Nuk ka asnjë sistem satanik që ofron udhëzime për vaksinimin

Вакцина за Мали сипаници. Фoто Википедија/James GathanyContent Providers(s): CDC

Vaksinimi kundër Covid-it është vullnetar dhe përpara se ta marrë atë, personi nënshkruan një deklaratë pëlqimi që konfirmon se dëshiron të vaksinohet. Nuk ka satanistë, as një sistem satanik që ofron ndonjë udhëzim për vaksinimin, siç pretendon postimi që po analizojmë. Është pjesë e retorikës së njohur e grupit kundër vaksinimit, e cila u intensifikua veçanërisht gjatë pandemisë Covid dhe është në drejtimin që disa satanistë nga “shteti i thellë” donin të vendosnin një rend të ri përmes “pandemisë së rreme”, të mbyllnin popullsinë, ta kontrollonin atë dhe të reduktonin popullsinë përmes vaksinimit.

 

Ne analizojmë një postim Facebook që sugjeron se vaksinat Covid-19 ishin të lidhura me Satanizmin:

KUSH U VAKSINUA? PRA, TË TYRET! TË FRIKËSUARIT QË I SHËRBEJNË SISTEMIT SATANIK

Një njoftim i tillë është pjesë e retorikës së njohur e grupit kundër vaksinave, e cila u intensifikua veçanërisht gjatë pandemisë Covid dhe është në drejtimin që disa satanistë nga “shteti i thellë” donin të vendosnin një rend të ri përmes “pandemisë së rreme”, për të burgosur popullatën, për të kontrolluar dhe ulur numrin e popullsisë nëpërmjet vaksinimit. Vërtetmatësi ka konstatuar si të rreme shumë herë deri më tani narrativa të tilla.

Terminologjia “satanistët e shtetit të thellë” korrespondon me terminologjinë që përhapet kur ndahet teoria e konspiracionit Q Anon, sipas të cilit një grup i vogël i papërcaktuar politikanësh drejtojnë botën dhe mendojnë keq për shumicën e popullsisë, komplotojnë shpopullimin, përfshihen në pedofili dhe do të rrëzohen vetëm kur Donald Trump të kthehet në presidencë.

Vërtetmatësi deri më tani ka shkruar në shumë raste se pandemia dhe koronavirusi nuk janë shpikur, por janë reale. Ne shqyrtuam një numër postimesh në mediat sociale që pretendonin se koronavirusi dhe pandemia ishin të sajuara. Për këtë teori konspirative, për të cilën nuk ka prova, nuk ka studime shkencore që e vërtetojnë. Përkundrazi, ky virus në shkallë globale dhe në vendin tonë ka marrë shumë jetë dhe ka ndryshuar mënyrën e funksionimit në të gjitha segmentet shoqërore.

Virusi u identifikua nga autoritetet kineze më 7 janar 2020. Duke pasur parasysh rritjen e shpejtë të numrit të të infektuarve dhe numrin e vdekjeve në shumë vende, OBSH shpalli pandemi më 11 mars 2020. Në vendin tonë, që nga fillimi i pandemisë së Covid, deri më 18 tetor 2022 janë diagnostikuar 343 722 persona dhe kanë vdekur 9 554 (publikuar në platformën arcgis.com (GDI), bazuar në të dhënat e Ministrisë së Shëndetësisë dhe Instituti i Shëndetit Publik). Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), deri më 19 dhjetor 2023, në Maqedoninë e Veriut janë konfirmuar 349.923 raste me Covid-19 dhe 9.960 prej tyre kanë vdekur. Të dhënat e “Worldmeter” tregojnë se deri më 26 janar, në vendin tonë janë regjistruar 350.244 persona të infektuar me koronavirus dhe 9.963 kanë vdekur.

Sa i përket vaksinimit, ai shpëton jetë dhe përfaqëson një nga përfitimet më të mëdha mjekësore të zhvillimit të shkencës. Falë vaksinës në vendet me një mbulim të gjerë të popullsisë së vaksinuar, sëmundjet që vriteshin në të kaluarën tani janë zhdukur.

Nuk ka satanistë, as udhëzime të tyre në lidhje me vaksinimin. Imunizimi në mbarë botën u bë mbi bazën e studimeve dhe analizave shkencore, të nevojshme për përballimin e pandemisë, të cilat konfirmonin çdo ditë se vaksinat kundër Covid-19 janë efikase dhe efektive, parandalojnë format e rënda të sëmundjes dhe parandalojnë vdekjen.

Personat që agjitojnë për vaksinimin kundër Covid ndjekin rekomandimet shëndetësore të ekspertëve vendas dhe ndërkombëtarë, ndjekin kërkimet mbi sigurinë dhe efikasitetin e vaksinave, profilin e tyre të favorshëm të sigurisë në krahasim me rrezikun e tyre dhe e rekomandojnë atë në interes të mbrojtjes së shëndetit publik. Nuk mund të jetë satanizëm, por humanizëm.

Vetëm në vitin 2021, vaksinat kundër Covid-19 shpëtuan 14.4 milionë jetë në mbarë botën. Vaksinimi gjithashtu zvogëlon mundësinë e shfaqjes së varianteve të reja, pretendon Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Sipas OBSH-së, ekzistojnë masa të forta paraprake për të garantuar sigurinë e të gjitha vaksinave kundër Covid. Përpara marrjes së miratimit nga OBSH dhe agjencitë kombëtare rregullatore, vaksinat Covid janë testuar rigorozisht në provat klinike për t’u siguruar që ato përmbushin standardet ndërkombëtare për sigurinë dhe efikasitetin. Që nga viti 2021, më shumë se 13 miliardë doza vaksinash kundër Covid janë administruar në mbarë botën. Ashtu si me të gjitha vaksinat, OBSH dhe agjencitë rregullatore po monitorojnë vazhdimisht përdorimin e vaksinave kundër COVID për të identifikuar dhe trajtuar çdo shqetësim sigurie që mund të lindë. Reagimet serioze ndaj vaksinave kundër Covid-19 janë jashtëzakonisht të rralla.

Vetë vaksinimi kundër Covid-it rriti shumë imunitetin kolektiv në vende. Sipas faqes së internetit të klinikës Mayo në Shtetet e Bashkuara, vaksina kundër COVID-19 mund të parandalojë sëmundje të rënda dhe vdekje për shkak të Covid-19 si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit, mund të parandalojë shtrimin në spital, të përmirësojë imunitetin ndaj infeksionit Covid-19 dhe sigurisht është një mënyrë më e sigurt mbrojtje sesa infeksioni me koronavirus.

Dy studime kanë treguar se vaksinat ofrojnë mbrojtje shtesë për ata që tashmë kanë pasur Covid. Siç raportoi së fundmi Guardian, duke cituar rezultatet e një studimi klinik, më shumë se 7 mijë shtrime në spital dhe vdekje mund të shmangeshin nëse njerëzit do të vaksinoheshin plotësisht. Sipas tekstit, personat e vaksinuar jo të plotë mbi moshën 75 vjeç ishin më shumë se 2 herë më të rrezikuar nga një përfundim serioz i Covid-it sesa ata që ishin plotësisht të mbrojtur.

Vaksinat kundër Covid-19 i janë nënshtruar hetimit dhe do të vazhdojnë të jenë subjekt i monitorimit më intensiv të sigurisë. Dëshmitë nga qindra miliona vaksina Covid-19 të administruara tashmë në Shtetet e Bashkuara dhe miliarda vaksinat e administruara globalisht tregojnë se ato janë të sigurta dhe efektive, tha CDC në faqen e saj të internetit.

Mbi 869 mijë qytetarë janë vaksinuar kundër Covid në vend. Vaksinimi kundër Covid-it është vullnetar dhe përpara se ta marrë atë, personi nënshkruan një deklaratë pëlqimi, me të cilën konfirmon se dëshiron të vaksinohet. Nuk ka asnjë sistem satanik që jep udhëzime për vaksinimin, siç pretendon postimi që po analizojmë. Është pjesë e retorikës së njohur e grupit kundër vaksinave, e cila u intensifikua veçanërisht gjatë pandemisë Covid dhe është në drejtimin që disa satanistë nga “shteti i thellë” donin të vendosnin një rend të ri dhe përmes “pandemisë së rreme”, për të mbyllur popullsinë, për të kontrolluar dhe zvogëluar numrin e popullsisë përmes vaksinimit. Vërtetmatësi ka debutuar shumë herë deri më tani tregime të tilla. Për shkak të gjithë kësaj, ne e vlerësojmë postimin si të pasaktë.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.