Organizatë greke e kontrollit të fakteve fitoi mosmarrëveshjen me shoqatën e fizikanëve

Mohamed HassanPixabay

Organizata e verifikimit të fakteve Ellinika Hoaxes, nga Greqia fqinje, ka fituar mosmarrëveshjen e gjatë kundër Shoqatës Helenike të Fizikantëve. Me vendim të gjykatës së apelit rrëzohet për herë të dytë padia për dëm moral, përpunim të paautorizuar të të dhënave personale dhe shpifje. Në vitin 2019, “Shoqata Greke e Fizikanëve” filloi mosmarrëveshjen për shkak të dy analizave kërkimore, duke kërkuar 700 mijë euro dëmshpërblim. Në analizën e parë, është debankuar një gjenerator elektrik funksional i ujit; i dyti promovon “shërimin kuantik” nëpërmjet misticizmit pseudoshkencor dhe epërsisë gjenetike të “ADN-së greke”.

 

Organizata greke e verifikimit të fakteve Ellinika Hoaxes njoftoi sot se kanë fituar gjyqin me Shoqatën Helenike të Fizikantëve. Pas vendimit të shkallës së dytë të gjykatës, padia pushohet sërish, duke thënë se analizat e “Ellinika Hoaxes” kanë shkaktuar dëm moral, përpunim të paautorizuar të të dhënave personale dhe shpifje të personave që janë në fokus të analizave – veçanërisht të Bordit të Drejtoreve. Për këtë, ata kërkuan kompensim prej 700 mijë eurosh nga shoqata. Të dyja analizat, të cilat janë shkaku i padisë, testojnë vlefshmërinë e gjetjeve shkencore – gjetje që shoqata jo vetëm “pohon”, por i mbështet.

Nga “Ellinika Hoaxes”, e cila është nënshkruese e “Rrjetit Ndërkombëtar të Kontrollit të Fakteve” (IFCN), shprehen:

“Ne besojmë se ky vendim përfundimtar i gjykatës është një garanci kryesore për lirinë e medias, duke promovuar kritika të qëllimshme, pavarësisht nga statusi ose cilësitë e individëve ose subjekteve të përfshirë.” Mbi të gjitha, ai shërben për të mbrojtur punën me ndikim dhe sfidues që bëjnë verifikuesit e fakteve.”

Nisur nga situata me lirinë e medias në vendin tonë, kjo fitore e veçuar nga kolegët e organizatës simotra ngjall shpresë për të gjithë ata që punojnë në këtë sferë. Po pse u ngrit padi, çfarë bëhet fjalë në këto dy analiza? Le të shohim.

Dy analiza, një padi

Siç thuhet në faqen e internetit të “Shoqatës Helenike të Fizikantëve”, shoqata është themeluar në vitin 1930 dhe është pjesë e “Shoqatës Evropiane të Fizikantëve”. Kjo lloj shoqate zakonisht synon zhvillimin e kërkimit shkencor në këtë fushë, standardizimin e kodit profesional të sjelljes në shkencat fizike, zhvillimin e programeve pedagogjike në zonë, etj. Por siç thotë një nga themeluesit e Ellinika Hoaxes:

“[Shoqata] është infiltruar gjatë viteve të fundit nga njerëz që promovojnë pseudoshkencë. Rasti i “shpikjes” [gjeneratorit elektrik të ujit], i cili u promovua me ndihmën e një prej gazetarëve më të famshëm grekë, ishte pika e fundit. “Dijetarë të respektuar kanë filluar të dalin dhe të shprehin zemërimin e tyre për rrugën që po ndjek Shoqata”, thotë Thanos Sitistas.

Pra, për shkak se individët në bordin e shoqatës mbështetën dhe mbrojtën shpikje dhe libra të dyshimtë me përmbajtje të pambështetur shkencërisht, ata u kritikuan me të drejtë në dy analiza (1, 2).

Fokusi i analizës së parë është një shpikje që demonstron një gjenerator elektrik funksional me bazë uji që nuk ka humbje energjie gjatë hidrolizës. Kjo do të thotë se ky gjenerator, duke shtuar vetëm “karburantin” – ujin – mund të prodhojë energji elektrike në dukje të pashtershme. Fokusi i rishikimit sillet rreth një pajisjeje në dukje të vogël që gjeneron energji elektrike duke shtuar ujë të zakonshëm.

Shpikësi i pajisjes, Petros Zografos, i tregon asaj në disa raste se si e pi ujin që i shton gjeneratorit, nëse vetëm kjo është provë e vërtetësisë së eksperimentit. Përveç mos deklarimit të metodologjisë së detajuar se si është prodhuar vetë pajisja, asnjë hulumtim nuk është dorëzuar në një revistë shkencore ku ekspertët nga e njëjta fushë shkencore do të ishin në gjendje të konfirmonin gjetjet. Zografos dhe “shpikja” e tij kanë qenë subjekt i emisioneve të lajmeve në disa raste, madje edhe televizioni publik amerikan, BBC, ka raportuar për shpikjen e tij. Me pak fjalë, në vend që të përdorë metodën shkencore (eksperiment dhe verifikim), Zografos pretendon legjitimitetin e shpikjes së tij përmes transmetimeve televizive.

Analiza e dytë e “Mashtrimeve të Ellinika” është një rishikim i tre “shkencëtarëve” që “Shoqata Greke e Fizikantëve” mbështet dhe promovon. E para Maria Tsarouha, e cila punon në fushën e sociologjisë dhe teatrit, shkruan për “aktrimin kuantik”. Shkencëtarja e dytë, Dimitra Giova, zhvillon një seminar tre-ditor me temën “Mentori kuantik i jetës: “Mekanika kuantike takohet me të menduarit e ri.” Pretendimi është se me njohuritë nga seminari, një zgjidhje magjike për të gjitha problemet tona përmes ” zbatimi i ligjeve universale, d.m.th. i një “metode” të quajtur “Mrekullitë 5D” ose Tërheqja e Përvojës. Kjo tërheqje është aq e “fuqishme” sa, sipas Gios, një fëmijë në një zonë lufte, me fuqinë e mendjes së tij nënndërgjegjeshëm, “tërheq” luftën që të ndodhë.

Rishikimi i fundit është nga studiuesi Ksenofon Meusas. Ai promovon të ashtuquajturat “shkenca racore”, pra epërsia e pandryshueshme biologjike e një “race” mbi një tjetër. Në një postim në Facebook, ai “citon” kërkime që “vërtetojnë” se ADN-ja greke ka një virtyt të papritur që do të thotë “grekët nuk do të vdesin kurrë.” Në fakt. Të tria idetë, të cilat janë objekt i analizës në rishikim, përdorin fjalë që tingëllojnë “shkencore”, pra të besueshme për lexuesin mesatar. Dhe, në fakt, asnjë nuk bazohet në metodologjinë e provuar që është objekt i metodës shkencore.

Ajo që mund të konkludohet nga e gjithë kjo situatë është se ky vendim nuk është vetëm një fitore e Ellinika Hoaxes, por e të gjitha redaksive që kontrollojnë faktet. Sidomos në një epokë kur po abuzohet me paditë SLAPP – procese gjyqësore strategjike për të parandaluar veprimet publike, qëllimi i të cilave është të frikësojë dhe lodhë financiarisht mediat/gazetarët.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.