Nuk është e vërtetë që fëmijët marrin 40 vaksina në vit dhe se janë helme

Фото: Alexandra_Koch

Fëmijët në asnjë rrethanë nuk duhet të marrin 40 vaksina në vit në asnjë moshë. Përveç kësaj, fëmijët nuk marrin fare 40 vaksina gjatë fëmijërisë, pra nga të porsalindurit deri në moshën 18 vjeç. Në përgjithësi, fëmijët, duke filluar nga 24 orët e para pas lindjes kur marrin vaksinën e parë, deri në moshën 18 vjeç, vaksinohen 13 herë. Nga këto 13 herë, gati gjysma, pra 6 herë, flasim për rivaksinim, jo ​​për një vaksinë të re.

Një postim në rrjetin social Facebook pretendon se fëmijët marrin 40 vaksina në vit, ndërsa pa bazë thuhet se janë helm për fëmijët. Kjo është e pavërtetë.

Keni kudes në vit u rritën në 40 vaksina helme për fëmijë, thuhet në postim

Një postim në rrjetin social Facebook ndan të pavërteta në lidhje me imunizimin e rregullt të fëmijëve. Në mënyrë krejt arbitrare pretendohet se numri i vaksinave që marrin fëmijët është rritur në 40. Kjo nuk është e vërtetë. Gjithashtu pretendohet se vaksinat janë helme për fëmijët. Dhe kjo është e pavërtetë.

kalendarin e imunizimit të rregullt të fëmijëve nga Ministria e Shëndetësisë, saktësohet se çfarë vaksine marrin fëmijët dhe në çfarë moshe bëhet. Sipas kalendarit, i cili është një dokument zyrtar, fëmijët në asnjë rrethanë nuk marrin 40 vaksina në vit në çdo moshë. Përveç kësaj, fëmijët nuk marrin fare 40 vaksina gjatë fëmijërisë, pra nga të porsalindurit deri në moshën 18 vjeç. Në përgjithësi, fëmijët, duke filluar nga 24 orët e para pas lindjes kur marrin vaksinën e parë, deri në moshën 18 vjeç, vaksinohen 13 herë. Nga këto 13 herë, gati gjysma, pra 6 herë, flasim për rivaksinim, jo ​​për një vaksinë të re.

Programin për imunizimin e detyrueshëm të popullatës në Republikën e Maqedonisë së Veriut për vitin 2023, saktësisht thuhet se ndaj shumë sëmundjeve infektive dhe vdekjeprurëse është i detyrueshëm vaksinimi.

Imunizimi aktiv i detyrueshëm i personave të një moshe të caktuar, i cili kryhet vazhdimisht, gjatë gjithë vitit kundër: hepatitit akut viral B (Hepatiti B), tuberkulozit (Tuberkulozit), sëmundjeve të shkaktuara nga hemofilus influenza tip B (Hib), difterisë, rotaviruseve dhe infeksionet e shkaktuara nga Streptococcus pneumoniae për të gjithë personat e një moshe të caktuar sipas kalendarit të imunizimit.

Herën e fundit që vaksinat e reja në kalendarin e rregullt të imunizimit u futën në vitin 2019, pra katër vjet më parë, për pneumokokun dhe virusin rota.

Aleksandra Grozdanova, kryetare e Komitetit të Imunizimit, më pas deklaroi se vaksinat e reja janë përfshirë në kalendarin e rregullt të imunizimit të popullsisë dhe se ato janë futur në përputhje me rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe UNICEF-it. Ajo thotë se vaksinat janë shumë të sigurta dhe të cilësisë së lartë.

Falë imunizimit, shumë sëmundje infektive që në të kaluarën përbënin një problem të rëndësishëm të shëndetit publik, sepse shkaktonin sëmundshmëri të lartë, gjegjësisht vdekshmëri tek fëmijët dhe të rriturit, ose shkaktuan komplikime dhe paaftësi, tani janë eliminuar ose vënë nën kontroll. Vaksinat janë kritike për parandalimin dhe kontrollin e shpërthimeve të sëmundjeve infektive.

Vaksinimi ndihmon në kontrollin e më shumë se 20 sëmundjeve si tuberkulozi, difteria, poliomieliti, fruthi, shytat e shumë të tjera, të cilat pa vaksina do të ishin vdekjeprurëse për shumë njerëz në mbarë botën. Të dhënat nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) tregojnë se vaksinimi parandalon dy deri në tre milionë vdekje nga sëmundjet në mbarë botën çdo vit.

Vaksinat zvogëlojnë rrezikun e sëmundjes duke punuar me mbrojtjen natyrale të trupit tuaj për të krijuar mbrojtje. Kur merrni një vaksinë, sistemi juaj imunitar reagon në mënyrën e mëposhtme:

Ai njeh mikrobet pushtuese, si viruset ose bakteret.
Ai prodhon antitrupa. Antitrupat janë proteina të prodhuara natyrshëm nga sistemi imunitar për të luftuar sëmundjet.
Ai kujton sëmundjen dhe si ta luftojë atë. Nëse më pas ekspozoheni ndaj mikrobit në të ardhmen, sistemi juaj imunitar mund ta shkatërrojë shpejt atë përpara se të sëmureni.

UNICEF-i njoftoi në vitin 2018 se imunizimi përfaqëson një nga arritjet më të rëndësishme dhe me kosto efektive të shëndetit publik sot, sepse kur vaksinohen numri më i madh i fëmijëve në një komunitet, rastet individuale të sëmundjes rrallë zhvillohen në epidemi. Megjithatë, nëse disa nga fëmijët nuk marrin vaksinat e nevojshme, rreziku i sëmundjes për të gjithë rritet. Falë vaksinave, disa sëmundje, si lija, janë zhdukur plotësisht. Disa janë në prag të çrrënjosjes, si poliomieliti dhe shumë të tjera janë vënë nën kontroll dhe janë në rrugë të çrrënjosjes së plotë, si difteria, kolla e madhe pertusis, fruthi, tetanozi etj.

 

 

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.