Filipçe fillimisht dha një afat, tani nuk e di kur do të arrijë ilaçi “Kalideko”

Фото: Принтскрин видео

Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe, më 02.07.2021 (e Premte), deklaroi se ilaçi “Kalideko”, i cili është i nevojshëm për njerëzit që vuajnë nga fibroza cistike, do të arrijë me 09.07.2021.

Procedura ka filluar dhe ilaçi duhet të arrijë javën tjetër. Kjo është arsyeja pse ka një ndërprerje në trajtim, përndryshe ne e siguruam ilaçin pas një periudhe të gjatë sepse kishte nevojë për atë ilaç, tha ministri Filipçe.

 [Burmi: Теlmа, Data: 02.07.2021]

Deklarata e Filipçes mund të dëgjohet edhe në video, duke filluar nga minuta 1:24.

 

 

ARSYETIM:

Ilaçi “Kalideko” për pacientët me fibrozë cistike të rëndë u ble për herë të parë në prill të këtij viti, por vetëm për dy muaj, në mënyrë që të testonte efektivitetin e tij. Ilaçi u tregua mjaft efektiv. Pasi tre pacientët me formë të rëndë të sëmundjes, për të cilët në të vërtetë ishte siguruar ilaçi, mbetën pa të, ata publikisht përmes mediave, më 02.07.2021, apeluan që të prokurohej, sepse, siç theksuan ata, pa këtë ilaç gjendja e tyre është shumë më e keqe dhe nuk mund të funksionojë në mënyrë të pavarur.

Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe, në të njëjtën ditë, njoftoi (1:24 në video) se ilaçi do të arrijë javën e ardhshme, deri më 09.07.2021.

Më 06.07.2021, siç raportohet nga MMS, Filipçe përsëri deklaroi se pret që ilaçi “Kalideko” të arrijë në fund të javës, pra 09.07.2021.

Departamenti i Sëmundjeve të Rralla dje u përpoq të komunikonte me furnizuesit. Dje ata nuk u përgjigjën, sot ne presim që të na tregojnë. Ilaçi duhet të vijë nga Mbretëria e Bashkuar. Ne u përpoqëm të komunikonim me e-mail që të dërgohet ilaçi dhe ta pranojmë atë me DHL sa më shpejt të jetë e mundur, dhe në MALMED po bëjmë një procedurë për lëshimin e ilaçit në treg, pavarësisht faktit se procedura nuk është zyrtarisht përfunduar. Tani kemi një pengesë administrative, por do ta kapërcejmë, tha Filipçe.

Ai, siç tha, tashmë ka biseduar me drejtorin Lirim Shabani, i cili tha se do të punojnë për rastin.

Më 9 korrik 2021, siç raportohet nga TV21, ilaçi “Kalideko” ende nuk është dërguar.

Ishte premtuar këtë javë, por ilaç Kalideko për tre pacientët me fibrozë cistike ende nuk ka. Ministri Filipçe premtoi se deri këtë të premte ilaçi duhet të jetë i disponueshëm për tre vajzat me këtë sëmundje të rrallë. Ai tha se procedurat janë vonuar dhe se nuk ka informacion se kur do të marrin terapinë pacientët, sepse presin tashmë për një kohë të gjatë.

Më 30 korrik 2021, ministri Filipçe, në përgjigje të një pyetjeje parlamentare nga deputeti Kiril Pecakov nga grupi parlamentar i VMRO-DPMNE-së në lidhje me vonesën dy mujore të ilaçit “Kalideko”, tha se shpreson që në një kohë të shkurtër do të mbërrijë në vendin tonë.

Ky ilaç është për fëmijët me fibrozë cistike, të cilët kanë një mutacion gjenetik specifik. Ilaçi nuk mund t’u jepet të gjithëve me një sëmundje të tillë, por u identifikuan tre fëmijë të cilëve iu dha terapia. Ky ilaç nuk ishte i disponueshëm në vendin tonë më parë. Ekipi i ekspertëve të Klinikës Pediatrike kishte për detyrë të vlerësonte efekasitetin e ilaçit. Ne pamë që me të vërtetë ka efekt dhe e kemi përfshirë në programin tonë. Kjo është periudhë në të cilën ne tani jemi duke pritur që procedura të përfundojë. U njoftua se do të arrinte. Fatkeqësisht, afatet po vonohen. Unë jam në komunikim të përditshëm me anëtarët e familjes së fëmijëve dhe mendoj se në një kohë shumë të shkurtër ai do të mbërrijë në vendin tonë, në mënyrë që fëmijët të vazhdojnë me terapinë, të cilën e morën për herë të parë, dhe për të cilën mevërtë kanë nevojë, shpjegoi ministri Filipçe.

 

I pyetur nga Pecakov se kur do të arrijë saktësisht ilaçi, ministri tha se e gjithë procedura duhet të përfundojë javën e ardhshme.

Ne u informuam nga kompania, e cila është e vetmja që prodhon ilaçin, se do të arrijë kur thamë. Besoj se javën tjetër. Por nuk dua të mbështetem përsëri në njoftimet e tyre, kështu që nuk e them datën e saktë, tha ministri i Shëndetësisë.

Pra, përkundër faktit se ministri Filipçe fillimisht dha një afat specifik kur ilaçi “Kalideko” duhet të ishte në vendin tonë – 09.07.2021, megjithatë, deri më tani ky ilaç nuk ka ardhur ende. Arsyeja e vonesës, siç shpjegoi Filipçe, qëndron në “procedura”. Ai siguron se ilaçi do të arrijë, por këtë herë nuk jep një datë të saktë. Prandaj, deklarata e tij se ilaçi që është i nevojshëm për njerëzit që vuajnë nga fibroza cistike, do të arrijë në 09.07.2021. ne e konsiderojmë si jokonsekuente.

 

Vlerësoi: Аna Anastovska

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.