuara si të bëra më 3 mars 2024 dhe duke aluduar në praninë e ish-udhëheqësit të Wagner, Yevgeny Prigozhin. Burri në foto i ngjan Prigozhines dhe duket sikur fotot janë realizuar në tren.

Këto foto nuk janë më të besueshme se përmbajtjet e tjera të shpërndara pas vdekjes së Prigozhine për të mbështetur teoritë konspirative rreth tij. Siç shkruan Newsweek, burimi i fotove të shpërndara në postimin që po shqyrtojmë nuk mund të përcaktohet, por prej aty kanë konstatuar se ka filluar të shpërndahet nga kanalet ruse të Telegramit dhe mediat e tjera sociale më 13 mars 2024 rreth orës 19:00.

 

Edhe pse mashkulli në foto i ngjan shefit të Wagner-it, në foto ka një detaj që tregon se nuk është ai. Veshët e Prigozhine janë të ndryshëm nga ata të fytyrës në foto. Fotografi u mdufikia e Prigozhinit dhe ajo ee shfaqur u kombinuan. Ky tipar dallues është i dukshëm në fotot mediatike dhe lajmet për të. Burri në foto nuk përputhet në atë aspekt. Një formë krejtësisht tjetër është edhe antiheliksi i Prigozhine, pra kreshta e trashë e ngritur e kërcit që ndodhet në pjesën e dukshme të veshit, siç shihet në fotot e publikuara nga mediat shtetërore ruse, shkruan Newsweek.

Gjithashtu, nëse besojmë se Prigozhin është ende gjallë, për të cilën nuk ka prova të besueshme, nuk ka kuptim pse njeriu që udhëhoqi një grusht shteti kundër udhëheqjes së Kremlinit në qershor 2023 do të rrezikonte ekspozimin ndërsa udhëtonte me transport publik ose tren.

Në çdo rast, pothuajse me siguri mund të themi se njeriu i fotografuar në tren nuk është Yevgeny Prigozhine, shkruan Newsweek.

Javën e kaluar, një listë e ushtarëve rusë të vrarë së fundmi në rajonin Zaporozhye të Ukrainës qarkulloi në mediat sociale, duke përfshirë emrin e Yevgeny Prigozhin.

Siç zbuloi Newsweek, ishte një ushtar që ndryshoi emrin e tij nga Ruslan Yunsunov në Prigozhin disa vjet më parë, sipas dëshmisë nga familja e tij.

Ndryshe, Reuters raportoi se më 25 gusht 2023, Ministria britanike e Mbrojtjes deklaroi se “ende nuk ka asnjë provë përfundimtare se lideri i Wagner-it Yevgeny Prigozhin ishte në aeroplanin që u rrëzua dhe se nuk kishte të mbijetuar, por se ka shumë gjasa që ai është i vdekur.”

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. Burri i treguar në foton që ata shpërndanë në postim nuk është Yevgeny Prigozhin. Fotot e liderit të ndjerë Wagner tregojnë se format e veshit ndryshojnë ndjeshëm nga ato të burrit, imazhi i të cilit është shpërndarë në postim.

  

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.