Video e fabrikuar dezinformon se një kompani australiane po zhvillon një vaksinë kundër vdekjes kundër Covid

Фото: Принтскрин ФБ пост

Në video, gazetari nuk foli për një ilaç që duhet të parandalojë “vdekjen nga vaksina kundër Covid-19”. Ishte një gabim nga i cili ajo u përmirësua menjëherë dhe trajtimi për të cilin foli po testohej për të ndihmuar pacientët e shtruar në spital me infeksionin Covid-19

Ne analizojmë një postim Facebook që ndan një klip lajmesh televizive në të cilin një gazetare femër flet në anglisht për një trajtim të ri mjekësor në Australi.

Kompania australiane e bioteknologjisë po zhvillon një ilaç që parandalon vdekjen nga vaksina Covid, thuhet në njoftimin, i cili citon deklaratën e gazetarit nga video.

Një video në të cilën një spikere lajmesh pretendon se një kompani australiane bioteknike ka zhvilluar një trajtim që parandalon vdekjet nga vaksinat Covid-19 është shpërndarë në mediat sociale që nga 23 prilli 2021. Shërbimi i kontrollit të fakteve AFP shkroi për këtë në maj të vitit 2021. Nga aty thonë se regjistrimi është në fakt një klip nga lajmet e stacionit televiziv australian 7 News transmetuar më 16 prill 2021.

Videoja, e rishikuar nga AFP dhe e cila që atëherë është fshirë, në fakt është redaktuar në një mënyrë manipuluese, në mënyrë që të dukej sikur prezantuesi tha se kompania australiane po punonte për një trajtim që do të “ndalonte vdekjen nga vaksinat kundër Covid-19”. Në fakt bëhet fjalë për një lapsus gazetaresk, të cilin ajo e korrigjoi menjëherë. Por ajo pjesë është prerë, shkruan AFP.

Prezantuesja në fakt tha:

Një kompani australiane bioteknike ka zhvilluar një trajtim të ri që shpreson të ndalojë vdekjen e njerëzve nga vaksinat kundër Covid. Nga Covid-19. Siç raporton Katarina Blowers, trajtimi aktualisht është duke u testuar në SHBA.

Ilaçi ose trajtimi që po zhvillohet nga Implicit Bioscience Ltd, një kompani bioteknologjike, është IC14. Siç thuhet në njoftimin e 16 prillit 2021:

Implicit Bioscience do të ofrojë IC14 për studimin CaTT, i cili do të testojë sigurinë dhe efektivitetin e ilaçit në trajtimin e pacientëve të shtruar me Covid me sëmundje të frymëmarrjes dhe nivele të ulëta të oksigjenit në gjak, në kombinim me ilaçin antiviral remdesivir.

Studimi është kryer nga 12 prilli 2021 deri në shkurt 2022, shkruan Raskrinkavanje.

Pra, në video, prezantuesja nuk ka folur për një ilaç që duhet të parandalojë “vdekjen nga vaksina kundër Covid-19”. Ishte një lapsus që ajo e korrigjoi menjëherë dhe trajtimi për të cilin po fliste po testohej për të ndihmuar pacientët e shtruar në spital për infeksion me Covid-19.

Vaksinat kundër Covid janë të sigurta dhe efektive, siç konfirmohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe Universiteti Johns Hopkins, i cili është një nga universitetet kryesore mjekësore në botë, por çdo individ para fillimit të imunizimit të popullatës me ndonjë nga vaksinat.

Përbërësit në të gjitha vaksinat kundër Covid-it janë të disponueshëm publikisht dhe nuk janë përbërës të diskutueshëm, por të sigurt. Asnjë nga përbërësit në vaksinat kundër Covid nuk ndërvepron me ADN-në e njeriut dhe nuk ka antibiotikë, ilaçe, inde – të tilla si qeliza nga fetuset e abortuara, proteinat ushqimore, metalet ose lateksi – në vaksina, njofton Qendra e SHBA-ve për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve ( CDC) .

Vaksinat kundër Covid-19 i janë nënshtruar hulumtimit dhe do të vazhdojnë të jenë subjekt i monitorimit më intensiv të sigurisë. Dëshmitë nga qindra miliona vaksina Covid-19 të administruara tashmë në Shtetet e Bashkuara dhe miliarda vaksinat e administruara globalisht tregojnë se ato janë të sigurta dhe efektive, tha CDC në faqen e saj të internetit.

Nga e gjithë kjo mund të konkludojmë se postimit që po analizojmë i mungon konteksti.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.