Nuk është e vërtetë se kombi maqedonas nuk ka ekzistuar kurrë

Tomislav Ž. Popović, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Fakt është se maqedonasit janë një popull i veçantë dhe autokton që banojnë në rajonin historiko-gjeografik të Maqedonisë. Populli maqedonas shprehu dhe dëshmoi shkencërisht veçantinë e identitetit të tij historik, kulturor, gjuhësor, politik në vazhdimësi, e veçanërisht gjatë shekujve XIX dhe XX, gjatë luftës së tij për çlirim kombëtar dhe pavarësi shtetërore. Mbledhja e parë e ASNOM-it u mbajt më 2 gusht 1944 në manastirin e Shën Prohor Pçinski përfaqëson kushtetutën shtetërore të popullit dhe kombësive maqedonase në Maqedoni në kuadër të federatës së atëhershme jugosllave.

 

Jemi duke shqyrtuar një postim në rrjetin social Facebook, i cili pretendon se nuk ka pasur dhe as do të ketë komb maqedonas. Kjo nuk është e vërtetë. 

E vërteta është se kurrë nuk ka pasur komb maqedonas dhe nuk do të ketë kurrë, thuhet në postim.

Ky është dezinformim, pjesë e rrëfimit të njohur të mohimit të popullit maqedonas, i cili vjen nga vendet fqinje.

Në Maqedoninë e Veriut jetojnë 1.836.713 qytetarë, nga të cilët 58.44% janë deklaruar si maqedonas, 24.3% si shqiptarë, 3.86% si turq, 2.53% si romë, 0.47% si vllehë, 1.30% si serbë dhe 0.87% si boshnjakë. Prej tyre, 50.4% janë gra dhe 49.6% janë burra, tregoi grupi i parë i të dhënave nga Regjistrimi i Popullsisë, Familjeve dhe Banesave 2021.

Gjuha amtare e maqedonishtes është 61,38% e të regjistruarve, ndërsa shqipja është gjuha amtare e 24,34%, turqishtja 3,41%, romaishtja 1,73%, vllahishtja 0,17%, serbishtja 0,61% dhe gjuha boshnjake 0,85% e të regjistruarve.

Fakt është se maqedonasit janë një popull i veçantë dhe autokton që banojnë në rajonin historiko-gjeografik të Maqedonisë. Maqedonasit flasin gjuhën maqedonase, e cila i përket grupit të gjuhëve sllave të jugut.

Populli maqedonas shprehu dhe dëshmoi shkencërisht veçantinë e identitetit të tij historik, kulturor, gjuhësor, politik në vazhdimësi, e veçanërisht gjatë shekujve XIX dhe XX, gjatë luftës së tij për çlirim kombëtar dhe pavarësi shtetërore, kjo është shënuar në Përkujtimin e AMSHA-së në shtetësinë dhe identitetin e popullit maqedonas.

Për një komb maqedonas të veçantë mund të flitet pas vitit 1944, gjatë ekzistimit të subjektit shtetëror Republika e Maqedonisë në kuadër të Jugosllavisë. Në gjysmën e dytë të shekullit XIX dhe fillimin e shekullit të 20-të fillon rilindja maqedonase, e cila arrin kulmin e saj para dhe gjatë Luftës së Dytë Botërore, kur krijohen organizatat ushtarako-politike maqedonase, literatura moderne shtypet në origjinal. Hapen gjuha maqedonase dhe shkollat, të cilat u mundësojnë të rinjve maqedonas të mësojnë dhe të ushqejnë gjuhën e tyre amtare.

Mbledhja e parë e ASNOM-it u mbajt më 2 gusht 1944 në manastirin e Shën Prokhor Pçinski përfaqëson kushtetutën shtetërore të popullit dhe kombësive maqedonase në Maqedoni si pjesë e Federatës Jugosllave. Sipas AMSHA-së, thirrja e Seancës së Parë të ASNOM-it paraqet një kthesë kyçe, pastaj u arrit kristalizimi i shpejtë i vetëdijes kombëtare dhe i vetëvlerësimit maqedonas.

Se populli maqedonas ka ekzistuar shekuj më parë, dëshmojnë edhe kërkimet e reja dhe hapja e arkivave të Vatikanit, ku theksohet se Vatikani zyrtar tashmë në vitin 1619 i ka njohur maqedonasit si një popull më vete, të ndarë nga serbët dhe bullgarët dhe ka dhënë bursa të veçantë për maqedonasit. Tre maqedonas studiuan në Kolegjin në Loreto në vitin 1620, duke marrë bursa nga Vatikani

Me gjithë aktivitetin e fuqishëm të propagandës së huaj kishtare-arsimore për krijimin e kombësisë greke, bullgare dhe serbe në Maqedoni, ka maqedonas që konsiderojnë se nuk janë as grekë, as serbë, as bullgarë, por se janë një popull i veçantë sllav –maqedonas, shkruan Prof. Dr.Ganka Cvetanova.

Krste Petkov Misirkov, i cili mbrojti që maqedonasit të njihen si kombësi e veçantë me të drejtën për t’u regjistruar me atë emër në librat zyrtarë të regjistrimit dhe dokumentet ndërkombëtare, në vitin 1903 konceptualisht e karakterizoi natyrën e etnosit maqedonas si identitet sllavo-maqedonas ndryshe nga identifikuesit etnik fqinjë serb dhe bullgar.

Kultura e veçantë maqedonase ishte arma më e fortë për maqedonasit për të ruajtur formën e tyre aktuale kulturore dhe për t’i mbijetuar të gjitha turbulencave gjatë historisë.

Kombi maqedonas, i cili buron nga ky “material etnografik”, nuk ka lindur nga një vakum, por i ka rrënjët thellë në historinë e atyre fiseve sllave, që në fund të shekullit të VI dhe në fillim të shekullit të VII të erës sonë banonin në hapësirat e Maqedonisë së sotme, shkruan historiani Dragan Tashkovski në librin “Për kombin maqedonas”.

Për shkak të të gjitha fakteve të deklaruara, ne e vlerësojmë këtë postim si të pavërtetë.

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.