Është mit që Rusia është në luftë me qytetërimin “anti-fetar” perëndimor

Фото: дел од објавата со дезинформација

Nuk mund të pretendohet, siç ndodh në postim, se qytetërimi antifetar, pra Perëndimi, luftoi kundër Rusisë. Rusia dëshiron të afirmohet dhe të prezantohet si mbrojtësi kryesor në botë i traditës dhe fesë dhe kjo mund të shihet në fjalimin e Putinit dy ditë para përvjetorit të agresionit rus, i cili edhe një herë theksoi se kjo është një “luftë për mbrojtjen e fëmijëve tanë nga degradimi dhe degjenerimi”. Është një mit që Perëndimi dëshiron të shkatërrojë “vlerat tradicionale”, domethënë se “Rusia po bën një luftë të shenjtë kundër satanistëve të pafe në Ukrainë për të mbrojtur krishterimin dhe vlerat tradicionale”.

 

Ne analizojmë një postimFacebook që justifikon agresionin rus kundër Ukrainës, duke e paraqitur Rusinë si një hero dhe një mbrojtës të madh të vlerave dhe fesë tradicionale, kundër “qytetërimit antifetar” – Perëndimit.

Rusia është në luftë me një qytetërim antifetar që lufton kundër Zotit dhe shkatërron vetë themelet e vlerave shpirtërore dhe morale: Zotin, Kishën, familjen, racën dhe njeriun, thuhet në njoftimin e shoqëruar me një foto në të cilën përfaqësohet Rusia si një ombrellë që mbron njerëzit nga SHBA, BE, NATO, komuniteti LGBT dhe nazizmi.

Pretendime të tilla në njoftim shkojnë në mbështetje të dezinformatave kryesore ruse që përdoren shpesh nga Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin, në fjalimet e tij. Në propagandën ruse dihet se lufta në Ukrainë është një luftë “për të mbrojtur vlerat tradicionale dhe familjare” “Perëndimi dëshiron t’i shkatërrojë”, domethënë një luftë qytetërimesh, siç duan ta quajnë shumë mbështetës të Putinit.

Rusia dëshiron të afirmohet dhe të prezantohet si mbrojtësi kryesor në botë i traditës dhe fesë dhe kjo mund të shihet në fjalimin e Putinit dy ditë para përvjetorit të agresionit rus, i cili edhe një herë theksoi se kjo është një “luftë për mbrojtjen e fëmijëve tanë nga degradimi dhe degjenerimi.Vërtetmatësi ka shkruar tashmë për dezinformatat kryesore në fjalimin e tij për publikun rus dhe atë botëror.

Narrativat e dezinformatave të bazuara në vlera zakonisht fokusohen në koncepte të rrezikuara si “tradita”, “mirësia” dhe “arsyeja e shëndoshë” – terma që kanë konotacione pozitive, por rrallëherë përcaktohen qartë.

Ndryshe nga koncepti perëndimor i vlerave, i cili favorizon të drejtat individuale për integritetin personal, sigurinë dhe lirinë e shprehjes, sistemi rus i vlerave përfshin gjithashtu një sërë normash kolektive me të cilat çdo individ pritet t’i përshtatet.

Është mit që Perëndimi dëshiron të shkatërrojë “vlerat tradicionale”, pra se “Rusia po bën një luftë të shenjtë kundër satanistëve të pafe në Ukrainë për të mbrojtur krishterimin dhe vlerat tradicionale”, vlerëson edhe Euvsdisinfo në analizën e saj për luftën ruse në Ukrainë.

Shpesh, ekspertët e dezinformimit pro-Kremlinit, veçanërisht Vladimir Solovyov, e përdorin këtë tregim dezinformues në lidhje me akuzat e pabaza kundër Ukrainës për një përpjekje të supozuar për të shkatërruar Kishën Ortodokse. Kjo taktikë manipuluese u intensifikua në vitin 2019 kur Kishës Ortodokse të Ukrainës iu dha statusi i kishës së pavarur dhe përsëri në nëntor 2022 kur Qeveria ukrainase njoftoi se do të hartonte një ligj për ndalimin e kishave të lidhura me Rusinë, shkruan Euvsdisinfo.

Demonizimi i Ukrainës dhe mbështetësve të saj perëndimorë si të pafe, shkon paralelisht me dezinformimin pro-Kremlinit se Perëndimi dëshiron të shkatërrojë “vlerat tradicionale”.

Së bashku, ata e portretizojnë Rusinë si mbrojtëse të këtyre vlerave. Kjo narrativë dezinformuese për mbrojtjen e vlerave të rrezikuara është e mbushur me homofobi që shpesh kthehet në gjuhë të hapur urrejtjeje, përfundon Euvsdisinfo.

Dhe Departamenti i Shtetit, në analizën e tij të “Pesë Narrativave kryesore të dezinformatave më të vazhdueshme të Rusisë“, shkruan se Rusia po shtyn pretendimin e rremë se “qytetërimi perëndimor është në kolaps dhe është larguar nga “vlerat tradicionale” ndërsa punon për të garantuar sigurinë dhe barazinë e personave LGBTQI+ dhe promovon koncepte të tilla si barazia e grave dhe multikulturalizmi.” 

Rënia e qytetërimit perëndimor është një nga dezinformatat më të vjetra të Rusisë, me pretendimet se “Perëndimi po kalbet” të dokumentuara që në shekullin e 19-të. Kjo narrativë dezinformuese e bazuar në “vlera” ngjall koncepte të keqpërcaktuara duke përfshirë “traditën”, “vlerat familjare” dhe “shpirtërore”. Rusia pretendon të jetë një bastion i të ashtuquajturave “vlera tradicionale” dhe role gjinore dhe shërben si një kundërpeshë morale ndaj “dekadencës” së Shteteve të Bashkuara dhe vendeve perëndimore. Për shembull, Presidenti Putin pretendon se Perëndimi praktikisht ka braktisur konceptet e “nënës” dhe “babait” dhe i ka zëvendësuar ato me “prindin 1 dhe 2” në vend të tyre, ndërsa Ministri i Jashtëm Lavrov shkroi se studentët perëndimorë “mësojnë në shkollë se Jezu Krishti ishte biseksual”, ka shkruar Departamenti i Shtetit. 

Narrativa e “vlerave në rrezik” përdoret zakonisht për të sfiduar qëndrimet perëndimore në lidhje me të drejtat e grave, pakicave etnike dhe fetare dhe grupeve LGBTQI+. Ekspertët pro-Kremlinit shpesh tallen me “prishjen morale” ose “qëndrimin e shthurur” të supozuar të Perëndimit dhe në të kundërtën, Rusia dhe Krishterimi Ortodoks shquhen si mbrojtësit e vërtetë të vlerave tradicionale.

Ideja e shpërbërjes së Perëndimit, e vendosur kundër Rusisë, e cila është “ruajtësi” i mirësjelljes dhe moralit, buron nga maja e Kremlinit. Sipas një analize të vitit 2015 nga Këshilli Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë, Putin tashmë e mori këtë pozicion në vitin 2013, duke dënuar vendet “euro-atlantike” për imoralitetin dhe dekadencën e tyre morale.

Një dredhi e zgjuar propagandistike ishte rritja e imazhit të Perëndimit të lig duke përzier qëndrimet sociale konservatore dhe antiperëndimore. Në këtë mënyrë, Perëndimi dhe perëndimorët, homoseksualët, liberalët, artistët bashkëkohorë dhe admiruesit e tyre, ata që nuk e trajtuan Kishën Ortodokse Ruse me respektin e duhur dhe ata që guxuan të vënë në pikëpyetje të dhënat historike të patëmetë të Rusisë u paraqitën të gjithë si “një e keqe e pandashme”, një kërcënim për Rusinë, kulturën e saj, vlerat dhe identitetin e saj kombëtar, thuhet në analizën e Këshillit Evropian të Punëve të Jashtme.

Fakti është se askush nuk është në luftë kundër Rusisë, domethënë, vendet perëndimore nuk kanë ndërmend të shkatërrojnë asnjë vlerë tradicionale për të cilën Rusia deklarohet se është e vetmja mbrojtëse.

Vendet perëndimore, të bashkuara përmes NATO-s dhe BE-së, nuk janë në luftë me Rusinë, por Rusia kreu një pushtim ushtarak të Ukrainës në të cilin një numër i madh civilësh dhe ushtarësh vdiqën dhe po vdesin ende në territorin ukrainas.

Më 24 shkurt 2022, Rusia nisi sulme me raketa në vende në të gjithë Ukrainën, duke përfshirë kryeqytetin, Kiev. Forcat tokësore ruse hynë në territorin ukrainas, pas së cilës presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, u përgjigj duke vendosur ligjin ushtarak, duke prishur marrëdhëniet diplomatike me Rusinë dhe mobilizim të përgjithshëm. Ky pushtim është sulmi më i madh ushtarak në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore dhe ka qenë objekt i dënimit të gjerë ndërkombëtar, si dhe sanksioneve kundër Rusisë.

Prandaj, nuk mund të pretendohet, siç ndodh në postim, se qytetërimi antifetar, pra Perëndimi, luftoi kundër Rusisë. Rusia dëshiron të afirmohet dhe të prezantohet si mbrojtësi kryesor i botës tradicionale dhe fetare. Është një mit që Perëndimi dëshiron të shkatërrojë “vlerat tradicionale”, domethënë se “Rusia po bën një luftë të shenjtë kundër satanistëve të pafe në Ukrainë për të mbrojtur krishterimin dhe vlerat tradicionale”. Prandaj postimin që po e analizojmë e vlerësojmë si të pavërtetë.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.