Nëpërmjet një fotografie të rreme manipulohet se ministrja Petrovska shkon në palestër dhe keqpërdor sigurimin zyrtar

Postimi shkaktoi një numër të madh reagimesh negative dhe komentesh nënçmuese ndaj Petrovskës. Vërtetmatësi e kontrolloi autenticitetin e fotografisë së shpërndarë përmes aplikacionit “Tin aj” dhe të njëjtën e gjetëm në Shutterstock, edhe atë në disa versione. Shutterstock është platformë që ofron fotografi për shitje. Aty u konfirmua gjithashtu se fotoja e shpërndarë në postim nuk ka lidhje me ministren e Mbrojtjes, pasi në disa prej versioneve të fotove shihet edhe fytyra e gruas.

PostimiFacebook manipulon duke publikuar informacione të gabuara për ministren e Mbrojtjes Slavjanka Petrovska. Postimi shpërndau një fotografi që tregon një grua duke ushtruar në një qendër fitnesi në pistë vrapimi. Më tej në postim thuhet se Petrovska ka përdorur automjet zyrtar dhe sigurim zyrtar për të shkuar në palestër.

Caca në pistë të shpejtë!
Problemi është se për të shkuar në palestër ajo përdor makinë zyrtare + sigurim zyrtar!
Fakti që orari i punës në palestër është nga ora 12:00 deri në 22:00, ndërsa Caca shkon në 8 të mëngjesit është tjetër çështje!”, thuhet në postimin që po e analizojmë.

Postimi shkaktoi një numër të madh reagimesh negative dhe komentesh nënçmuese ndaj Petrovskës.

Vërtetmatësi kontrolloi vërtetësinë e fotografisë përmes aplikacionit “Tin aj“, ndërsa të njëjtën e gjetëm në Shutterstock, edhe atë në versione të shumta.

Foto: Printscreen, Shutterstock
Foto: Printscreen, Shutterstock
Foto: Printscreen, Shutterstock

Shutterstock është platformë që ofron fotografi për shitje. Nga aty konfirmohet se fotoja e shpërndarë në postim nuk ka lidhje me ministren e Mbrojtjes, pasi në disa prej versioneve të fotove duket edhe fytyra e gruas.

Foto: Printscreen, Shutterstock

Përdorimi i kësaj fotografie është manipulues. Një person krejtësisht tjetër po tentohet të paraqitet si ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrova, gjegjësisht konteksti në të cilin është publikuar fotografia (për qëllime ilustruese) po keqpërdoret dhe këtu përdoret për të dhënë identitetin e gabuar të personit në foto ose, së paku, për të sugjeruar se po flitet për ministren e mbrojtjes. Askund nuk thuhet se fotografia është ilustrim. Pikërisht për këtë në komente komentuesit e fotos besojnë se bëhet fjalë për ministrin e Mbrojtjes, kështu që janë mashtruar.

Sa i përket pretendimit në postim se ministrja Petrovska, për nevojat e veta, në këtë rast për të shkuar në palestër, përdor automjet zyrtar dhe sigurim zyrtar, kjo nuk paraqet ndonjë problem, siç thuhet në postim. Konkretisht, sipas Dekretit për personat dhe objektet që sigurohen, ministrja e Mbrojtjes është nën siguri të vazhdueshme.

Në pjesën e Dekretit që i referohet personave të siguruar, neni 4 thotë:

Nga Ministria e Punëve të Brendshme masa dhe aktivitete të rregullta, të jashtëzakonshme dhe të veçanta sigurimi
ofrohen vazhdimisht për personat e mëposhtëm:

– Presidenti i Republikës së Maqedonisë;
– kryetari i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë;
– Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë;
– zëvendësit e kryetarit të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë;
– Ministrin e Punëve të Brendshme;
Ministrin e Mbrojtjes;
– Ministrin e Punëve të Jashtme dhe
– drejtorin e Byrosë së Sigurisë Publike dhe drejtori i Administratës së Sigurisë dhe
kundërzbulimi në Ministrinë e Punëve të Brendshme.

Nga Ministria e Punëve të Brendshme me masa dhe aktivitete të rregullta sigurimi u sigurohet edhe anëtarëve të familjes së ngushtë të Presidentit të Republikës së Maqedonisë, Kryetarit të Kuvendit të Republikës së Maqedonisë dhe
kryetarit të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë.

Nën anëtarët e familjes së ngushtë të personave të cilët parashihen nga paragrafi 2 i këtij neni, në kuptim të këtij dekreti, kuptohen bashkëshorti dhe fëmijët deri në moshën madhore 21 vjeçare

Për shkak të gjithë kësaj, arrijmë në përfundimin se postimi që po e analizojmë ka kapacitet serioz për të mashtruar përdoruesit e rrjetit social sepse i mungon konteksti. Në postim, nëse tashmë synohej që kjo foto të përdorej si ilustrim, duhej të thuhej qartë pikërisht kjo, se fotoja është vetëm ilustruese dhe se në të nuk është ministrja e Mbrojtjes. Po ashtu, nuk ka asnjë problem nëse ministrja ka qenë në palestër dhe ka shkuar me mjetin zyrtar dhe sigurimin zyrtar, pasi sipas procedurave dhe rregulloreve ligjore ajo duhet të sigurohet 24 orë në ditë.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.