Postimi në Facebook manipulon se Ukraina është “mish për top” në luftën me Rusinë

Фото: Houses of the Oireachtas, flickr.com

SHBA dhe aleatët perëndimorë kanë treguar në shumë raste se vendimet për të ardhmen e Ukrainës janë në duart e Ukrainës dhe institucioneve të saj. Për më tepër, shumë herë është përsëritur thënia “asgjë për dhe rreth Ukrainës pa Ukrainën”, madje edhe nga presidenti Joe Biden. Kjo sjellje e SHBA-së tregon se Ukraina nuk është “mish për top”

 

 

Postimi në Facebook në faqen   “Kratko i jasno” është publikuar me një citim, me nënshkrim nga Global Times dhe karikaturë që përshkruan përmbajtjen e tekstit.

Në postim thuhet:

SHBA-të e shohin Ukrainën jo si një aleat të NATO-s, por si mish topash ose peng për t’u shfrytëzuar. Qëllimi i Shteteve të Bashkuara është të lodhin Rusinë përmes një lufte me Ukrainën. Derisa të arrihet ky qëllim, kriza do të vazhdojë dhe Uashingtoni nuk do të ndalojë së përdoruri Kievin për qëllimet e tyre – Global Times

Një kërkim në internet tregoi se postimi është shtrembëruar, si i tillë nuk përputhet saktësisht me përmbajtjen nga e cila pretendohet se është marrë, pra nga tabloidi kinez Global Times.

Gjegjësisht, origjinali është publikuar më 02.10.2022 në Global Times në rubrikën “mendime”, pra koment editorial i tabloidit. Nga krahasimi i përmbajtjes së publikuar në postimin e “Kratko i jasno” me titullin dhe tekstin brenda komentit editorial të Global Times, rezulton se e saktë është vetëm pjesa e parë e fjalisë së cituar në “Kratko i jasno”, pra pjesa që është në fakt titulli i tekstit në tabloid: “SHBA-ja nuk e sheh Ukrainën si aleate të NATO-s, por si mish të topave” (US doesn’t see Ukraine as NATO ally, but as de facto cannon fodder). Në pjesën tjetër të tekstit, ka një paragraf që është i ngjashëm me titullin, por nuk është saktësisht citati i theksuar në “Kratko i jasno”. Gjegjësisht në paragrafin e tretë të tekstit, mund të gjendet ky opinion i Global Times:

Vlera e Ukrainës si pion ende nuk është shfrytëzuar plotësisht nga SHBA. Përpara se Rusia të lodhet nga lufta, SHBA-të nuk do të kenë interes për t’i dhënë fund krizës ose për të ndaluar përdorimin e Ukrainës.

Por, si përfundoi një citim si ky në FB në faqen që po e recensojmë?

Pas publikimit të tekstit në Global Times, ai u citua në mediat ruse dhe kineze. Më 4 tetor, komenti u përcoll në uebfaqen ruse Ino TV, më 7 tetor, komenti editorial u ripublikua në median zyrtare të Ushtrisë Kineze (China military). Në të njëjtën ditë, postimi u publikua edhe në median ruse të internetit “Solovyev Live”, në kanalin Telegram, ku ka mbi 1.3 milion abonentë dhe u transmetua edhe në rrjetin “V Kontakte“. Bëhet fjalë për një emision kontaktues live i prodhuar nga një prej gazetarëve më të njohur rusë të radios, televizionit dhe online, Vladimir Solovyev, të cilin mediat ukrainase, por edhe nga shumë të tjerë e quajnë propagandistik, për shkak të afërsisë me Vladimir Putinin.

Në të dy kanalet e rrjeteve sociale Telegram dhe V Kontakte, teksti i transmetuar nga Global Times është identik me postimin që po e recensojmë në “Kratko i jasno”.

Kjo do të ishte shkurt rruga që mund të identifikohet nga një kërkim në internet i postimit që po e recensojmë. Por, duke u thelluar më thellë në përmbajtje, shihet se është jashtë kontekstit, se përveç pjesës së postimit që përputhet me titullin aktual, pjesa tjetër e përmbajtjes së Global Times trajton një çështje krejtësisht tjetër.

Konkretisht, komenti editorial në Global Times ka të bëjë me deklaratën e zyrtarëve të lartë amerikanë, të cilët në pyetjen e një gazetari nëse Ukraina ka mundësi të anëtarësohet në NATO pas një procedure të shpejtë, përgjigjen se është e parakohshme dhe se nuk ka gjasa. Në të njëjtën kohë, komenti krahason deklaratat e tjera të presidentit amerikan Joe Biden dhe atij ukrainas Volodymyr Zelensky, pas së cilës arrihet në përfundimin se shansi i Ukrainës për t’u anëtarësuar në NATO është shumë i largët, madje i pamundur pas përfundimit të luftës.

Teksti i përcjellë në këtë mënyrë me një fjali me citat, siç bëhet në postimin që po e recensojmë, tregon se qëllimi i tekstit është vetëm fati i qytetarëve ukrainas, të cilët u përdorën si “ushqim topash”. Në fakt, është vetëm një përsëritje e narrativës së dezinformimit rus se Ukraina po përdoret nga Perëndimi si një përfaqësues për të shkuar në luftë me Rusinë.

Por a është e vërtetë kjo? A vërtet “SHBA-ja e sheh Ukrainën (…) si ushqim topash“? Nëse kjo do të ishte e vërtetë, SHBA dhe aleatët e saj perëndimorë nuk do t’i kishin ofruar Ukrainës armë me vlerë miliarda dollarë për mbrojtjen e saj, financim për të vazhduar operacionet ushtarake dhe shtyrje të borxheve dhe kredive. Nëse dikush e konsideron dikë si “ushqim për topa”, sigurisht që nuk do të shpenzojë aq shumë burime dhe mbështetje për të, pasi mishi i topit e largon shumë shpejt nga fusha e betejës dhe bëhet humbës. Por nga ana tjetër, situata në terren është krejtësisht ndryshe. Muajin e kaluar, forcat e armatosura të Ukrainës në një kundër-ofensivë në rajonin e Kharkiv rimorën territor prej 6000 kilometrash katrorë dhe në rajonin Kherson, e gjithë pjesa në veri të lumit Dnipro, së bashku me qendrën rajonale të Khersonit janë para kthimit nga pushtimi rus në anën e Ukrainës pas disa muajsh ofensivë. Është e çuditshme “ushqimi i topave”, që shënon suksese serioze në fushën e betejës edhe atë ndaj një kundërshtari superior.

Për më tepër, nëse aleatët perëndimorë, dhe mbi të gjitha, në kontinentin evropian, do ta shihnin Ukrainën si ushqim topash, ata nuk do të ishin të përgatitur të viheshin në situatë ku duhet të përballeshin me dimrin e këtij viti pa gazin rus, duke e futur popullsinë e tyre në rrezik për ngrirje, si dhe vënien e ekonomive të tyre në rrezik për të hyrë në recesion. Askush nuk e bën këtë për hir të një vendi që ata e konsiderojnë “ushqim topash”.

Dhe në fund, në shumë raste përfaqësuesit e aleatëve perëndimorë kanë bërë deklarata se të gjitha vendimet në lidhje me mbrojtjen e Ukrainës, në lidhje me një vendim të mundshëm për të negociuar me Rusinë, vendim të mundshëm për të ndaluar armiqësitë dhe të gjitha vendimet e tjera në lidhje me Ukrainën dhe të ardhmen e saj dhe qytetarët e saj, ia lënë Ukrainës dhe institucioneve të saj. Asnjë politikan perëndimor nuk ka guxuar ndonjëherë t’i “sjellë kripë në mendje Ukrainës” dhe t’i thotë se çfarë politikash duhet të ketë ndaj Rusisë, çfarë kushtesh të Rusisë duhet të pranojë apo të mos pranojë, nëse duhet të ndalojë së luftuari për pavarësinë e saj etj. Për më tepër, rregulli që zbatohet mes aleatëve perëndimorë përkufizohet si “asgjë për dhe rreth Ukrainës pa Ukrainën“. Kështu deklaroi Sekretari Amerikan i Shtetit, Anthony Blinken, në janar, pra para fillimit të luftës, ndërsa në maj presidenti Joe Biden përsëriti të njëjtat fjalë, duke shtuar si më poshtë:

Unë nuk do të bëj presion ndaj qeverisë ukrainase, as privatisht, as publikisht, për të bërë ndonjë lëshim territorial. Kjo do të ishte e gabuar dhe në kundërshtim me parimet e vendosura tashmë.

Dhe për më tepër, ky rregull respektohet plotësisht nga të gjithë aleatët perëndimorë dhe ndihma që i është dhënë, duke pasur parasysh qëndrimet e tilla perëndimore, është e pakushtëzuar. Vështirë se dikush do ta trajtonte në këtë mënyrë “mish për top”.

Për shkak të argumenteve të lartpërmendura, mund të gjykohet se postimi që po e shqyrtojmë është i pavërtetë, ndërsa në të nuk përmban asnjë link me burimet origjinale nga është marrë, në mënyrë që lexuesi të informohet nga burimi.

 

**** Vërejtje
Ky postim në ndërkohë është fshirë, por postim me këtë përmbajtje mund të gjeni edhe në faqen në Facebook të PirejM.mk

 


Ky artikull është përgatitur në kuadër të projektit Promovimi i qasjes në lajme të besueshme për të luftuar dezinformatat, i zbatuar nga Fondacioni Metamorfozis. Artikulli, i botuar fillimisht në Vërtetmatës, është mundësuar nga mbështetja e fondacionit jofitimprurës amerikan NED (National Endowment for Democracy). Përmbajtja e këtij artikulli është përgjegjësi e autorit dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Metamorphosis, NED ose bashkëpunëtorëve të tyre


 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.