Me Marrëveshjen e Prespës termi maqedonas nuk ka humbur

Заев и Ципрас во Нивице. Фото: Влада/вебсајт

Me Marrëveshjen e Prespës nuk ka kombësi “qytetarë të Maqedonisë së Veriut”, siç thuhet në njoftimin që po analizojmë. Shtetësia është maqedonas/qytetarët e Maqedonisë së Veriut dhe kombësia është maqedonase. Prandaj, ne e vlerësojmë postimin si të pasaktë

Po analizojmë një postim në rrjetin Facebook, ku thuhet se me Marrëveshjen e Prespës kombësia maqedonase nuk ekziston më. Kjo nuk eshte e vërtetë.

Po analizojmë një postim në rrjetin Facebook, ku thuhet se me Marrëveshjen e Prespës kombësia maqedonase nuk ekziston më. Kjo nuk eshte e vërtetë.

Në kohën e RSFJ ka qenë: Shtetësia RSFJ, Kombësia – maqedonase. Në kohën e tradhtarëve të SDS-së: Shtetësia – Maqedonase, Kombësia – Qytetarë të Maqedonisë së Veriut, thuhet në post.
Autori i postimit padyshim i ka “përzier lisa dhe plisa” ose me vetëdije po manipulon se kombësia është shtetas të Maqedonisë së Veriut. Nuk ka një gjë të tillë në Marrëveshjen e Prespës.

Që në fillim të marrëveshjes në nenin 1, paragrafi 3 b, thuhet qartë se si do të lexohet shtetësia.

b) Shtetësia e palës së dytë do të jetë maqedonase/shtetas i Republikës së Maqedonisë së Veriut, siç do të shënohet në të gjitha dokumentet e udhëtimit.

Pra shtetësia, jo nacionaliteti, është maqedonas/qytetarë të Maqedonisë së Veriut.

Sa i përket kombësisë, ajo është maqedonase dhe kjo është e garantuar me Marrëveshjen e Prespës, gjegjësisht identiteti maqedonas është i garantuar. Vërtetmatësi ka shkruar tashmë për këtë temë në një analizë më të gjerë.

Në dokumentin me të cilin emri i ri i shtetit është “Republika e Maqedonisë së Veriut” për përdorim të përgjithshëm me përkthim në të gjitha gjuhët, nuk ka asnjë dispozitë që kërcënon identitetin maqedonas dhe veçorinë maqedonase dhe as nuk i fshin termat “Maqedoni” dhe “maqedonase”.

Përkundrazi, neni 7 (paragrafi 3) i Marrëveshjes garanton identitetin maqedonas dhe të drejtën për t’u definuar si maqedonas, sipas analizës së Vërtetmatësit.

Në lidhje me Palën e Dytë, këto terma (“Maqedoni” dhe “Maqedonas”, n.z.) tregojnë territorin e saj, gjuhën, njerëzit dhe karakteristikat e tyre, me historinë, kulturën dhe trashëgiminë e tyre, të cilat janë veçanërisht të dallueshme nga ato që janë specifikuar. në nenin 7, paragrafi (2).

Sipas Marrëveshjes së Prespës, termat: maqedoni, maqedonas, janë të mbrojtur përgjithmonë dhe askush nuk do të mund t’i mohojë apo t’i kundërshtojë ato.

Këtë në një rast e ka sqaruar edhe zëdhënësi i atëhershëm i qeverisë maqedonase, Mile Boshnjakovski.

Sipas marrëveshjes, Maqedonia dhe Greqia e pranojnë termin “maqedonas” në të dyja vendet në përputhje me kulturat e të dyja palëve, tha Bosnjakovski për televizionin grek “Epsilon”, i pyetur nëse qytetarët në Maqedoni do të quhen maqedonas apo qytetarë të Republika e Maqedonisë së Veriut.

Bosnjakovski më pas shpjegoi se sipas nenit 7 të marrëveshjes, të dyja palët pajtohen se çfarë do të thotë termi “maqedonas” për Greqinë dhe për ne, por gjithashtu se në pasaportat tona specifikohet shtetësia që do të shënohet si “maqedonas/shtetas i Republikës së Maqedonisë së Veriut”.

 

Perspektiva se në Greqi ka njerëz që ndihen si maqedonas i përkasin kulturës helene është 100 për qind e pranueshme për ne. Në të njëjtin artikull, pala greke pranon se ka një moment që për kulturën tonë, e cila është krejtësisht e ndryshme nga kultura juaj, pranohen termat “maqedonas” dhe “Maqedoni”. Kjo është baza e marrëveshjes dhe nuk shoh asnjë pikë konflikti, shpjegoi Bosnjakovski në vitin 2018.

Si shembull i faktit se kombësia është maqedonase, rasti nga viti 2021 kur UEFA vendosi fjalën “Maqedonasit e Veriut” në faqen e saj zyrtare, në rubrikën për kombësinë e presidentit të FFM-së Muamed Sejdini dhe sekretarit të përgjithshëm Filip Popovski. Pas kësaj kanë reaguar një pjesë e mediave, ndërsa MPJ-ja e Maqedonisë menjëherë ka dërguar një reagim në Shtëpinë Evropiane të Futbollit, duke theksuar se vazhdimisht kujdesen për përdorimin e drejtë të emrit të shtetit, shtetësisë, përkatësisë etnike të qytetarëve të Maqedonisë.

Pas reagimit të MPJ-së, UEFA në rubrikën e kombësisë së Sejdinit dhe Popovskit ka vënë fjalën “maqedonas”.

Nga kjo mund të konstatojmë se me marrëveshjen e Prespës nuk ka kombësi “qytetarë të Maqedonisë së Veriut”, siç thuhet në njoftimin që po analizojmë. Shtetësia është maqedonase/qytetarë të Maqedonisë së Veriut dhe kombësia është maqedonase. Prandaj, ne e vlerësojmë postimin si të pasaktë.

 

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.