Nuk është e vërtetë që ne do t’i dhurojmë helikopterët Ukrainës

Фото: mod.gov.mk

Një postim në Facebook përhap gënjeshtra se vendi ynë do t’i dhurojë helikopterë Ukrainës. Vërtetmatësi pyeti Ministrinë e Mbrojtjes, nga ku u përgjigjën se “nuk ka një vendim të tillë dhe në këtë moment nuk po mendohet për një donacion të tillë”. Një dezinformatë e tillë u shfaq pasi mediat raportuan se shteti kishte nënshkruar një marrëveshje me Çekinë për riparimin e dy helikopterëve. Por në lajmet e publikuara për këtë ngjarje nuk flitet as edhe një fjalë për faktin se pas riparimit, helikopterët do t’i dhurohen Ukrainës.

 

 

Në një postim në rrjetin social Facebook thuhet se Maqedonia e Veriut do t’i dhurojë helikopterë Ukrainës. Ky informacion është i pasaktë.

Katrahura veriore fillimisht do t’i rinovojë ato dhe më pas do t’i dhurojë Ukrainës.

Pretendimi se Maqedonia do t’i dhurojë helikopterët Ukrainës u shfaq pasi mediat raportuan se vendi ynë ka nënshkruar marrëveshje me Çekinë për riparimin e helikopterëve.

Ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska dhe ambasadori i Republikës Çeke në Shkup, Jaroslav Ludva, para disa ditësh nënshkruan Marrëveshjen për riparimin e helikopterëve ndërmjet qeverive të dy vendeve.

lajmin për nënshkrimin e marrëveshjes, të cilin e kanë raportuar një numër i madh i mediave maqedonase, nuk ka informacione për dhurimin e helikopterëve apo ndonjë pajisje tjetër ushtarake për Ukrainën.

Bashkëngjitur postimit në rrjetet sociale, ku pretendohet se do të ketë një donacion të tillë, është një pamje e një lajmi të publikuar në një web-portal. Por as në këtë lajm dhe as në të gjitha lajmet e tjera të publikuara për këtë ngjarje nuk mund të gjeni konfirmim se Maqedonia realisht pas riparimit do t’i dhurojë helikopterët.

Truthomer pyeti Ministrinë e Mbrojtjes nëse ky pretendim është i vërtetë dhe për çfarë qëllimi po bëhet riparimi i helikopterëve. Nga aty u përgjigjën se informacioni nuk ishte i saktë.

Nuk ka një vendim të tillë dhe asnjë donacion i tillë nuk po shqyrtohet në këtë moment. Marrëveshja me Republikën Çeke ka të bëjë me renovimin e helikopterëve ekskluzivisht për nevojat e Ushtrisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut.

njoftimin e Ministrisë së Mbrojtjes për nënshkrimin e kontratës me Çekinë, thuhet se bëhet fjalë për remontin e dy helikopterëve dhe do të zgjasë 13 muaj.

Marrëveshja, e cila bazohet në parimin Qeveri-me-Qeveri, është pjesë e planit për modernizimin dhe pajisjen e objekteve të Ushtrisë dhe parashikon riparimin e dy helikopterëve Mi-8MT në një periudhë 13 mujore.

Për të gjitha faktet e deklaruara, vlerësojmë se pretendimi se Maqedonia do t’i dhurojë helikopterët Ukrainës është i pavërtetë.

Meqë ra fjala, kjo nuk është hera e parë që ka spekulime për donacionet e Maqedonisë për Ukrainën.

Para disa muajsh u njoftua se Rusia ka rrëzuar avionët që Maqedonia ia ka dhuruar Ukrainës, por nuk ka asnjë konfirmim zyrtar për këtë. Përkundrazi, autoritetet ukrainase deklaruan se donacioni nga Maqedonia ende nuk është vënë në përdorim dhe se procesi do të marrë shumë kohë.

Përveç avionëve, u përfol se Rusia shkatërroi edhe tanket që i ishin dhuruar Ukrainës, por as për këtë pretendim nuk kishte prova.

 


Ky artikull është përgatitur në kuadër të projektit Promovimi i qasjes në lajme të besueshme për të luftuar dezinformatat, i zbatuar nga Fondacioni Metamorfozis. Artikulli, i botuar fillimisht në Vërtetmatës, është mundësuar nga mbështetja e fondacionit jofitimprurës amerikan NED (National Endowment for Democracy). Përmbajtja e këtij artikulli është përgjegjësi e autorit dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Metamorphosis, NED ose bashkëpunëtorëve të tyre


 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.