Zvicra nuk vuri në dukje se Gates, Schwab dhe Fauci ishin kriminelë të kërkuar për rivendosjen e madhe

Фото: Принтскрин видео

Nuk është e vërtetë që Zvicra ka veçuar figura të shquara si “persona të kërkuar” për “rivendosjen e madhe”. Bëhet fjalë për qytetarë që i vendosën këto postera në korrik të vitit të kaluar, si një promovim i narrativave të tyre plot me dezinformata për gjoja përgjegjësinë e Bill Gates, Klaus Schwab dhe Anthony Fauci, ndërsa bënin thirrje për linçimin e tyre.

 

Jemi duke shqyrtuar një postim të publikuar në rrjetin social Facebook në të cilin shpërndahet një video ku shfaqen fotografi të disa personave të shquar dhe në përshkrim thuhet:

Zvicra është zgjuar. Klaus Schwab, Bill Gates dhe Anthony Fauci. Ata vendosën posterat e kërkuar për kriminelët e rivendosjes së madhe. Kush tjetër duhet të shtohet?

Nga konteksti dhe mënyra e prezantimit të videos, pra nga përshkrimi i së njëjtës, të krijohet përshtypja e gabuar se bëhet fjalë për fotografi të ekspozuar zyrtarisht për kriminelët në kërkim. Dhe vetë postimi që thotë se “Zvicra është zgjuar dhe ka shfaqur posterat e kërkuar për kriminelët e resetit të madh”, gjithashtu të jep përshtypjen e gabuar se kjo është një shfaqje zyrtare nga shteti zviceran, por nuk është.

Për çfarë bëhet fjalë në të vërtetë?

Vërtetmatësi gjeti videon origjinale të ngjarjes dhe ajo u shpërnda në YouTube tetë muaj më parë me përshkrimin se ishte nga Cyrihu, që do të thotë se është pamje më e vjetër – e vitit 2022. Sipas raportimeve të mediave, bëhet fjalë për një tubim civil që ka ndodhur në Zvicër në fund të korrikut të vitit të kaluar, ku janë vendosur këta fotografi. Por kjo nuk është një njohje zyrtare e personave të treguar në postera nga autoritetet zvicerane.

Bill Gates, Klaus Schwab dhe Anthony Fauci nuk janë në asnjë listë të kërkuar për “rivendosje të madhe”. Është një sërë shpifjesh dhe akuzash të pabaza faktikisht të pakonfirmuara ndaj personave të shquar dhe një sërë akuzash se ata janë përgjegjës për një lloj krimi. Një varg akuzash të tilla janë bërë që nga fillimi i pandemisë dhe vazhdojnë edhe sot e kësaj dite, nga grupe të mirëorganizuara teoricienësh konspirativë të lidhur me QAnon. Ata vazhdimisht nxjerrin jashtë kontekstit deklaratat që Gates dhe Schwab bëjnë në prezantimet e tyre publike dhe i vendosin ato në agjendën e tyre për të demonizuar këta njerëz. Ata shpesh i përshtatin ato në problemet ekzistuese globale, siç është pandemia Covid-19 e cila ishte një problem global, në mënyrë që të akuzojnë këta njerëz se disi kanë përfituar nga pandemia dhe disi e shkaktuan atë, gjë që është e paqartë.

Ka edhe raste kur Klaus Schwab nga Forumi Ekonomik Botëror (WEF) bën plotësisht deklarata dhe Forumi Ekonomik Botëror po shartohet me “agjenda shpopullimi” joekzistente, “vrasje me vaksina” dhe teorinë e konspiracionit që lidhet me “rivendosjen e madhe”, sipas së cilës Covid-19 është një mjet për elitat për të zbatuar kontrollin e tyre.

Rivendosja e madhe është një iniciativë e Forumit Ekonomik Botëror për shkak të nevojës që palët e interesuara globale të bashkëpunojnë dhe njëkohësisht të menaxhojnë pasojat e drejtpërdrejta të krizës së shkaktuar nga Covid-19. Nisma u nis nga WEF për të përmirësuar gjendjen e botës.

Siç thuhet në faqen e internetit të WEF-it, kriza e shkaktuar nga Covid-19, si dhe përçarjet politike, ekonomike dhe sociale të shkaktuara prej tij, ndryshojnë rrënjësisht kontekstin tradicional të vendimmarrjes.

Mospërputhja, pamjaftueshmëria dhe kontradikta e disa sistemeve, nga shëndetësia, financiare, energjia dhe arsimi, janë më të ekspozuara në kontekstin global që prek jetën tonë, të gjallët dhe planetin. Udhëheqësit janë në udhëkryq historik të menaxhimit të presioneve afatshkurtra dhe përballjes me pasiguri afatgjata. Iniciativa e Rivendosjes së Madhe ofron informacion për vendimmarrësit që do të përcaktojnë të ardhmen e marrëdhënieve globale, drejtimin e ekonomive kombëtare, prioritetet e shoqërive, natyrën e modeleve të biznesit dhe menaxhimin e mallrave globale.

Duke u mbështetur në vizionin dhe ekspertizën e madhe të drejtuesve të përfshirë në WEF, nisma e Rivendosjes së Madhe ka vendosur një dimension për të ndërtuar kontrata të reja sociale që lavdërojnë dinjitetin e çdo qenieje njerëzore, thuhet në faqen e internetit të WEF.

Nga videot në faqen e WEF-it, shihet se rivendosja e madhe fokusohet në një sërë temash, duke përfshirë edukimin, parandalimin e pandemisë, pabarazitë e shkaktuara nga Covid-19, etj.

Por këto qëllime të vërteta të Rivendosjes së Madhe janë rrëmbyer nga narrativat konspirative se elitat globale po përdorin koronavirusin për të çmontuar kapitalizmin dhe për të sjellë ndryshime radikale shoqërore. E gjithë kjo është “erëza” më tej me gënjeshtrën se këta persona do të gjykohen për krime kundër njerëzimit dhe se për ta ka urdhra ndërkombëtarë.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. Nuk është e vërtetë që Zvicra ka veçuar figura të shquara si “persona të kërkuar” për “rivendosjen e madhe”. Bëhet fjalë për qytetarë që vendosin këto postera si promovim të narrativave të tyre plot me dezinformata për gjoja përgjegjësinë e Bill Gates, Klaus Schwab dhe Anthony Fauci në të cilat bëjnë thirrje për linçimin e tyre.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.