Mickoski me shumë siguri la të kuptohej se do të ketë zgjedhje të parakohshme

Х. Мицкоски. Фото: скриншот

Deklarata e liderit të VMRO-DPMNE-së, në të cilën thotë se nuk ka thënë se do të ketë zgjedhje të parakohshme, sipas verifikimit të Vërtetmatës, është gjysmë e vërtetë. Deklaratat e Mickoskit nga dhjetori dhe janari, megjithatë, tregojnë se ai i ofroi publikut një siguri mjaft të madhe se kishte një numër të mjaftueshëm deputetësh nga partitë në pushtet, me të cilat do të krijonte një shumicë të re për votë mosbesimi në Qeveri, pas së cilës ai do të kishte zgjedhje të parakohshme. Megjithëse, në të vërtetë, ai gjithmonë linte një gardh të vogël.

 

LSDM po tenton të defokusojë opinionin dhe manipulon se kam thënë se do të ketë zgjedhje të parakohshme parlamentare, tha gjatë fundjavës së kaluar Hristijan Mickoski, lideri i VMRO-DPMNE-së, dhe nga kontrolli i “Vërtetmatës-it” u konstatua se është gjysmë e vërtetë.

Ne kemi qenë shumë të kujdesshëm dhe gjatë gjithë kohës kemi pasur kujdes se çfarë themi dhe gjatë gjithë kohës kemi thënë se ka sinjale nga grupi parlamentar i LSDM-së dhe partnerët e koalicionit se janë të pakënaqur me qëndrimin e kryesisë së qeverisë së BDI-së të mbështetur nga LSDM-ja dhe që kur të vijë dita të mund të dalin jashtë asaj Qeverie. Dhe tani ju e dini se çfarë duan të bëjnë për të më zhvelrsuar e për thënë se ka thënë Mickoski, e unë nuk kam thënë, se do të ketë zgjedhje të parakohshme, tha Mickoski.

[Burimi: TV 21 – Deklarata e Mickoskit; Data – 25.02.2023]

Arsyetimi:

 

Lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, duke iu përgjigjur një pyetjeje lidhur me një njoftim të mëparshëm të LSDM-së, mohoi se ka thënë me siguri se do të ketë mjaft deputetë për mosbesimin e Qeverisë dhe se do të pasojnë zgjedhje të parakohshme.

Ai në fakt po reagonte ndaj pretendimeve të LSDM-së se ka gënjyer opinionin në lidhje me zgjedhjet e parakohshme të publikuara më 24.02.2023, një ditë para deklaratës së tij, ku partia në pushtet ndër të tjera njoftoi:

Dështuan të gjitha deklaratat e rreme të Hristijan Mickoskit se do të ketë shumicë të re, se Kuvendi do të shpërndahet, se Qeveria ka rënë.

Doli se e vetmja temë për zgjedhjet e parakohshme dhe rritjen e shumicës parlamentare të VMRO-DPMNE-së mbi të cilën Hristijan Mickoski e bazoi politikën e tij në 2,5 vitet e fundit, në fakt është vetëm lufta për një kolltuk dhe asgjë tjetër (Burimi: LSDM, 24.02).

Duke pasur parasysh se njoftimet e Mickoskit ishin relativisht të shkurtra më parë, rreth një muaj e gjysmë deri në dy muaj, “Vërtetmatësi” ka kontrolluar se çfarë thoshte lideri i partisë më të madhe parlamentare opozitare në atë kohë.

Deklaratën e tij e dy ditë para Vitit të Ri 2023, gazetarët e interpretuan sikur tha se ka shumicë parlamentare dhe se do të ketë zgjedhje. SDK. mk me titull “Mickoski pretendon se këtë herë ka 61 deputetë për të shtyrë qeverinë në janar ose shkurt dhe se zgjedhjet do të ketë më 14 maj”, transmeton deklaratën e Mickoskit me të cilën ai me mjaft besueshmëri e siguron opinionin se ka sinjale të qarta dhe nga deputetët e LSDM-së dhe BDI-së të cilët janë të pakënaqur dhe do të mbështesnin rrëzimin e Qeverisë:

Në Qeveri ka deputetë të cilët po japin sinjale të qarta për t’i dhënë fund kësaj qeverie të BDI-së të mbështetur nga LSDM-ja. Ata po japin sinjale pikërisht tani për të mbështetur mosbesimin ndaj Qeverisë, pastaj shpërndarjen e Kuvendit dhe organizimin e zgjedhjeve të reja të parakohshme parlamentare. Nuk mund të flas për më shumë detaje duke pasur parasysh se kemi një prokurori tërësisht të unifikuar dhe një gjyqësor të unifikuar, të cilat së bashku me organet e rendit do të bëjnë presion mbi këta persona, tha Mickoski.

Mickoski kërkoi durim nga opinioni, për shkak të frikës së deputetëve që i dhanë sinjale:

Unë kërkoj durimin tuaj ndërsa ne e përpunojmë këtë proces. Afatet për zgjedhje të parakohshme janë 14 dhe 21 maj. Që do të thotë, në gjysmën e dytë e janarit, gjysmën e parë e shkurtit do të dimë se si është situata. Së fundi, mund të flasim për 61 deputetë për shpërndarjen e Parlamentit, nëse ndërkohë nuk do të kenë presion.

Në fillim të janarit 2023 Mickoski e përsërit deklaratën nga fundi i dhjetorit, me një qëndrim edhe më bindës se “shumica dërrmuese” e deputetëve të partive në pushtet duan zgjedhje të shpejta të parakohshme:

Një shumicë dërrmuese e deputetëve të LSDM-së dhe BDI-së reflektojnë qëndrimin se duan të ketë zgjedhje të parakohshme parlamentare, për të parë fundin e kësaj qeverie. Duke pasur parasysh karakterin e BDI-së dhe LSDM-së, duke pasur parasysh pikërisht atë që sapo thashë, prokurorinë dhe gjyqësorin autokratik dhe metodat që ata janë të gatshëm të përdorin për të mbajtur vendet e tyre nuk do të shkoja më tej me emra. Sepse vlerësoj që ajo që na inkurajon, do të qëndrojnë në pozicionet e tyre për zgjedhje të parakohshme parlamentare deri në fund. Dhe në fund të janarit, më së voni në fillim të shkurtit, do të votojmë për shpërndarjen e Kuvendit, në mesin e shkurtit formimi i Qeverisë teknike dhe zgjedhjet, diku aty,  nga gjysma e dytë e majit – tha Mickoski, përcjell Netpress.

Dhe jo vetëm Netpress-i, por edhe disa media të tjera e kuptuan Mickoskin se është i sigurt se do të ketë një shumicë të re parlamentare me të cilën do të nxisë zgjedhje të parakohshme, për këtë dëshmojnë titujt që mund të lexohen atë ditë në agregatorin e lajmeve Time.mk.

Deklaratat e raportuara në media, të cilat Mickoski i bëri gjatë dhjetorit dhe janarit, mund të konsiderohen si një njoftim mjaft i besueshëm i liderit të opozitës se ka sinjale për një shumicë parlamentare mjaft bindëse për të votuar mosbesimin e Qeverisë dhe se do të ketë zgjedhje të parakohshme.

Megjithatë, një analizë e detajuar e deklaratave tregon se Mickoski gjithmonë ka lënë një gardh të vogël të tipit “metodat që janë të gatshme të përdorin për të ruajtur kolltuket” ose “Nuk mund të flas për më shumë detaje duke pasur parasysh se kemi një prokurori krejtësisht të decentralizuar dhe një gjyqësor të decentralizuar, i cili me organet e rendit do të bëjë presion mbi këta njerëz”, kështu që nuk mund të pretendohet plotësisht se Mickoski ka thënë se do të ketë zgjedhje si përfundim i paraparë. Por pavarësisht kësaj deklaratat e tij janë mjaft bindëse dhe i shpall zgjedhjet pothuajse si një fakt të kryer.

Prandaj, nga aspekti metodologjik, deklarata e Mickoskit nga 25.02.2023 mund të vlerësohet si gjysmë e vërtetë, në të cilën ai thotë se “ja Mickoski tha, e unë nuk deklarova se do të ketë zgjedhje të parakohshme por përdorin këtë të më zhvlerësojnë mua”.

Meqe ra fjala, kërkesat dhe shpalljet për zgjedhje të parakohshme dhe shpërbërje të Qeverisë janë konstante në komunikimin e përditshëm të VMRO-DPMNE-së me opinionin me vite të tëra.

 

Burimet:

 

Vlerësoi: Teofil Blazhevski

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.