Testi PCR zbulon me saktësi praninë e koronavirusit

Si pjesë e programit për luftimin e keqinformimit dhe lajmeve të rreme, të cilat në Ballkan kalojnë kufijtë shumë lehtë dhe shpejt shfaqen në mediat e një vendi tjetër dhe ndonjëherë në një gjuhë tjetër, “Meta.mk” transmeton rregullisht atë që është aktuale në shërbimet përkatëse për verifikimin e fakteve dhe luftimi i dezinformatave në rajon, por edhe në botë.

Shërbimi serb i verifikimit të fakteve dhe anti-keqinformimit istinomer.rs analizoi postimet në Facebook me pretendimet se testi PCR për virusin korona zbulon “vetëm inflamacionin, por jo atë që e shkaktoi atë ” dhe se ” njerëzit deklarohen pozitivë në virusin korona, megjithëse mund të vuajnë nga një sëmundje tjetër ” .

Pretendimi bazohet në një deklaratë të një anëtari të Shtabit të Krizave Serbe për të luftuar sëmundjen ngjitëse Covid-19, përkatësisht pulmonologut Branimir Nestorovic , shkruan shërbimi serb për kontrollimin e fakteve dhe luftimin e dezinformatave.

“Nëse testi juaj PCR është pozitiv, ju keni disa inflamacion, por ai inflamacion trajtohet si Covid. Atëherë ju shpalleni të infektuar me Covid, edhe pse mund të mos jeni, dhe nëse nuk jeni tashmë, ka shumë mundësi që të infektoheni, pasi ata do të jenë të durueshëm me ju, të cilët gjithashtu mund të infektohen me ndonjë gjë, sepse testi PCR “Ai tregon vetëm inflamacion, por jo pse u zhvillua,” u citua Nestoroviç të thoshte.

Pas një verifikimi nga istinomer.rs tregoi se bëhet fjalë për deklaratë të trilluar nga Nestorovic, bazuar në deklaratën origjinale që  ai dha për Prva TV në fillim të korrikut.

“Ky test nuk është plotësisht specifik për këtë virus. Pra, edhe nëse e bëni këtë test PCR dhe merrni një rezultat pozitiv, nuk do të thotë që jeni të sëmurë nga ky Covid-19. Kjo do të thotë që ju jeni të infektuar me një nga viruset korona, ekziston edhe njëfarë reaktiviteti ndaj virusit të gripit dhe disa viruseve të tjerë. Sepse pjesa që është zgjedhur për provë është në të vërtetë pak reaktive. Është e vështirë, viruset janë të ngjashëm, ky virus nuk është aq i ndryshëm sa që ju tani të bëni test të veçantë për të. “Ju mund të keni një infeksion tjetër – testi do të ju del pozitiv,” tha Nestoroviç në atë kohë.

Teoria e testeve jo të besueshme të PCR nuk u shpik nga Nestorovi. Duke iu referuar një “shkencëtari të respektuar pa emër në Shtetet e Bashkuara”, u shfaq në një artikull të botuar në GlobalResearch.ca që në mars të këtij viti, duke kritikuar metodën PCR (Reaksionet zinxhirore polimerizuese), e cila përdoret gjerësisht në laboratorët në të gjithë botën, dhe është krijuar nga Carrie Mullis, e cila fitoi çmimin Nobel në 1993. Materiali nga ky artikull është transmetuat gjithashtu edhe me anë të një videoje të postuar në YouTube, e cila kishte 750,000 shikime deri në momentin e fshirjes së saj.

Pretendimet në artikullin e diskutueshëm u hulumtuan gjithashtu nga  një organizatë jofitimprurëse me bazë shkencore, Science Feedback, e cila, bazuar në të dhënat nga Universiteti i Queensland në Australi  dhe kërkime të tjera shkencore, zbuloi se pretendimet se PCR nuk është e besueshme, janë të pabazuara dhe të gabuara.

Siç është shpjeguar nga kjo organizatë, “në sajë të përpjekjeve të shkencëtarëve, ne tani e dimë se gjenomi i plotë i këtij virusi, i cili lejon krijimin e abetareve specifike për virusin, të cilat njohin segmentet e vetme të acideve nukleike që nuk ngjasojnë me ato që gjenden me viruse të tjera nga familja corona “.

Kjo do të thotë që testet PCR janë krijuar që të jenë specifike për virusin që shkakton pandeminë aktuale dhe mund ta zbulojnë dhe dallojnë me saktësi nga anëtarët tjerë të familjes së koronavirusëve, thotë istinomer.rs .

Profesori Ian McKay nga Universiteti i Queensland ka një pozicion identik, pra, një përgjigje argumentuese për pretendimet se ky test është i pabesueshëm. Ai thotë se testet PCR të përdorura sot janë “jashtëzakonisht të efektshme në zbulimin e SARS-CoV-2, i cili shkakton Covid-19”.

“Testi PCR është krijuar për të zbuluar një virus specifik. Ne mund të shikojmë sekuencat gjenetike të të gjitha viruseve të tjerë të njohur dhe të besojmë se ky test nuk do të ndërveprojë me materialin e tyre gjenetik. “Kjo na ndihmon të shmangim një formë të rezultatit të rremë”, konstaton Mekej.

Burimi: Meta.mk

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

>Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë të politikanëve dhe partive politike përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy). .