Vaksinat nuk përdoren për mjekim dhe nuk janë helm për fëmijët

Фото: Arek SochaPixabay

Vaksinat, megjithëse janë një mjet që shpëton miliona vdekje në vit, nuk janë ilaç, domethënë nuk përdoren për të trajtuar fëmijët me to. Ato janë parandaluese dhe mbrojtëse dhe në kundërshtim me pretendimet se janë helmuese, janë shumë të sigurta. Vaksinimi ndihmon në kontrollin e më shumë se 20 sëmundjeve si tuberkulozi, difteria, poliomieliti, fruthi, shytat e shumë të tjera, të cilat pa vaksina do të ishin vdekjeprurëse për shumë njerëz në mbarë botën. Të dhënat nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) tregojnë se vaksinimi parandalon dy deri në tre milionë vdekje nga sëmundjet në mbarë botën çdo vit.

 

Një postim në rrjetin social Facebook u bën thirrje prindërve “të mos i trajtojnë fëmijët me vaksina” që pretendohet se janë helmuese. Kjo është e pavërtetë. Vaksinat nuk janë as kuruese dhe as helmuese.

Ndaloni trajtimin e fëmijëve tuaj të shëndetshëm me vaksina helmuese.

Gabimi është i pakthyeshëm, thuhet në postim.

Ne po shqyrtojmë një postim viral në Facebook që përhap gënjeshtra për vaksinat e fëmijërisë dhe përbën një rrezik për shëndetin publik. Përkatësisht, në postim janë shpërndarë dy të pavërteta – se vaksinat janë për trajtim dhe se ato janë helmuese.

Vaksinat, edhe pse janë një mjet që shpëton miliona vdekje në vit, nuk janë ilaç, pra nuk përdoren për të trajtuar fëmijët, siç pretendon postimi. Ato janë parandalim dhe mbrojtje, jo shërim.

Vaksinat janë produkte që zakonisht jepen në fëmijëri për të mbrojtur kundër sëmundjeve të rënda, shpesh vdekjeprurëse. Ato ndihmojnë sistemin tuaj imunitar të luftojë infeksionet në mënyrë më efektive duke rritur përgjigjen tuaj imune ndaj sëmundjeve të caktuara. Pastaj, nëse një virus ose bakterie pushton trupin tuaj në të ardhmen, sistemi juaj imunitar tashmë do të dijë se si ta luftojë atë.

Vaksinat zvogëlojnë rrezikun e sëmundjes duke punuar me mbrojtjen natyrale të trupit tuaj për të krijuar mbrojtje. Kur merrni një vaksinë, sistemi juaj imunitar reagon në këtë mënyrë:

  • Njeh mikrobet pushtuese, të tilla si viruset apo bakteret.
  • Podhon antitrupa. Antitrupat janë proteina të prodhuara natyrshëm nga sistemi imunitar për të luftuar sëmundjet.
  • Kujton sëmundjen dhe si ta luftojë atë. Nëse më pas ekspozoheni ndaj mikrobit në të ardhmen, sistemi juaj imunitar mund ta shkatërrojë shpejt atë përpara se të sëmureni.

Imunizimi përfaqëson një nga arritjet më të mëdha në historinë e mjekësisë dhe është masa parandaluese më e sigurt, më efikase dhe e justifikuar ekonomikisht, e cila kontribuon drejtpërdrejt në uljen e sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë nga sëmundjet infektive.

Ndryshe nga pretendimi i dytë i rremë në postim se vaksinat janë helmuese, ato janë shumë të sigurta. Shëndeti i një fëmije ka më shumë gjasa të dëmtohet nga një sëmundje e parandalueshme nga vaksina sesa nga një vaksinë. Të gjitha vaksinat kalojnë nëpër testime rigoroze të sigurisë, duke përfshirë provat klinike, përpara se të miratohen për publikun. Vendet regjistrojnë dhe shpërndajnë vetëm vaksina që plotësojnë standardet rigoroze të cilësisë dhe sigurisë. Vaksinat janë jashtëzakonisht të sigurta dhe efektet anësore serioze janë të rralla. Pothuajse të gjitha reagimet ose shqetësimet pas vaksinimit janë të vogla dhe të përkohshme, të tilla si dhimbje në vendin e injektimit ose një temperaturë e lehtë. Studime dhe kërkime të gjera tregojnë se nuk ka asnjë provë për një lidhje midis vaksinave dhe autizmit.

Vaksinat shpëtojnë jetë. Vlerësohet se vetëm vaksinat kundër lisë parandaluan mbi 21 milionë vdekje midis viteve 2000 dhe 2017. Vaksinat ndihmojnë në mbrojtjen e fëmijës suaj nga sëmundjet që mund të shkaktojnë dëm serioz ose vdekje, veçanërisht te njerëzit me sistem imunitar të pazhvilluar si foshnjat.

Vaksinimi ndihmon në kontrollin e më shumë se 20 sëmundjeve si tuberkulozi, difteria, poliomieliti, fruthi, shytat e shumë të tjera, të cilat pa vaksina do të ishin vdekjeprurëse për shumë njerëz në mbarë botën. Të dhënat nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) tregojnë se vaksinimi parandalon dy deri në tre milionë vdekje nga sëmundjet në mbarë botën çdo vit.

Vaksinat që janë të regjistruara në Maqedoni për mbrojtje nga këto sëmundje janë të njëjta që përdoren në vendet evropiane. 

Sipas Ministrisë së Shëndetësisë, marrja e disa vaksinave në të njëjtën kohë është e sigurt dhe nuk dëmton sistemin imunitar të fëmijës. Çdo vaksinë duhet të merret në kohë, sipas orarit të imunizimit për të siguruar mbrojtjen dhe imunitetin më të mirë. Një vaksinë e humbur ose një vaksinë e vonuar mund ta ekspozojë një fëmijë ndaj një rreziku të lartë të sëmundjeve të rrezikshme.

Vaksinimi në kohë gjatë fëmijërisë është thelbësor sepse ndihmon në sigurimin e imunitetit përpara se fëmijët të ekspozohen ndaj sëmundjeve potencialisht kërcënuese për jetën.

Për të gjitha faktet e renditura, konkludojmë se ky postim në Facebook i bind në mënyrë të pabazë dhe të pavërtetë përdoruesit e rrjeteve sociale që të mos vaksinojnë fëmijët e tyre, pra të refuzojnë vaksinat.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.