Një faqe në Facebook ofron ngrohëse dhe i reklamon rrejshëm si kondicionerë

Фото: Принтскрин фб пост

 

Ky postim ofron kondicioner për 2.499 denarë, por në fakt produkti është një lloj tjetër ngrohës – radiator ose ngrohës. Faqja në Facebook që ka këtë ofertë është krijuar pak ditë më parë dhe janë vetëm tre postime të ngjashme që supozohet se ofrojnë kondicionerë. Gjithashtu, nuk ka asnjë informacion se si mund të merren produktet dhe as si do t’u dërgohen porositësve.

Një postim në rrjetin social Facebook ofron kondicioner qeramik për një çmim të pabesueshëm prej 2.499 denarë. Ky postim është manipulim.

Kondicioner elektrik qeramik nga SUS – Made in Germany, markë e njohur për ngrohje, tani edhe këtu për një çmim të pabesueshëm – vetëm 2499 denarë! Klasa energjetike A++, konsumi minimal i energjisë elektrike, funksionet e punës nga 1000w deri në 2000w (konsumi 2 denarë për një orë). Funksionim i qetë dhe pa zhurmë 35db.

❄️ Për shkak të konsumit të ulët, është optimale të ngrohni një dhomë deri në 45 m2. Dhe deri në 10 herë më lirë se kondicioneri më i lirë.

Në faqen e Facebook-ut të quajtur Demo.mk, e cila është krijuar para disa ditësh, ofrohet një çmim i pabesueshëm për të ashtuquajturin kondicioner elektrik qeramik për ngrohje prej 2.499 denarë. Ka disa postime të ngjashme si ky në të njëjtën faqe brenda pak ditësh këtu, këtu, këtu dhe këtu. Në shpjegimet e produktit të ofruar janë shkruar specifikime që tingëllojnë shumë të mira për çmimin me të cilin ofrohen.

Ne bëmë kërkime në foton e bashkangjitur postimit, e cila na çoi në faqen e internetit të blerjeve kineze AliExpress.

Ata ofrojnë atje ngrohës me çmim të ngjashëm me postimin në Facebook që po shqyrtojmë. Të njëjtat foto që i janë bashkangjitur postimit në Facebook janë përdorur edhe për ofertat e AliExpress-it.

Por në ofertat e AliExpress-it shkruhet se bëhet fjalë për ngrohës elektrik me ventilator, pra , ngrohës, dhe jo kondicioner. Oferta të tilla për të njëjtin produkt mund t’i shihni këtu, këtu, këtu, këtu dhe këtu. Disa nga këto oferta kanë një çmim të ngjashëm me atë që ofrohet në faqen në Facebook, por në pjesën e dorëzimit duhet të paguani shumë më tepër para. Kështu, në një nga njoftimet çmimi i pajisjes është 2.882 denarë, por dërgesa kushton 10.608 denarë.

Në të njëjtën faqe në Facebook, ka disa postime të ngjashme, por në përshkrimin e produktit, kompani të ndryshme janë shkruar si prodhues. Pra, në njërin nga postimet shkruan VITIK – Made in Germany, dhe në një tjetër SUS – Made in Germany, dhe pranë të dyjave shkruan se janë marka të njohura për ngrohje. Një kërkim në internet tregon se kompania VITIK nuk ekziston, kur kërkohet kjo fjalë del futbollisti çek Martin Vitik.

Një kërkim në SUS ​​tregon se një kompani e tillë ekziston, por nuk prodhon elemente ngrohëse. Ajo ofron makineri dhe pajisje mprehëse të përshtatshme për prodhimin dhe mirëmbajtjen e veglave prerëse dhe teheve të sharrës.

Këto kompani nuk janë as në listën e 50 kompanive më të mëdha të ngrohje-ftohjes në Gjermani për vitin 2023.

Në ofertat e AliExpress në fotot e produktit thuhet BOSCH, por këto produkte nuk janë të kësaj marke të famshme. Megjithëse në foto shkruhet BOSCH, në specifikimet e produktit në një vend shkruhet se marka është Hilitand, dhe vendi i origjinës është Kina, në një vend tjetër marka është Aramox, në vendin e tretë Ashata dhe kudo vendi i origjinës është Kina, jo Gjermania.

I njëjti ngrohës ofrohet edhe në një faqe tjetër maqedonase, por aty nuk shkruhet se ofrojnë kondicioner, por ngrohës muri me pamjen e kondicionerit dhe se mbulimi është ndërmjet 11-20 metra katrorë.

Edhe pse si ngrohësi ashtu edhe kondicioneri mund të përdoren për të ngrohur një hapësirë, ato në fakt janë shumë të ndryshme dhe përdoruesit e rrjeteve sociale po mashtrohen kur u ofrohet i njëjti produkt që do t’u japë të njëjtin efekt.

Ngrohësi funksionon duke shndërruar energjinë elektrike në energji termike. Ngrohësit elektrikë kalojnë rrymën përmes një rezistence për të transformuar rrymën elektrike në energji termike. Në krahasim, një kondicioner me cikël të kundërt është një pompë nxehtësie që merr nxehtësi të lirë nga ajri i jashtëm dhe e lëshon atë në dhomë. Ai funksionon duke përdorur një cikël ftohjeje të kundërt, duke kaluar një lëng të ftohtë të quajtur ftohës përmes një spirale të jashtme për të thithur nxehtësinë nga ajri i jashtëm. Ftohësi pompohet nga një kompresor, përmes dhomave në një kondensator, i cili ngroh ajrin ndërsa e ngjesh për të krijuar ajër të ngrohtë. Ky ajër i ngrohtë më pas qarkullon nëpër dhomë nga një ventilator. Pasi të përfundojë ky proces, ftohësi ftohet në një lëng dhe cikli fillon përsëri.

Ndryshe nga klimatizimi me cikël të kundërt, ngrohësit elektrikë bëjnë vetëm një gjë dhe priren të konsumojnë më shumë energji për ta bërë këtë, prandaj rekomandohet përdorimi i kondicionerëve me inverter për ngrohje, të cilët janë shumë më ekonomikë në konsumin e energjisë elektrike.

Faqja në Facebook që ofron këtë ofertë është paksa e diskutueshme. Është krijuar pak ditë më parë dhe janë vetëm tre postime të ngjashme që supozohet se ofrojnë kondicionerë. Gjithashtu, nuk ka informacione se si mund të sigurohen produktet dhe as si do t’u dërgohen atyre që do të porosisin, megjithëse postimet janë virale dhe ka qytetarë të interesuar.

Meqënëse në njoftimet ofrohen produkte të cilat nuk janë reale, gjegjësisht ofrojnë kondicioner për 2499 denarë dhe, në fakt, produkti është një lloj tjetër ngrohës, këtë njoftim e vlerësojmë si të pavërtetë.

 

 

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.