Një studim po prezantohet në modë për të “dëshmuar” se maskat nuk shpëtojnë jetë

Фото:congerdesignPixabay

Këtij postim i mungon konteksti, duke dështuar të deklarojë paralajmërimet e rëndësishme që vetë autorët vendosën në studim dhe duke pretenduar se maskat nuk mbrojnë nga infeksioni Covid-19. Gjetjet nga studimi janë se mbajtja e një maske MUND të shoqërohet me një rrezik të shtuar të infeksionit, por kjo lidhje MUND të jetë gjithashtu për shkak të dallimeve midis njerëzve që mbajnë dhe jo maska, kështu që duhet kujdes kur interpretohen rezultatet e saj që sugjerojnë dhe vetë autorët. . Bazuar në këtë studim, nuk mund të thuhet se “maskat janë vërtetuar se nuk shpëtojnë jetë”, siç thuhet në postim.

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Ju thoshin se maskat shpëtojnë jetë, por doli e kundërta.

Një studim nga Norvegjia zbuloi një probabilitet më të lartë të infeksioneve me Covid 19 te njerëzit që mbajnë rregullisht maska ​​​​në krahasim me ata që nuk e bëjnë këtë.

Gjetjet kryesore të studimit janë se

  • Ky rezultat befasues doli nga një analizë e detajuar që përfshin 3,209 pjesëmarrës të vëzhguar për 17 ditë në lidhje me zakonet e tyre të veshjes së maskave.
  • Një rritje e ndjeshme në pozitivitetin ndaj Covid 19 u vu re në mesin e përdoruesve të shpeshtë të maskave, nga 8.6 për qind në mesin e përdoruesve të rrallë të maskave në mbi 15 për qind në mesin e mbajtësve të rregullt.
  • Rregullimet për faktorë të ndryshëm zbuluan një rritje prej 33 deri në 40 përqind të shkallës së infeksionit në mesin e mbajtësve të rregullt të maskave

Në kuadër të njoftimit është shpërndarë një tekst nga “Epoha Times”, i cili nga ana e tij paraqet rezultatet e hulumtimit.

Kur shikon tekstin e studimit që përmendet në botimin që po shqyrtojmë, bie në sy se i mungon konteksti, për arsye se disa gjëra kyçe që vetë studiuesit, pra autorët e studimit i deklarojnë si një bazë e asaj që ata hulumtuan. Vetë autorët e studimit rekomandojnë që rezultatet e tyre të interpretohen me kujdes, dhe jo siç bëhet në botim.

Në faqet 12 dhe 13 të studimit shkruhet:

 

Gjetjet tona sugjerojnë se mbajtja e maskave MUND të shoqërohet me një rrezik në rritje të infeksionit. Por është e rëndësishme të theksohet se kjo lidhje mund të jetë për shkak të dallimeve të pavëzhguara dhe të parregulluara midis mbajtësve të maskave dhe atyre që nuk mbajnë maska. Prandaj, kujdesi është i domosdoshëm kur interpretohen rezultatet e këtij studimi dhe të studimeve të tjera vëzhguese mbi lidhjen midis mbajtjes së maskës dhe rrezikut të infeksionit. Nevojiten më shumë studime eksperimentale për të përmirësuar njohuritë tona për efektivitetin e mbajtjes së maskave për të mbrojtur kundër transmetimit të patogjenëve të frymëmarrjes.

Çfarë nuk përmendet në postimin që është e rëndësishme në këtë studim?

Në këtë studim me 3,231 pjesëmarrës, u vu re se njerëzit që raportuan se mbanin maskë ndonjëherë ose shpesh ose pothuajse gjithmonë ose shpesh kishin një incidencë 33 deri në 40 për qind më të lartë të vetë-raportimit me Covid në krahasim me ata që kurrë ose pothuajse kurrë nuk mbanin maskë. . Kur studiuesit u përshtatën për faktorët e rrezikut të subjekteve, rreziku tek ata që mbanin maskë ishte më pak i theksuar, me vetëm 4 për qind rritje të incidencës së infeksionit Covid-19 tek ata që mbanin maskë pothuajse gjithmonë, krahasuar me ato që nuk kanë veshur kurrë ose pothuajse kurrë. (faqe 11 në studim)

Rezultatet dytësore shkuan në të njëjtin drejtim, domethënë, mbajtja e maskës u shoqërua me një rrezik relativ të rritur për të përjetuar simptoma të frymëmarrjes, ndërkohë që nuk gjetëm një lidhje të qartë midis mbajtjes së maskave dhe rasteve të vëzhguara të Covid-19,shkruan në studimin në faqen 11.

Autorët thonë se rezultatet e tyre mund të shpjegohen nga disa faktorë.

Një kufizim kryesor i studimit tonë është dizajni i tij i studimit jo të rastësishëm. Është e mundur që njerëzit që mbanin maska ​​po e bënin këtë për të mbrojtur të tjerët nga infeksioni i tyre tashmë i fituar nga Covid. Kjo arsye e kundërt mund të shpjegojë gjithashtu lidhjen pozitive midis rrezikut të infeksionit dhe mbajtjes së maskës dhe mund të mbështetet nga zbulimi se pjesëmarrësit që mbanin maska ​​kishin gjithashtu më shumë gjasa të testoheshin për Covid-19. Për më tepër, mund të ketë dallime të tjera në sjellje që lidhen me perceptimin e rrezikut ose pozicionin e punës që ne nuk i kemi hulumtuar (për shembull, mjekët mbajnë maska ​​​​shumë shpesh për shkak të natyrës së punës së tyre) që lidhen me gjasat që dikush do të mbajë një maskë ose se ai do të testohet për Covid kur të shfaqë simptoma. Ekziston gjithashtu mundësia që mbajtësit e maskave të ndiheshin disi të mbrojtur dhe për këtë arsye të ndryshonin sjelljen e tyre për të shmangur distancimin shoqëror, kështu që çdo përfitim nga mbajtja e maskës u zvogëlua nga ekspozimi në rritje. Së fundi, përfundimi i studimit tonë bazohet në rezultatet e vetë-raportuara nga pjesëmarrësit, gjë që është një burim i mundshëm paragjykimesh. (faqet 11 dhe 12 në studim) 

Me fjalë të tjera, pjesëmarrësit në këtë studim nuk u caktuan rastësisht të mbanin ose të mos mbanin maska ​​dhe nuk u inkurajuan t’i mbanin ato. Gjatë periudhës së studimit, rekomandimet zyrtare për vendosjen ose jo të maskës ishin të ndryshueshme. Në faqen 8, studimi shtoi se disa grupe njerëzish në profesione me rrezik të lartë kishin më shumë gjasa të mbanin një maskë, siç ishin ata në rrezik të rëndë të Covid. Gjithashtu nuk mund të përjashtohet që ata që rezultuan pozitivë për Covid kishin më shumë gjasa të mbanin maska ​​pas infeksionit për të mbrojtur të tjerët duke qenë se e dinin se kishin Covid. Mund të ketë gjithashtu një korrelacion midis atyre që mbajnë maska ​​që janë më të gatshëm për t’u testuar dhe atyre që nuk mbajnë maska ​​që nuk dëshirojnë as të testohen (faqe 8 e studimit).

Nga të gjitha faktet e mësipërme, rezulton se postimi që po shqyrtojmë i mungon konteksti, sepse nuk janë deklaruar rrethanat e rëndësishme që vetë autorët vendosin në studim. Gjetjet e tyre nga studimi janë se mbajtja e një maskë MUND të shoqërohet me një rrezik të shtuar të infeksionit, por kjo lidhje MUND të jetë gjithashtu për shkak të dallimeve midis njerëzve që mbajnë dhe jo maska, kështu që kujdesi është i nevojshëm kur interpretohen rezultatet e studimit. Bazuar në këtë studim, nuk mund të thuhet se “maskat janë vërtetuar se nuk shpëtojnë jetë”, siç thuhet në postim.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.