Nuk është e vërtetë që mushkonjat e modifikuara gjenetikisht do të pickojnë pjesën tjetër të botës

Фото:

Bëhet fjalë për një fazë të zhvillimit të vaksinës së malaries ku përdoren ekskluzivisht mushkonjat për zhvillimin e vaksinës. Vetë studiuesit dhe shkencëtarët e përfshirë në proces mohojnë se kjo do të jetë metoda për popullatën e përgjithshme. Përkundrazi, kur të zhvillohet, vaksina do të futet në gjilpëra.

 

Ne shqyrtojmë një postim të postuar në rrjetet sociale në Facebook që thotë se “mushkonjat e modifikuara gjenetikisht do të thumbojnë pjesën tjetër të botës, pavarësisht nëse ata duan apo jo.” Më pas ndan një lidhje me një tekst që shpjegon se mushkonjat e krijuara gjenetikisht janë përdorur për të vaksinuar me sukses njerëzit kundër malaries si pjesë e një provimi të financuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i SHBA-së.

Megjithatë, pretendimi në postim se “mushkonjat e modifikuara gjenetikisht do të thumbojnë pjesën tjetër të botës pavarësisht nëse ata duan apo jo” nuk është i vërtetë. Këtë e ka sqaruar autori i hulumtimit.

Ne i përdorim mushkonjat sikur të ishin një mijë gjilpëra të vogla fluturuese, shpjegon mjeku dhe shkencëtari i Universitetit të Uashingtonit, Seattle, Dr. Sean Murphy, autori kryesor i punimit që detajon provat e vaksinave.

Insektet shpërndajnë parazitët e gjallë të plazmodiumit që shkaktojnë malarie, të cilët më parë janë modifikuar gjenetikisht në mënyrë që të mos sëmurin njerëzit (të transmetojnë sëmundjen). Trupi vazhdon të prodhojë antitrupa kundër parazitit të dobësuar në mënyrë që të jetë gati të luftojë sëmundjen e vërtetë.

Për të qenë i qartë, Murphy nuk planifikon të përdorë mushkonjat për të vaksinuar miliona njerëz. Mushkonjat janë përdorur për të vaksinuar kundër malaries për kërkime klinike në të kaluarën, por kjo nuk është praktikë e zakonshme. Ai dhe kolegët e tij vendosën për këtë hap sepse është e shtrenjtë dhe kërkon shumë kohë për të zhvilluar një formulim parazitësh që mund të administrohet me gjilpërë. Në këtë fazë të provës klinike, ka kuptim përdorimi i tyre për administrim, shkruan NPR.org.

Dr. Kristen Like, një studiuese vaksinash në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Maryland, thotë se “kjo është një mënyrë e modës së vjetër që po bëhet përsëri e re.” Ajo e quan parazitin e gjallë të modifikuar gjenetikisht një “ndryshues total të lojës” për zhvillimin e vaksinës. Kjo lloj vaksine sigurisht që nuk është ende gati, por një grup i vogël prej 26 pjesëmarrësish tregoi se parazitët e modifikuar mbronin disa pjesëmarrës të testit nga infeksionet e malaries për muaj të tërë!

Murphy beson se kjo qasje një ditë mund të rezultojë në një vaksinë shumë më efektive se vaksina e parë në botë e malaries, e cila ishte vetëm 30 deri në 40 për qind efektive.

Parazitët e malaries jetojnë në gjëndrat e mushkonjave. Sëmundja është më e zakonshme në Afrikë ku klima e ngrohtë i përshtatet rritjes së parazitëve. Njerëzit marrin malarinë nga pickimi i një mushkonje të infektuar. Personat e infektuar mund ta transmetojnë parazitin e malaries te mushkonjat që i kafshojnë dhe kështu cikli i infeksionit vazhdon. 

Ne mendojmë se mund të bëjmë më mirë, thotë Stefan Cappe, autor i studimit dhe parazitolog në Universitetin e Uashingtonit, Seattle.

Ai dhe Murphy shpresojnë të përmirësojnë efektivitetin e vaksinës së ekipit të tyre, pasi ta fusnin në gjilpëra në vend që të përdorni mushkonjat për të modifikuar dozën më të përshtatshme. Një dozë fillestare më e lartë mund të çojë në mbrojtje më të madhe për një periudhë më të gjatë kohore.

Për të gjitha faktet e mësipërme gjykojmë se nuk është e vërtetë që mushkonjat e modifikuara gjenetikisht do të thumbojnë pjesën tjetër të botës (të vaksinuar). Është një fazë e zhvillimit të vaksinës kundër
malaries ku mushkonjat përdoren ekskluzivisht për zhvillimin e vaksinave. Vetë studiuesit dhe shkencëtarët e përfshirë në proces mohojnë se kjo do të jetë metoda për popullatën e përgjithshme. Përkundrazi, kur të zhvillohet, vaksina do të futet në gjilpëra.

Pjesa tjetër e postimit përmban segmente dhe besime fetare, të cilat nuk janë objekt i shqyrtimit tonë.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.