Nuk ka asnjë provë për skandalin e dyshuar seksual të Justin Trudeau me një të mitur

Приказната  дека премиерот на Канада, Џастин Трудо наводно имал секс со малолетничка и ја принудил да потпише договор дека тоа нема да го објави, не е поткрепена со никакви докази. Гласините за тоа не се од јули 2022 година – кога е објавен постот што е предмет на нашата рецензија, туку датираат од изборната кампања во октомври 2019 година

Historia se kryeministri kanadez Justin Trudeau dyshohet se ka kryer marrëdhënie seksuale me një të mitur dhe e ka detyruar atë të nënshkruajë një marrëveshje që nuk do ta bëj publike nuk mbështetet nga asnjë provë. Thashethemet për të nuk janë nga korriku 2022 – kur u publikua postimi që i nënshtrohet rishikimit tonë, por datojnë nga fushata zgjedhore në tetor të vitit 2019

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook, në të cilin thuhet se kryeministri i Kanadasë, Justin Trudeau, ka kryer marrëdhënie seksuale me një të mitur dhe e ka detyruar të nënshkruajë një marrëveshje moszbulimi.

13.07 2022
Kryeministri Trudeau bëri seks me një të mitur dhe e detyroi atë të nënshkruante një marrëveshje për të mbajtur të fshehur këtë veprim.

Megjithatë, nuk ka asnjë provë për një pretendim të tillë, thuhet në postim.

Gjithashtu, ky dezinformim nuk është i ri – aktual, por është publikuar përara 3 vitesh . Më 19 tetor 2019, National Observer publikoi një artikull që sqaronte pretendimin e pabazuar se kryeministri Justin Trudeau la punën e tij të mëparshme si mësues për shkak të një skandali seksual. Një pretendim i tillë, sipas shkrimit të medias, është përhapur fuqishëm në internet pavarësisht se nuk është mbështetur nga asgjë.

Sipas artikullit, një faqe interneti e njohur për përhapjen e dezinformatave në Kanada publikoi një titull mediatik duke përhapur një histori të rreme se thashethemet ishin të vërteta dhe u përhap në një audiencë prej 25 milionë njerëzish.

Për këtë, National Observer shkruan se është një rast klasik që tregon se ka boshllëqe se si Kanadaja mund të krijojë mbrojtje kundër dezinformatave gjatë fushatave zgjedhore.

Dezinformata ka të ngjarë të vazhdojë të përhapet, më shumë nga aktorët vendas sesa nga ata të huaj. Ne nuk kemi asnjë mekanizëm për t’u përgjigjur, thotë Fenwick McKelvey, një profesor komunikimi në Universitetin Concordia.

Të gjitha këto thashetheme të paargumentuara u përhapën në fushatën e zgjedhjeve të mbajtura më 21 tetor 2019. Gjatë kësaj periudhe, një numër pretendimesh të pabazuara në lidhje me Trudeau qarkulluan në internet. Një prej tyre është pretendimi për shkollën private elitare në Vankuver, ku Trudeau ishte profesorë për disa vite para se të largohej në vitin 2001 ku edhe “ndodhi” skandali i dyshuar seksual. Më 7 tetor, Buffalo Chronicle publikoi një artikull që nxit pretendime të pabazuara.

Më pas, një burim jo shumë i shquar, revista Gossip Reg Frank, publikoi një histori pa burim se Trudeau mund të ketë pasur një lidhje me nënën e një studenti të West Point. Më pas, një shkrimtar në Twitter pretendoi, pa prova, se artikujt e medias ishin “të bazuara në një histori që Trudeau flinte me një vajzë adoleshente”. Protagonisti më pas kërkoi falje dhe tha se i vinte keq për përhapjen e pretendimit të rremë.

Asnjë histori me prova nuk është publikuar në media për të mbështetur pretendimin se Trudeau ka kryer marrëdhënie seksuale me një vajzë të mitur dhe e ka detyruar atë të nënshkruajë një marrëveshje për të mbajtur të fshehur.

Më pas, në një konferencë për shtyp, një reporter i Globe and Mail e pyeti Trudeau pse la punën e tij si profesor. Duke iu përgjigjur kësaj pyetjeje, Trudeau tregoi se ai kishte vazhduar me jetën e tij.

Ish-drejtori i shkollës West Point Grey, ku punonte Trudeau, Cleve Austin tha në një deklaratë publike se nuk kishte të vërteta në të gjitha spekulimet se Trudeau ishte shkarkuar, por kjo nuk e ndaloi ortekun e dezinformatave.

Përkundrazi, çdo thashethem shtesë për West Point Grey shtoi një tjetër dimension të ri në spekulime. Partia Liberale tha se nuk do të komentonte një histori nga një media që ka një histori të përhapjes së dezinformatave dhe gënjeshtrave të plota.

Për të gjitha faktet e mësipërme, vlerësojmë se nuk ka asnjë provë se kryeministri i Kanadasë, Justin Trudeau ka kryer marrëdhënie seksuale me një të mitur dhe e ka detyruar atë të nënshkruajë një marrëveshje moszbulim të këtij “skandali”. Thashethemet nuk janë të vitit 2022, kur u publikua postimi që është objekt i rishikimit tonë, por nga viti 2019.

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.