Ringjallen sërish teoritë anakronike për shkatërrimin e “maqedonizmit”

Фото: Мета.мк

Për gati tre dekada, narrativa se ka një komplot për të shkatërruar shtetin dhe për të shkatërruar “maqedonizmin” për interesa personale ka vazhduar. Rezultati i besimit verbërisht të këtij komploti është injorimi i fakteve, edhe kur ato janë të dukshme, kështu që disa nuk janë në gjendje ose nuk dëshirojnë të shohin të vërtetën. Kohët e fundit po përhapet dezinformata se mijëra shqiptarë nga Kosova do të pajisen me pasaporta të reja maqedonase, ndonëse bëhet fjalë për kërkesa për dokumente udhëtimi të dorëzuara në Kosovë, e jo në vendin tonë.

Shkruar nga: Matej Trojacanec

Kaosi i ndodhur me ndryshimin e dokumenteve personale, për shkak të obligimeve të marra me Marrëveshjen e Prespës, ka qenë rast për dezinformata të ndryshme, si ai se 100 mijë qytetarë të Kosovës kanë paraqitur kërkesa për pasaportë në vendin tonë. Së fundmi, Vërtetmatësi ka rishikuar disa postime në rrjetin social Facebook, ku pretendohet rrejshëm se mijëra shqiptarë nga Kosova kanë aplikuar për dokumente udhëtimi, prandaj janë ndërtuar kaq shumë ndërtesa në Shkup. Përveç përhapjes së gënjeshtrave, në këtë mënyrë krijon në mënyrë delikate një imazh se struktura demografike në vend do të ndikohet sërish artificialisht, por edhe se listat e votuesve do të mbushen me kosovarë.

Për shembull, një postim thotë:

OKUPIM-KOSOVARIZIM

 GJITHÇKA ËSHTË PJESË E AGJENDËS
 A MENDON DIKUSH PËR MBIJETESËN E MAQEDONISË!

PS

Është e qartë pse po ndërtohen ndërtesa në Shkup.

Epo, edhe pse fakti kryesor mund të kontrollohet lehtësisht nëse lexohet artikulli i MIA-së, nga ku ka ardhur lajmi origjinal, megjithatë, dezinformatat janë përhapur në grupe të ndryshme patriotike, nga diaspora dhe të tjera në Facebook. Është e nevojshme të parashtrohet pyetja pse një pjesë e publikut e interpretoi në mënyrë kaq të ashpër dhe fanatike këtë lajm?

Është e qartë se e gjithë fatkeqësia që ndodhi me lëshimin e kartave të identitetit, dokumenteve të udhëtimit, lejeve të vozitjes dhe qarkullimit me emrin e ri të shtetit, ishte një rast i mirë për provokime dhe mbjellje komentesh nacionaliste. Mirëpo, përveç njoftimeve të tilla, nga të cilat buron padurimi ndaj shqiptarëve, me kalimin e viteve shpesh përmendet numri prej 100 apo 150 mijë shqiptarëve nga Kosova të futur në sistemin maqedonas, që që gjoja është bërë në vitet e 90-ta të shekullit të kaluar.

Histori të tilla dhe të ngjashme u përhapën në vitet në vijim. Në vitin 2021, Drejtoria e Librave Amë, e cila në atë kohë drejtohej nga Bujar Dardhishta i BDI-së, u gjend në qendër të një skandali duke lëshuar certifikata lindjeje pa dokumente, që thuhet se ishin rreth 100,000. Auditorët për vitin 2019 konstatuan një mungesë prej rreth 94 mijë deklarimeve, pas së cilës Komisioni Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit (KSHPK) u përpoq të zbardhë dyshimet për funksionim të paligjshëm. Rasti është hapur pas një informate dhe prej aty kanë paralajmëruar kallëzime penale, por për gjëra që nuk kanë lidhje me preetendimet e çertifikatave të “zhdukura”.

Pastaj postimet në Facebook spekuluan se:

Bujar Dardishta, njeri i BDI-së që drejton Zyrën e Regjistrimit, ka lëshuar pothuajse 95,000 çertifikta pa asnjë dokumentacion mbështetës, madje as tarifë administrative.
Pra, ai falsifikoi 95,000 çertifikata.
Kështu ai futi me kontrabandë 95,000 njerëz në Maqedoni me falsifikim.

 

Më vonë (prill 2022), lideri i Levicës, Dimitar Apasiev, në një bisedë në Sonce TV, i interpretoi ngjarjet pikërisht me këtë retorikë, duke aluduar qartë se rezultatet e regjistrimit nuk janë objektive dhe nuk tregojnë pasqyrën reale demografike. në vend:

Dhe ka pasur një aferë, e cila ka kaluar pa u vënë re, dhe që është shumë e rrezikshme, e lidhur me një drejtor të BDI-së. Bëhet fjalë për 100.000 çertifikata lindjeje (!) me numër serial, që mungojnë në Drejtoria e Librave Amë. Dhe ne thamë që nuk të kërkojnë letërnjoftim për regjistrim.

Këto dhe postime të ngjashme u shpërndanë shpesh në muajt para dhe pas regjistrimit, për të krijuar një atmosferë publike se regjistrimi ishte “rregulluar” paraprakisht.

Meqë ra fjala, në të njëjtën intervistë, Apasiev flet për një “inxhinieri demografike” që nga vitet e para pas pavarësisë sonë:

Ky proces ndodh përmes inxhinierisë demografike artificiale dhe gjithmonë pa përjashtim kur LSDM është në pushtet. Në vitet e 90-ta, pas ish Jugosllavisë, nënshtetësinë e kanë marrë 61.000 persona sipas atij ligji. Pra, këto janë qytete të tëra, jo pesë familje. Lista elektorale e vitit 1994 ka 1,360,000 votues në vitin 1998, 1.572.000 votues, pra 200.000 plus. Këto janë katër qytete si Velesi.

Me këtë numër prej 200 mijë votuesish, lideri i Levicës referon se rritja e popullsisë shqiptare ndodhi pas miratimit të Ligjit të shtetësisë të vitit 1992. Megjithëse, në realitet nuk mund të verifikohet.

Në rrjetet sociale, megjithatë, më shpesh shpërndahet shifra prej 150 mijë shqiptarë të Kosovës janë të importuar “artificialisht”. Në veçanti, postime të tilla mund të gjenden nga 2020, 2019, 2017, 2016, madje edhe në forume gjati vitit 2008.

Epo, përveç të gjitha problemeve që lindën me nxjerrjen e dokumenteve të reja personale, me dekada qarkullon narrativa se ka një komplot për të shkatërruar shtetin dhe për të shkatërruar “maqedonizmin” për interesa personale. Rezultati i besimit verbërisht të këtij komploti është injorimi i fakteve, edhe kur ato janë të dukshme, kështu që disa nuk janë në gjendje ose nuk dëshirojnë ta shohin të vërtetën.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.