Zelensky nuk është lënë të kujdeset për veten, dhe “mobilizimi intelgjent” është një projekt pilot i ardhshëm

Фото: Luaks Johnns Pixabay

Ndryshe nga sa thuhej në njoftimin se Zelenski është braktisur dhe është lënë të kujdeset vetë. Më 26 tetor, Shtetet e Bashkuara dërguan një paketë ndihme ushtarake prej 150 milionë dollarësh për Ukrainën dhe Komisioni Evropian pagoi 1.5 miliardë euro nga paketa e ndihmës makro-financiare për Ukrainën. Mobilizimi online është një program pilot, i cili do t’i lejojë ukrainasit, në varësi të kompetencave të tyre profesionale, të zgjedhin vetë se në cilin specialitet dhe në cilin pozicion do të ndihmojnë në mbrojtjen kundër agresionit rus.

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Plotësisht nën hijen e ngjarjeve në Gaza dhe i lënë për t’u kujdesur për veten e tij, Zelensky ngadalë po e humb mendjen. Më pas, ai do të prezantojë mobilizimin online.

Si pjesë e postimit, një titull nga një media është shpërndarë:

Ukraina: Ne kemi një plan, do të zbatojmë mobilizimin intelegjent (smart)

Publikimi pretendon në mënyrë të rreme se Zelensky po humbet ngadalë mendjen, pasi ai dyshohet se është lënë të kujdeset për veten e tij nën hijen e ngjarjeve në Gaza. Pasi Hamasi sulmoi Izraelin, përmbajtja filloi të përhapet në mediat sociale duke promovuar narrativën e dezinformimit se Ukraina tani është lënë të përballet me veten, duke humbur mbështetjen nga miqtë në Perëndim, duke përfshirë mbështetjen financiare për vetëmbrojtje të saj. Kjo nuk është e vërtetë.

Gjegjësisht, në faqen e internetit të Departamentit Amerikan të Mbrojtjes (Departamenti i Mbrojtjes i SHBA-së) më 26 tetor, thuhet se ushtria amerikane vazhdon të fokusohet në mbështetjen e Izraelit dhe Ukrainës.

Izraeli nuk është e vetmja “pika e nxehtë” në botë, kështu që gjenerali Pat Ryder tha se SHBA po dërgon një paketë ndihme ushtarake prej 150 milionë dollarësh për të mbështetur nevojat e sigurisë të Ukrainës. Kjo është dispozita e 49-të e pajisjeve nga gushti i vitit 2021, shkruhet në faqen e internetit të Departamentit të Mbrojtjes së SHBA-së.

Sipas deklaratës, kjo ndihmë kritike e sigurisë përfshin aftësitë e mbrojtjes ajrore, artileri, municione, armë antitank dhe ndihma të tjera të rëndësishme për të ndihmuar Ukrainën t’i rezistojë agresionit rus dhe të vazhdojë luftën e saj për pavarësi dhe liri.

Ndryshe, kjo paketë e ndihmës për sigurinë është një tjetër sinjal i dukshëm i angazhimit të vazhdueshëm të Shteteve të Bashkuara për të mbështetur popullin ukrainas përballë agresionit rus.

Shtetet e Bashkuara mbeten të përkushtuara për të punuar me aleatët dhe partnerët për t’i ofruar Ukrainës ndihmë për të përmbushur nevojat e saj imediate në fushën e betejës dhe administrata Biden po i bën thirrje Kongresit të përmbushë angazhimin e tij ndaj popullit të Ukrainës duke ofruar fonde shtesë për të siguruar që Ukraina ka ende atë që duhet për të mbrojtur veten kundër luftës brutale të Rusisë. Ndihma e sigurisë për Ukrainën është një investim i zgjuar në sigurinë tonë kombëtare, duke ndihmuar në parandalimin e një konflikti më të madh në rajon dhe në parandalimin e agresionit të mundshëm diku tjetër. Në të njëjtën kohë, ajo forcon bazën tonë industriale të mbrojtjes dhe krijon vende pune me aftësi të larta për popullin amerikan, sipas njoftimit të 26 tetorit të këtij viti të publikuar në faqen e internetit të Departamentit të Mbrojtjes. 

Gjithashtu, më 24 tetor të këtij viti, Komisioni Evropian pagoi 1.5 miliardë euro nga paketa e ndihmës makrofinanciare për Ukrainën me vlerë deri në 18 miliardë euro. Me këtë instrument, BE-ja ndihmon Ukrainën të mbulojë nevojat e saj të nevojshme financiare me ndihmë të qëndrueshme financiare në vitin 2023. Ukraina deri më tani ka marrë 15 miliardë euro nga kjo ndihmë.

Lidhur me pretendimin për “mobilizim inteligjent”, Vërtetmatësi konstatoi në mediat ukrainase se bëhet fjalë për një masë jo të detyrueshme, por regjistrim vullnetar. Gjithashtu, nuk lidhet në asnjë mënyrë me faktin se Zelensky dyshohet se ndihej i braktisur nga Perëndimi.

Në një intervistë për median “RBK Ukraine” (30 tetor 2023), Ministri i Transformimit Dixhital i Ukrainës, Mykhailo Fedorov, deklaroi se në një ose dy muaj, Ukraina do të nisë një program pilot për mobilizimin inteligjent të operatorëve të dronëve.

Në intervistë, Fedorov foli për prodhimin e dronëve dhe luftën teknologjike kundër vendit agresor – Rusisë.

Në pyetjen e një gazetari nëse në kuadrin e dixhitalizimit do të jetë e mundur të shmanget një situatë ku, për shembull, një teknik profesionist IT, në vend që të punonte në një pozicion të tillë, do të mobilizohej për të trajtuar një pushkë, apo një person që ishte një granatëhedhës në 2014 tani do të ishte vetëm një shofer sigurie, thotë Fedorov:

Kjo është një pyetje e rëndësishme. Aktualisht jemi duke punuar për një program pilot që do ta nisim pas një ose dy muajsh. Ne duam të fillojmë të ashtuquajturin “mobilizim inteligjent”, kur një person zgjedh në mënyrë të pavarur se për cilën specialitet dëshiron të mobilizohet, jo me detyrim, por në mënyrë të pavarur, pasi të vendosë se dëshiron të shërbejë në forcat e armatosura të Ukrainës.

Ne do të nisim një program pilot të operatorëve drone, ku një person zgjedh vetë nëse dëshiron të jetë operator drone apo të punojë për një kompani drone në përgjithësi. Mund të jetë shofer, të gjitha pozicionet do të jenë të disponueshme. Ai do të mund të shohë se në cilën njësi, kompani do të punësohej, çfarë përgjegjësish do të kishte, çfarë rreziqesh do të kishte dhe si do të mësonte.

Dhe më e rëndësishmja është që nëse dorëzoni një aplikim dhe kaloni testet, trajnimet, patjetër do të hyni në një kompani drone dhe në pozicionin që ju vetë keni zgjedhur që dëshironi të mobilizoheni.

Dhe kur kjo mund të bëhet, do të shohim sa njerëz do të mobilizohen, si do të përzgjidhen dhe cila do të jetë cilësia e shërbimit të tyre, sa të motivuar dhe efikas do të jenë ata. Ky mund të jetë projekti i parë pilot, hapi i parë për të nisur një “mobilizim inteligjent” të tillë të kushtëzuar.

Është shumë e rëndësishme që gjithçka të ndryshojë, dhe ne në programin pilot e parashikojmë këtë. Ju nuk keni pse të shkoni në ushtri. Ju bëni një test online, vini te një rekrutues, ata ju shpjegojnë se ku mund të shërbeni. Pas kësaj, nëse plotësoni kriteret, kaloni nëpër trajnime ku jo vetëm mësoni bazat, por specialistët e fushëbetejës që fluturojnë me drone ju tregojnë përfundimin, ku keni një nivel tjetër trajnimi dhe më pas futeni në fushën e betejës. Por kjo është një hipotezë. Dhe ne duhet ta testojmë atë. Ne do të bëjmë një program të tillë pilot.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. Zelensky nuk është lënë vetëm për t’u kujdesur për veten e tij nën hijen e ngjarjeve në Gaza. Gjithashtu, mobilizimi i zgjuar nuk ka asnjë lidhje me ngjarjet në Gaza, as me anulimin e supozuar të mbështetjes nga miqtë perëndimorë të Ukrainës. Perëndimi nuk e ka ndryshuar politikën e tij për të mbështetur të drejtën e Ukrainës për vetëmbrojtje kundër agresionit rus. Mobilizimi online është vullnetar dhe me qëllim që vetë ukrainasit të pozicionohen në pozicionet më të përshtatshme në ushtrinë ukrainase sipas specialiteteve të tyre profesionale. Është një projekt pilot që sapo është shpallur. 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.