Vijat e bardha të ndërprera pas aeroplanit nuk janë dëshmi e gjurmëve kimike

Фото: Принтскрин видео

Gjurmët e bardha pas avionëve, të cilat teoricienët e konspiracionit i quajnë “kemtrails”, krijohen kur avujt e ujit dhe grimcat e vogla të karburantit të djegur të avionëve nga aeroplanët ngrijnë në kristale akulli. Ndërprerja e shtigjeve të bardha pas avionit është pasojë e një ndryshimi të kushteve të nevojshme për krijimin e kondensimit dhe jo një provë që avioni po lëshon me qëllim “kemtrails” dhe se pikërisht në atë moment piloti ka fikur sistemi. Teoria e konspiracionit se gjurmë të tilla janë, në fakt, të qëllimshme dhe të planifikuara me helme dhe metale të rënda, është hedhur poshtë vazhdimisht, por megjithatë përsëritet në rrjetet sociale.

Një postimFacebook shpërndau një video si pjesë e një teorie konspirative që pretendon se gjurmët e bardha të lëna nga aeroplanët, të njohura si “chemtrails”, janë helmuese dhe të rrezikshme. Videoja e shpërndarë tregon gjurmët e bardha pas aeroplanit që ndalojnë në një moment, një moment që autori e përdor për të mbështetur teorinë e tij se avioni po lëshonte kimikate toksike me qëllim.

Pretendimi se gjurmët e bardha pas ndalimit të avionit janë dëshmi e “spërkatje të planifikuara” është dezinformim, duke mbështetur një teori konspirative që është përsëritur për më shumë se 20 vjet. Nuk bëhet fjalë për vendosjen e sistemit “chemtrails”, por për një ndryshim të kushteve në ajër, qoftë për shkak të uljes së shpejtësisë, ndryshimit të lartësisë së avionit, kalimit të avionit nga troposfera në stratosferë ose anasjelltas.

Autori i postimit u bën thirrje atyre që pretendojnë se gjurmët e avionëve janë gjurmë kondensimi, të paraqesin argumente shkencore për këtë fenomen:

HU jo HU si kështu ekspertë???

Ata qe pohojne se gjurmet e avoines, plus Vërtetmatësi, Faktçekerat… jane gjurmë të motoreve (nga kondensimi) i avioneve, do u kerkoj te paraqesin argumente shkencore per kete aeroplan, a eshte prishur, i ka dështuar kondensatorin, apo i ka mbaruar HU.. .si thoni Vërtetmatësi ???

Teoria e ekzistencës së “gjurmëve kimike” dhe “spërkatjes të rrafshët” me metale toksike dhe të rënda përsëritet vazhdimisht, megjithëse është hedhur poshtë shumë herë nga shkenca. Gjurmët e bardha që aeroplanët lënë pas krijohen kur avujt e ujit dhe grimcat e vogla të karburantit të djegur të avionëve në aeroplan ngrihen në kristale akulli. Me lagështi të ulët të ajrit, kristalet thjesht shpërbëhen. Në lagështi më të lartë ato vazhdojnë dhe përfundimisht krijojnë një gjurmë të dukshme në zona të mëdha të qiellit.

Formimi i tyre kërkon tre elementë: avujt e ujit, ajri i ftohtë dhe grimcat mbi të cilat avulli i ujit mund të kondensohet. Avulli i ujit prodhohet nga avioni pasi hidrogjeni në karburantin e tij reagon me oksigjenin në ajër. Jo të gjithë avionët lënë gjurmë të bardha – vlerësohet se kjo ndodh vetëm në rreth 18 për qind të fluturimeve. Ajri duhet të jetë mjaft i ftohtë që uji të ngrijë, kjo është arsyeja pse ato zakonisht ndodhin vetëm mbi lartësi të caktuara – zakonisht mbi 6 km.

Pikërisht ndryshimi i kushteve rreth avionit është shkaku i zhdukjes së papritur, pra ndalimi i krijimit të gjurmëve të bardha pas avionit të theksuara në video. Nëse avioni ndryshon lartësinë, kalon nga një shtresë e atmosferës në tjetrën ose zvogëlon shpejtësinë, duke zvogëluar ose ndaluar shkarkimin e mbetjeve të karburantit të djegur të avionit, atëherë nuk ka kushte për formimin e shtigjeve të bardha.

Siç ka shkruar shumë herë më parë “Vërtetmatësi”, këto gjurmë që të gjithë i shohim në qiell nuk janë rezultat i ndonjë agjende të fshehur për të ndotur popullsinë me helme. Në fund të fundit, gjurmë të tilla avionësh ka në hapësirën ajrore të të gjitha vendeve, jo vetëm në vendin tonë!

“Chemtrails” është në fakt një teori konspirative që është më shumë se dy dekada e vjetër. Kjo teori e rreme dhe e bazuar në dezinformata përfaqëson besimin se këto shenja të zakonshme të prodhuara nga aeroplanët në ajër janë “gjurmë kimike”, të përbëra nga agjentë kimikë ose biologjikë. Mbështetësit e kësaj teorie janë të bindur se qeveri të ndryshme po përpiqen të ndikojnë negativisht në klimën apo shëndetin e njerëzve duke spërkatur kimikate toksike në mënyrë që të shkaktojnë ulje të numrit të banorëve të planetit.

Ata që besojnë në këtë teori konspirative besojnë se nëse gjurma e avionëve është e dukshme për një kohë të gjatë, duhet të përmbajë disa lloj substancash të rrezikshme. Sipas besimeve të tilla, gjurma e zakonshme e avionëve duhet të shpërndahet shpejt, dhe për këtë arsye, retë që nuk zhduken duhet të jenë plot me substanca shtesë, të pazbuluara, domethënë një lloj helmi.

Për të vërtetuar se kjo teori konspirative është e rreme dhe mashtron njerëzit, Forbes publikoi një studim në të cilin 76 kimistë dhe shkencëtarë nga Universiteti i Irvine, Kaliforni, thanë se nuk kishin hasur kurrë në ndonjë provë të programeve të spërkatjes kimike në shkallë të gjerë nga avionët me qëllim për të dëmtuar shëndetin e qytetarëve dhe për të ndikuar në atmosferë.

Sipas këtij hulumtimi, arsyeja pse shenjat e avionëve mbeten të dukshme është sepse ato fluturojnë në lartësi më të larta se më parë, duke rezultuar në shtigje kondensimi që zgjasin më gjatë. Fakti që gjurmët e avionëve kryqëzohen është e vetmja dëshmi se ka një frekuencë të shtuar të trafikut ajror, pra se ka shumë më tepër avionë që marrin pjesë në trafikun ajror, që është arsyeja kryesore që disa prej tyre duhet të fluturojnë në lartësitë më të larta.

Nga të dhënat e paraqitura se si krijohen gjurmët e bardha të avionëve dhe çfarë kushtesh nevojiten për krijimin e tyre, del qartë se videoja e shpërndarë në Facebook është dezinformatë që synon krijimin e frikës, panikut dhe pasigurisë.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.