Tabloidët serbë e “rrëzuan” qeverinë e ish-kryeministrit Kovaçevski

Фото: Влада на РСМ

Në raportimet e pasakta, nxitëse dhe me ngjyra nacionaliste, është gënjeshtër që “qeveria në Maqedoninë e Veriut ra”, e as “shqiptarët ngadalë por me siguri e morën pushtetin”. Bëhet fjalë për zgjedhjen e një qeveria teknike, e njohur ndryshe edhe si qeveria e Przhinës sipas të ashtuquajturit Marrëveshja e Përzhinës e vitit 2015, mandati i së cilës është organizimi i zgjedhjeve të drejta e presidenciale dhe parlamentare që do të mbahen më 24 prill dhe 8 maj. Nuk ka asgjë spektakolare në këtë procedurë. Na ndodh për herë të tretë. Në vitin 2016, kryeministri i atëhershëm Nikolla Gruevski dha dorëheqjen, në vitin 2020, 100 ditë para zgjedhjeve parlamentare, ish-kryeministri Zoran Zaev dha dorëheqjen dhe tani Kovaçevski ka bërë të njëjtën gjë. 

 

Shkruan: Matej Trojacanec

 

Zgjedhja e qeverisë së re teknike (28 janar 2024) ishte rasti për dezinformime dhe raportime të njëanshme në një pjesë të mediave në rajon, të cilat publikuan tituj sensacionalistë se “qeveria maqedonase ka rënë”. Ndonëse Qeveria e kryesuar nga ish-kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, është qeveria e tretë teknike e tillë, e cila u formua për zhvillimin e zgjedhjeve, kjo nuk i pengoi disa nga mediat të publikojnë shkrime provokuese, madje edhe nxitëse, si p.sh. shembull, këto tekste në espreso.co.rs, informer.rs dhe në mondo.rs:

Qeveria ra, tërmet në Maqedoninë e Veriut: Kryeministri bëri një lëvizje dramatike. (PADA VLADA, POTRES U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Premijer napravio DRAMATIČAN POTEZ  )

Shiptarët në krye të Maqedonisë, shqiptarët ngadalë por me siguri po marrin pushtetin në Shkup.
(Šiptar na čelu Makedonije, Albanci polako ali sigurno potpuno preuzimaju vlast u Skoplju )

Tradhëti kombëtare, me zgjedhjen e tij populli është i shkelur!Shqiptari i parë në krye të Qeverisë – “ne jemi qiraxhinj në vendin tonë”
(NACIONALNA IZDAJA, NJEGOVIM IZBOROM NAROD JE ZGAŽEN! Prvi Albanac na čelu Vlade – “Mi smo podstanari u vlastitoj zemlji )

Në raportimet e pasakta, nxitëse dhe me ngjyra nacionaliste, është gënjeshtër që “qeveria në Maqedoninë e Veriut ra”, e as “shqiptarët ngadalë por me siguri e morën pushtetin”. Bëhet fjalë për zgjedhjen e një qeveria teknike, e njohur ndryshe edhe si qeveria e Przhinës sipas të ashtuquajturit Marrëveshja e Përzhinës e vitit 2015, mandati i së cilës është organizimi i zgjedhjeve të drejta e presidenciale dhe parlamentare që do të mbahen më 24 prill dhe 8 maj

Sipas kësaj Marrëveshjeje, të krijuar për tejkalimin e krizës politike të vitit 2015 që ndodhi pas aferës së përgjimeve, njëqind ditë para zgjedhjeve parlamentare zgjidhet një qeveri tekniko-kalimtare, në të cilin opozita merr pjesë me ministra në departamentet e punëve të brendshme dhe të punës dhe politikës sociale, si dhe me zëvendësministra shtesë në financa, bujqësi dhe pylltari dhe në shoqërinë e informacionit dhe administratën.

Procedura për krijimin e një qeverie të tillë kalimtare, teknike ose të përkohshme fillon me dorëheqjen e kryetarit të qeverisë aktuale politike, në këtë rast të udhëhequr nga Dimitar Kovaçevski, e cila sipas Kushtetutës, sjell dorëheqjen e gjithë qeverisë.

Nuk ka asgjë spektakolare, asnjë dramë në këtë procedurë. Na ndodh për herë të tretë. Në vitin 2016, kryeministri i atëhershëm Nikolla Gruevski dha dorëheqjen, në vitin 2020, 100 ditë para zgjedhjeve parlamentare, ish-kryeministri Zoran Zaev dha dorëheqjen dhe tani Kovaçevski ka bërë të njëjtën gjë.

 

Çfarë kanë shkruar mediat serbe?

Foto: kolazh lajmesh, printscreen

Edhe para fillimit të fundjavës dhe para zgjedhjes së qeverisë teknike, më saktë të premten (26.01.2024), në mediat serbe dolën tituj se “qeveria në Maqedoni ka rënë”, dhe dorëheqjet e Kovaçevskit dhe Xhaferit janë shkaku i drejtpërdrejtë i “rënies”. gjithashtu spekulohet se ka një krizë politike në vend. Tituj të tillë sensacionalistë dhe me klikime ishin, për shembull, në Politika.rs, Tportal.hr, Srpskainfo, B92, RadioSarajevo, Blitz.rs, Nova.rs, Atvbl.rs, NSUzhivo, Vesti-online, Kurir.rs, SputnikSrbia, Srpski , Republika .rs, Spona, SerbiaDanas, Nportal dhe Espresso.co.rs.

Titujt më negativ dolën nga Informer dhe Mondo, të cilët me ton nxitës u fokusuan në faktin se kryeministri teknik Talat Xhaferi është shqiptar, me qëllime të dukshme për të shtrembëruar të vërtetën dhe për të provokuar tensione ndëretnike.


 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.