Nuk është e vërtetë që vjedhja deri në 1000 dollarë nuk dënohet në Shtetet e Bashkuara

Фото: Принтскрин видео

Vjedhja e dyqaneve që nuk i kalon 1000 dollarë, Propozimi 47 (Proposition 47) i miratuar në 2014 në Kaliforni dhe i cili nuk është i vlefshëm në të gjitha shtetet e SHBA-së, i riklasifikon këto akte nga krime në kundërvajtje. Kjo nuk do të thotë se një vjedhje e tillë nuk dënohet. Hajdutët mund të përballen me gjoba deri në 1000 dollarë ose gjoba dhe burgim, për këtë shkelje. Propozimi 47 prezantoi një vepër të re të quajtur “vjedhje dyqanesh”, e cila dënohet deri në gjashtë muaj burg në qark, sipas gjykatave të Kalifornisë. Qëllimi i këtij propozimi nuk është të lejojë grabitësit të vjedhin lirisht, por të zvogëlojë numrin e të burgosurve në burgjet e Kalifornisë. Dhe, ndryshe nga pretendimi në postim, hajduti në video nuk do të mbetet i pandëshkuar, por do të mbajë përgjegjësi për veprimet e tij.

 

Ne po shqyrtojmë një postimFacebook që pretendon se vjedhja deri në 1000 dollarë në Shtetet e Bashkuara nuk është vjedhje dhe se për shkak të kësaj ka anarki të plotë në këtë vend. Postimi shpërndau gjithashtu një video që tregon një burrë duke grabitur një dyqan, pas së cilës ai u sulmua dhe u rrah nga dy punonjës.

Në SHBA mbretëron anarkia totale. Pasi deklaruan se vjedhja deri në 1000 dollarë nuk është vjedhje, disa shtete kanë ndaluar madje sigurimin e dyqaneve të ketë të drejtën për të ndërhyrë në vjedhje të vogla.

Megjithatë, jo të gjithë pronarët janë të gatshëm t’i shohin dyqanet e tyre të grabitura, vandalizuara dhe të shkatërruara ndërkohë që duhet të paguajnë qiranë dhe pagat dhe të punojnë gjatë gjithë kohës.
Videoja tregon se çfarë çon mungesa e një vendi dhe tolerimi i krimeve nga autoritetet në kurriz të qytetarëve që i binden ligjit, taksat e të cilëve mbështesin të njëjtin shtet.
Dyqani është në pronësi të një Sikh Hindu, dhe këta djem janë të ngopur, kështu që po i marrin gjërat në duart e tyre.
Njerëzit nuk mund të qëndrojnë përgjithmonë, thuhet në vetë postimin.

Mungojnë shpjegimet për disa gjëra. Së pari, është keqinterpretuar se në SHBA vjedhja deri në 1000 dollarë nuk përkufizohet si vjedhje. Për më tepër, nuk sqarohet se kur dhe ku ka ndodhur veprimi në video dhe cilat janë pasojat e mëtejshme. Por ne do të shkojmë me radhë.

 

Çfarë nënkupton Propozimi 47 në Kaliforni?

Në vitin 2014, Propozimi 47 u miratua në shtetin amerikan të Kalifornisë, i cili riklasifikoi veprat e vjedhjes nga krime në kundërvajtje. Por ky propozim, siç shkruan Associated Press, nuk lejon që vjedhjet e dyqaneve dhe vjedhjet e vogla të kalojnë pa gjyq.

Faqja e verifikimit të fakteve Verify dis ka një analizë për të njëjtën temë.

Jo, sipas Propozimit 47 nuk mund të vidhni mallra me vlerë deri në 950 dollarë në Kaliforni pa pasoja. Propozimi uli dënimin për disa krime të vjedhjes së dyqaneve, por ende e klasifikon vjedhjen e dyqaneve si kundërvajtje, shkruan faqja në analizën e saj.

Propozimi i vitit 2014 modifikoi, por nuk eliminoi dënimet për shumë krime jo të dhunshme të pronës dhe drogës, shpjegon Associated Press.

Ajo që bëri Propozimi 47 ishte të merrte shumë krime të nivelit të ulët si vjedhjet e vogla, disa vepra të vogla droge dhe t’i klasifikonte ato si kundërvajtje, jo krime. Kjo nuk do të thotë se ju nuk jeni duke u ndjekur penalisht ose nuk jeni duke kryer një krim, Charis Kubrin, një profesor i kriminologjisë, ligjit dhe shoqërisë në Universitetin e Kalifornisë, Irvine, i cili shkroi një studim që shqyrton ndikimin e Propozimit 47 në shkallën e krimit, thotë për AP.

Propozimi 47 u miratua në përputhje me një urdhër të Gjykatës së Lartë të Kalifornisë të vitit 2011 që pohoi se burgjet e mbipopulluara të Kalifornisë shkelin të drejtat e Amendamentit të Tetë të të burgosurve kundër dënimit mizor dhe të pazakontë.

Në vitin 2011, burgjet tona ishin të mbipopulluara dhe Kalifornia u rendit e para ose e dyta pas Teksasit si me shkallën më të lartë të burgosjes për frymë nga çdo shtet në vend. Ishte aq e keqe sa Gjykata e Lartë ndërhyri dhe na tha se duhej të reduktonim popullsinë tonë në burgje me 33,000 vetë, thotë Kubrin.

Ai sqaron se qëllimi i Propozimit 47 ishte të kufizonte popullsinë e të burgosurve, të reduktonte numrin e personave të dërguar në burgjet shtetërore.

Propozimi 47 e arriti këtë qëllim dhe nuk shkaktoi rritje të shkallës së krimit, vendosi Kurbini.

Siç shpjegon Verify Dis, Propozimi krijoi një krim të ri të quajtur “vjedhje dyqanesh”, i cili dënohet me deri në gjashtë muaj burg në qark, sipas gjykatave të Kalifornisë. Avokatët (këtu, këtu dhe këtu) thonë se hajdutët mund të përballen me gjoba deri në 1000 dollarë, ose gjoba dhe burgim, shkruan faqja në analizën e saj.

Vjedhja e dyqaneve përkufizohet sipas Kodit Penal të Kalifornisë si “hyrja në një ndërmarrje tregtare me qëllim për të kryer vjedhje ndërsa ai dyqan është i hapur gjatë orarit të rregullt të punës, ku vlera e pronës së marrë ose që synohet të merret nuk i kalon 950 dollarë amerikanë”.

Pra, ky Propozim 47 modifikoi, por nuk eliminoi dënimin për shumë krime të padhunshme pronësore dhe droge. Ai vlen vetëm në Kaliforni dhe jo në të gjithë territorin e Shteteve të Bashkuara, siç pretendohet në mënyrë të rreme në postimin që po analizojmë.

 

A do të përgjigjet hajduti në video?

Sa i përket videos së shpërndarë në postim, vjedhja ka ndodhur në Stockton të Kalifornisë. Dy punonjësit që rrahën hajdutin, thirrën policinë, e cila, sipas New York Post, tha se sapo departamenti të mbledhë më shumë prova, do t’i dorëzojë gjetjet e hetimeve të grabitjes dhe sulmit në zyrën e Prokurorit të Qarkut San Joaquin për rishikim.

Pas spekulimeve të shumta në opinion se punonjësit e dyqanit do të jenë përgjegjës për rrahjen e hajdutit, ka ardhur një përgënjeshtrim nga prokuroria e rrethit.

Nëpunësit në dyqanin Stockton 7-Eleven nuk janë dhe nuk kanë qenë kurrë të dyshuar në zyrën e Prokurorit të Qarkut të San Joaquin. Çdo hetim që shkon përpara është të mbajë përgjegjës individin që i kërcënoi dhe tentoi t’i grabiste, tha Prokurori i Qarkut Ron Freitas, sipas Recordnet.

Pra, për hajdutin do të ketë përgjegjësi, ai nuk do të mbetet pa u ndëshkuar, pasi në postim thuhet se “në video shihet se çfarë bën toleranca e krimeve nga autoritetet”.

Nga e gjithë kjo mund të konkludojmë se vjedhjet në dyqane që nuk i kalojnë 1000 dollarët, Propozimi 47 i miratuar në 2014 në Kaliforni dhe i pavlefshëm në të gjitha shtetet amerikane, i riklasifikon këto vepra nga krime në kundërvajtje. Kjo nuk do të thotë se një vjedhje e tillë nuk është përgjegjësi. Hajdutët mund të përballen me gjoba deri në 1000 dollarë, ose gjoba dhe burgim, për këtë shkelje. Propozimi 47 prezantoi një vepër të re të quajtur “vjedhje dyqanesh”, e cila dënohet me deri në gjashtë muaj burg në qark, sipas gjykatave të Kalifornisë. Qëllimi i këtij propozimi nuk është të lejojë grabitësit të vjedhin lirisht, por të zvogëlojë numrin e të burgosurve në burgjet e Kalifornisë. Dhe ndryshe nga sa pretendohet në postim, hajduti në video nuk do të mbetet pa u ndëshkuar, por do të mbajë përgjegjësi për veprimet e tij.

Nisur nga e gjithë kjo, mund të themi se postimit i mungon konteksti.

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.