Vajza në foto nuk ka asnjë lidhje me paraardhësit e Ursula von der Leyen

Фото:europarl.europa.eu

Postimi përhap gënjeshtra për paraardhësit e kryetarees të KE-së. Vajza që përshëndet Hitlerin, për të cilën postimi pretendon se është gjyshja e Ursula von der Leyen, është një vajzë fshatare nga qyteti i Backeburg. Paraardhësit e Von der Leyen nuk kanë asnjë lidhje me Backeburg. Ata kanë origjinën nga Hanoveri dhe Bremeni. Për më tepër, ata vijnë nga zonat urbane dhe i përkasin rretheve të arsimuara dhe të biznesit

Ne analizojmë një postim Facebook që paraqet gënjeshtra për paraardhësit e Presidentes së Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, duke e lidhur atë me nazizmin dhe Hitlerin.

Postimi shpërndau një foto që tregonte një grua të re duke përshëndetur Hitlerin, shoqëruar me një mbishkrim që sugjeronte se gruaja ishte gjyshja e Von der Leyen, e cila “nuk i lau duart për një muaj pas këtij rasti të çmuar”.

Ndryshe, për të ditur se kush është gjermanja e mëhershme (Ursula), cila është origjina e saj, thuhet në postimin që po analizojmë.

Vërtetmatësi kërkoi foton në Google dhe ne kërkuam gjithashtu prejardhjen e Ursula von der Leyen. Nga sa gjetëm, arritëm në përfundimin se fotoja nuk kishte asnjë lidhje me gjyshen e Von der Leyen.

Gjegjësisht, foton e gjeni në Getty Images, faqe për shitjen e fotove, me çmim prej 150 deri në 475 euro. Në përshkrimin e fotos shkruhet:

1937: Adolf Hitler shtrëngon duart me një fshatare të veshur me veshje tradicionalisht gjatë një vizite në Buckeburg. (Foto: Central Press/Getty Images)

Të njëjtën foto me përshkrimin e mëposhtëm mund ta gjeni këtu.

Rinia fshatare në ditën e fermerëve në Backeburg, ndër të tjera, shkruhet në përshkrim.

Pra, bëhet fjalë për një vajzë fshatare pa emër nga Backeburg.

Për sa i përket origjinës së von der Leyen, ajo nuk ka asnjë lidhje me këtë qytet.

Babai dhe nëna e Ursula von der Leyen janë Ernst Albrecht dhe Heidi Adele Strohmeier. Shumica e paraardhësve të saj ishin nga ish-shtetet e Hanoverit dhe Bremenit në Gjermaninë e sotme veriperëndimore; ajo ka një stërgjyshe amerikane me origjinë kryesisht britanike, me prejardhje më të largët franceze dhe italiane dhe disa prejardhje nga shtetet e sotme baltike, atë kohë në Rusinë Perandorake.

 

Paraardhësit e saj, nga ana e të atit, vijnë nga zonat urbane dhe i përkasin rretheve të arsimuara dhe të biznesit. Familjet Albrechts ishin ndër familjet Hubsche (“gjyqtare” ose “posh”) të Elektoratit dhe të Mbretërisë së Hanoverit – një shtet në bashkim personal me Mbretërinë e Bashkuar, paraardhësit e të cilit kishin qenë mjekë, avokatë dhe nëpunës civilë që nga shekulli i 17-të. Stërgjyshi i saj Georg Alexander Albrecht u zhvendos në Bremen në shekullin e 19-të, ku u bë një tregtar i pasur pambuku, pjesë e elitës Hanseatike dhe konsull austro-hungarez nga viti 1895. Ai u martua me Louise Dorothea Betty von Knupp, vajza e Baron Johann Ludwig von Knupp, një nga sipërmarrësit më të suksesshëm të Perandorisë Ruse në shekullin e 19-të.

Gjyshërit nga babai i Von der Leyen ishin tregtarë pambuku. Carl Albrecht (1875–1952) dhe Mary Ladson Robertson (1883–1960), një amerikane që i përkiste një familjeje plantacionesh nga Charleston, Karolina e Jugut. Paraardhësit e saj amerikanë luajtën një rol të rëndësishëm në kolonizimin britanik të Amerikës.

Për nënën e saj, Heidi Adele Albrecht, gjetëm informacion se ajo ka lindur më 31 korrik 1927 pranë Bremenit. Ajo vdiq më 6 korrik 2002 në Beinhorn afër Burgdorf.

Nga e gjithë kjo mund të konstatohet se njoftimi përhap gënjeshtra për paraardhësit e kryetarit të KE-së. Vajza e treguar në foto duke përshëndetur Hitlerin, e cila pretendohet se është gjyshja e Ursula von der Leyen, është një vajzë fshatare nga qyteti i Backeburg. Paraardhësit e Von der Leyen nuk kanë asnjë lidhje me Backeburg. Ata kanë origjinën nga Hanoveri dhe Bremeni. Për më tepër, ata nuk ishin fshatarë, por vinin nga zonat urbane dhe i përkisnin rretheve të arsimuar dhe të biznesit. Për shkak të gjithë kësaj, ne e vlerësojmë postimin si të pasaktë.

 

 

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.