Nuk është e vërtetë që ushtarët maqedonas do të luftojnë me forcat e armatosura ruse në Transnistria

30 години Армија – централна манифестација, август 2022

Postimi përhap dezinformata se ushtarë maqedonas do të dërgohen për të luftuar forcat e armatosura ruse në Transnistria. Nuk është ofruar asnjë provë për pretendimin se ushtarët tanë do të shkojnë në Moldavi, e cila nuk është anëtare e NATO-s, në vend të Rumanisë. Ministria e Mbrojtjes është përgjigjur për Vërtetmatës se bëhet fjalë për rotacion të rregullt të pjesëtarëve të ushtrisë brenda forcave shumëkombëshe të NATO-s dhe në asnjë rast nuk bëhet fjalë për dërgim të pjesëtarëve të Ushtrisë jashtë kufijve të Aleancës.

 

 

Një postim në rrjetin social Facebook pretendon se ushtarët që Maqedonia e Veriut po dërgon në Rumani si pjesë e angazhimeve të NATO-s do të përfundojnë në Moldavi duke luftuar kundër forcave të armatosura ruse. Kjo nuk është e vërtetë.

Çfarë ndodhi që paralajmërova rreth gjashtë muaj më parë, qeveria po dërgon trupa në operacionin e NATO-s në Rumani.

Pyes veten nëse u është thënë ushtarëve se do të përfundojnë në Moldavi, pra Transnistria, duke luftuar kundër forcave të armatosura ruse!

Me propozim të Ministrisë së Mbrojtjes, Qeveria në seancën e 156-të miratoi Vendim për dërgimin e pjesëtarëve të Ushtrisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut për të marrë pjesë në operacionin e grupeve luftarake të NATO-s “Aktiviteti i Vigjilencës së zgjeruar-eVA” në Rumani, për një periudhë prej gjashtë muajsh, e konsideruar nga qershori deri në dhjetor 2023.

Ky njoftim i Qeverisë po shpërndahet në rrjetet sociale dhe pretendohet se këta ushtarë edhe pse thuhet se do të shkojnë në Rumani, në fakt do të përfundojnë në Moldavi, pra në pjesën e shkëputur të quajtur Transnistria dhe aty ata do të luftojnë kundër forcave të armatosura ruse.

Republika Moldaviane Transnistriane, e njohur gjithashtu si Transnistria është një rajon pro-rus që u shkëput nga Moldavia (e cila nuk është pjesë e NATO-s) dhe është ngjitur me Ukrainën. Rajoni me mbizotërim rusisht-folës u shkëput nga Moldavia e atëhershme Sovjetike në vitin 1990. Pas rënies së Bashkimit Sovjetik në 1991, separatistët pro-rusë bënë një luftë të përgjakshme me forcat qeveritare moldave. Rajoni i Transnistrisë, i populluar kryesisht nga rusë, u shkëput nga Moldavia në vitin 1992, por nuk njihet ndërkombëtarisht si shtet. Separatistët në Transnistria mbështeten nga një kontigjent ushtarësh rusë të vendosur në rajon.

Vërtetmatës iu drejtua Ministrisë së Mbrojtjes ku pyetëm nëse janë të vërteta pretendimet e rrjetit social Facebook dhe çfarë do të bëjnë në të vërtetë ushtarët tanë gjatë këtij operacioni.

Nga aty na u përgjigjën se ky është një rotacion i rregullt i pjesëtarëve të Ushtrisë brenda forcave shumëkombëshe të NATO-s dhe në asnjë rast nuk bëhet fjalë për dërgim të pjesëtarëve të Ushtrisë jashtë kufijve të Aleancës dhe se ky nuk është kontingjenti i parë i tillë i ushtarëve. dërguar në Rumani.

Kujtojmë se pjesëtarët e Ushtrisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut janë pjesë e forcave shumëkombëshe të NATO-s – Aleancës në Rumani, si pjesë e aktiviteteve të vigjilencës së shtuar (NATO enhanced vigilance activities – NATO eVA), me qëllim të forcimit të kufijve të saj lindorë. Kontingjenti i parë i personelit të ushtrisë u dërgua në Rumani në fund të vitit të kaluar, ndërsa tani bëhet fjalë për një rotacion të dytë brenda të njëjtave forca shumëkombëshe të NATO-s në periudhën nga qershori deri në dhjetor 2023, sipas Ministrisë së Mbrojtjes.

“Prania e Përparuar e Përmirësuar” (eFP) në pjesën verilindore të Aleancës u krijua për herë të parë në vitin 2017, me krijimin e katër grupeve luftarake shumëkombëshe të batalioneve në Estoni, Letoni, Lituani dhe Poloni. Këto grupe luftarake, të udhëhequra nga Mbretëria e Bashkuar, Kanadaja, Gjermania dhe Shtetet e Bashkuara përkatësisht, janë të përmasave dhe fuqisë luftarake të përshtatshme. Ata demonstrojnë forcën e lidhjes transatlantike dhe e bëjnë të qartë se një sulm ndaj një aleati do të konsiderohej një sulm ndaj të gjithë Aleancës.

Aktivitetet e Vigjilencës së Zgjeruar (eVA) i referohen dislokimit të grupeve luftarake shumëkombëshe në Bullgari, Rumani, Hungari dhe Sllovaki.

Pjesëmarrja e pjesëtarëve të Armatës së Republikës së Maqedonisë së Veriut në kuadër të misioneve të NATO-s eFP (EFP) dhe eVA në Letoni, Bullgari dhe Rumani bazohet në vendimet e Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut. Kontributi ynë në misionin eFP të udhëhequr nga Kanadaja filloi në qershor 2022 me një detashment ABHO, si dhe një detashment artilerie që filloi operacionet në dhjetor 2022 brenda kontingjentit slloven të përfshirë në Operacionin eVA. Në misionin eVA, kontributi ynë filloi nga nëntori 2022 me dërgimin e dy togave, një në Bullgari – mision i drejtuar nga Italia dhe Rumania – mision i drejtuar nga Franca, ku së bashku me pjesëtarët e forcave të armatosura aleate janë një pjesë përbërëse e sistemit kolektiv të parandalimit dhe mbrojtjes, thuhet në faqen e Ministrisë së Mbrojtjes.

Në asnjë nga këto operacione të NATO-s, ushtria e Maqedonisë së Veriut nuk u përball me forcat e armatosura ruse. Të gjitha këto operacione kryhen në territorin e anëtarëve të NATO-s. Nuk është ofruar asnjë provë për pretendimin se ushtarët tanë do të shkojnë në Transnistria në vend të Rumanisë, por është vetëm mendimi i dikujt që më pas bëhet viral në rrjetet sociale.

Sipas të gjitha fakteve të deklaruara, konkludojmë se pretendimi se ushtarë maqedonas do të dërgohen për të luftuar forcat e armatosura ruse në Transnistria është i pasaktë.

 


Ky artikull është përgatitur në kuadër të projektit Promovimi i qasjes në lajme të besueshme për të luftuar dezinformatat, i zbatuar nga Fondacioni Metamorfozis. Artikulli, i botuar fillimisht në Vërtetmatës, është mundësuar nga mbështetja e fondacionit jofitimprurës amerikan NED (National Endowment for Democracy). Përmbajtja e këtij artikulli është përgjegjësi e autorit dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Metamorphosis, NED ose bashkëpunëtorëve të tyre


 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.