Nuk është Jane nga Maqedonia, por Ismaili nga Turqia

Фото: скриншот од дел од постот

 

Një postim me fotografi pretendon rrejshëm se përmbajtja e fotos është nga Maqedonia. Kjo është një përmbajtje e modifikuar e fotografisë që tregon një nxënës të varfër që duhej të shkonte në shkollë me një çantë shpine të improvizuar sepse nuk kishte para për një të vërtetë. Nga kërkimi në internet u konstatua se fotografia është nga Turqia dhe i referohet Ismailit nga Turqia

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Ky nxënës është Jane. Nëna e tij i bëri një çantë nga një batanije e vjetër e grisur. Le ta shikojmë politikanët dhe të gjithë ne. Tregojuni edhe fëmijëve tuaj!

 

Si pjesë e postimit është një foto e një çantë shpine shkolle të bërë nga një batanije e vjetër, dhe në foto shkruhet në anglisht, “Maqedonia në zemrën time”.

Mirëpo Vërtetmatësi e ka gjetur fotografinë e publikuar në postimin që po rishikojmë dhe në të nuk përfshihet nxënësi “Jane” nga Maqedonia (vetëm fakti që në fotografi është shkruar “Maqedonia në zemrën time” lë të kuptohet se “Jane” është nga Maqedonia. ), por në fotografi shihet një fëmijë nga Turqia. Mediat në Turqi kanë raportuar për një fëmijë të quajtur Ismail, nëna e të cilit e dërgon në shkollë me një çantë shpine të bërë nga një batanije e vjetër. Tekst është i vitit 2018.

Në Turqi, ku paga minimale është 1,603 lira, shpenzimet mujore të ushqimit që nevojiten për një familje me katër anëtarë për të pasur një dietë të ekuilibruar është 1,943 lira. Ata që nuk vazhdojnë dot arsimin e detyrueshëm, ata që duhet të punojnë për t’u kujdesur për familjet e tyre, ata që jetojnë në rrugë e shumë të tjerë… Këta fëmijë që janë fytyra më e dukshme e varfërisë nuk kanë të drejta të barabarta me moshatarët e tyre. Ata nuk mund të luajnë lojëra, të qeshin në rrugë ose të jetojnë në një shtëpi të ngrohtë. Çanta në këtë foto të realizuar nga Selvan Erek është bërë nga një batanije e vjetër. Nëna nuk kishte mundësi të përballonte një çantë shpine për fëmijën e saj, ndaj qepi me jorgan batanijen në shtëpi, e ktheu në thes, i futi librat brenda dhe e dërgoi djalin në shkollë, thuhet në tekstin e mediave turke.

Megjithatë, një tekst tjetër në turqisht, i vitit 2022, raporton për të njëjtin rast të një çantë shpine batanije, por edhe për nxënës të tjerë më të varfër që i bartin tekstet shkollore në shkollat ​​në Turqi në mënyra të ndryshme.

Ismailit i është dhuruar një çantë shpine pas fotografive të publikuara

Një çantë shkolle iu dhurua Ismail Erolit, nxënësit të shkollës fillore dhjetëvjeçare, i cili u fotografua rrugës për në shkollë me një çantë të grisur të bërë nga një copë batanije në fshatin Çinardi të rrethit të Korkut. Drejtori i Qarkut të Arsimit Kombëtar, Chaner Budak, shkoi në fshat dhe i dhuroi një çantë nxënësit që vizitoi. Qarku i Mushit ka lëshuar një deklaratë në lidhje me njoftimin se ky fëmijë nuk ka çantë shpine, por vjen në shkollë me një çantë prej batanije.

Zyra e guvernatorit tonë përcaktoi se fotografia është shpërndarë nga një mësuese që punon në shkollën në fjalë më 14 dhjetor 2018. Familjes i jepej mesatarisht 600 lira në muaj si kompensim për ndihmë arsimore. Dora e dhembshur e vendit tonë do të vazhdojë t’i shtrijë familjes dhe të gjithë të varfërve të tjerë, siç ishte kemi bërë më parë, cituan organizatat turke deklaratat zyrtare të asaj kohe.

Edhe Gjysmëhëna e Kuqe Turke ka sigurar ndihmë me veshje për të gjithë nxënësit e kësaj shkolle.

Media Hurriyet më pas publikoi një artikull ku Ismail buzëqeshi pasi mori çantën e re.

Për të gjitha faktet e mësipërme gjykojmë se nuk është e vërtetë që në fotografi nga postimi që po shqyrtojmë shihet Jane nga Maqedonia. Në foto është një fëmijë nga Turqia, Ismail Erol, ndërsa fotografia është e vitit 2018.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.