Është mirë t’i dini: Këto janë tre paralajmërimet e reja dhe të rëndësishme për Kovid-19

Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë vërejtur 700,000 vdekje nga COVID-19, dhe për fat të keq ky nuk është fundi, sepse ne të gjithë jemi ende në rrezik nga varianti delta, i cili përhapet shumë më lehtë, dhe do të dëmtojë shumë njerëzit që nuk janë të vaksinuar. I shqetësuar se do të pasojë një numër edhe më i madh i vdekjeve, Dr. Anthony Fauci, drejtor i Qendrës Amerikane për Sëmundjet Infektive, tha disa ditë më parë se ka tre informacione të rëndësishme për të gjithë ne që është mirë të lexohen, shkruan Panacea.

PARALAJMËRIMI I PARË: Ky është një virus i frikshëm

“Ky është një virus jashtëzakonisht i frikshëm që nga fillimi. Ai ka evoluar deri në pikën ku ne tani po luftojmë me variantin delta që është i pabesueshëm për sa i përket të qenit i njëjti virus, përveç që është i aftë të përhapet jashtëzakonisht shpejt dhe me sukses. Fatkeqësisht, gjithçka që kemi mësuar deri më tani në lidhje me tendosjen e deltës është se pasojnë më shumë vdekje. Do të ketë më shumë infeksione globalisht, pavarësisht se çfarë kemi bërë, por ka pasur situata ku mund të kishim marrë vendime më të mira. Unë mendoj se për momentin situata është shumë më e mirë, sepse kemi mundësi që janë efektive dhe të sigurta, dhe ato janë vaksinat. Ndërsa mund të jemi krenarë që shumë njerëz në mbarë botën janë ende të vaksinuar, ne e dimë se kemi 70 milionë njerëz që nuk janë vaksinuar. Disa vdekje mund të ishin parandaluar, por është krejt e sigurt që ne mund të parandalojmë edhe më shumë nëse do të ishim të vaksinuar”.

PARALAJMËRIMI I DYTË: Tableta e re kundër sëmundjes është një punë e madhe, por ju ende duhet të vaksinoheni

Dr. Fauci pajtohet se ky është një hap i madh, ndërsa bëhet fjalë për një molekulë të vogël, ilaç ky që mund të merret nëpërmjet gojës dhe rezultatet e testit që janë publikuar janë mbresëlënëse.

“Nëse shikojmë analizën statistikore, është e qartë se numri i vdekjeve dhe shtrimeve në spital do të zvogëlohet deri në 50 përqind. Është e rëndësishme të përmendet se ishin dy grupe të anketuarish, ata të cilëve iu dha ilaçi i rremë (placebo) dhe atyre të cilëve iu dha ilaçi i vërtetë. Doli se në grupin në të cilin të anketuarit morën ilaçin e duhur nuk kishte vdekje, ndërsa në grupin e dytë, 8 persona vdiqën nga COVID-19. Pavarësisht se si e ktheni këtë histori, ky fakt është mbresëlënës. Sigurisht që ne jemi të ngazëllyer që kemi këtë mundësi, por gjithsesi, kjo nuk do të thotë se vaksina nuk është e nevojshme. Duhet të mbani mend se megjithëse ekziston kjo pilulë e re, mënyra më e lehtë për të shmangur shtrimin në spital dhe vdekjen është të vaksinoheni”.

Vaksinë, kovid, koronavirusi, vaksinim; Foto: Pexels

PARALAJMËRIMI I TRETË: A do të jemi jashtë rrezikut së shpejti?

“Sigurisht që gjërat ndryshojnë kur flasim për pandeminë aktuale, por që 20 muaj ne po jetojmë me një pandemi që ka parë kulmin e saj, pastaj ka rënë, pastaj është rritur përsëri. Për të qenë në gjendje të bëjmë një pushim tjetër dhe më në fund të themi se gjithçka është pas nesh, duhet të bëjmë atë që kemi përmendur tashmë: të vaksinohemi. Kur një vend ka 70 milionë njerëz që mund të vaksinohen, por refuzojnë ta bëjnë këtë, është e qartë se çfarë është një zonë rreziku. Pra, ka të bëjë me aftësinë tonë për të siguruar një përmbysje vërtet optimiste të situatës, sepse të gjithë kemi pasur mundësinë të përjetojmë përmbysje në numrin e pacientëve. E përsëris, kjo mund të pritet nëse të gjithë jemi të vaksinuar.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.