Mashtrim: Loja shpërblyese e rrejshme e keqpërdor brendin e “Telekomit të Maqedonisë”

Përdoruesve të internetit nga Republika e Maqedonisë së Veriut u ofrohet të marrin pjesë në një lojë shpërblyese të rreme në formën e një sondazhi për shërbimet e “Telekomit të Maqedonisë”, e cila nuk ka asnjë lidhje me këtë kompani dhe synon të vjedhë të dhëna personale.

 

Gjatë vizitës së faqeve të ndryshme të huaja, në formën e reklamës, disa përdorues nga Maqedonia e Veriut marrin ftesë për të marrë pjesë në një sondazh të rremë, gjoja në emër të “Programit të Besnikërisë së Klientit”, me mundësinë e pretenduar të marrjes së një shpërblimi. “Ftesa” në të cilën në plan të parë është logo e “Telekomit” (e paautorizuar) thotë:

I nderuar klient i “Telekomit të Maqedonisë”!
Urime! Ju jeni një nga 100 përdoruesit që kemi zgjedhur për të marrë një mundësi për të fituar një Apple iPhone 12 Pro, Samsung Galaxy S20 ose Apple iPad Pro.

Më pas nga përdoruesi pritet të përgjigjet në sondazh, gjoja për shërbimet e asaj kompanie, si dhe të lërë disa të dhëna personale.

Kontrollimi i fakteve nga ekipi i CriThink tregoi se bëhet fjalë për tentim për mashtrim, me mundësinë që të dhënat personale më pas të keqpërdoren në mënyra të ndryshme, nga llogaritë e piraterisë në mashtrime financiare dhe tërheqjen e parave nga llogaritë bankare. Kjo skemë nuk ka asnjë lidhje me kompaninë “Telekomi i Maqedonisë”, por është një përpjekje për të vjedhur dhe abuzuar me identitetin e korporatës.

Foto nga faqja e faqes mashtruese mobilevy.com, e cila nuk ka asnjë lidhje me “Telekomin e Maqedonisë”

Ekspertët e kompjuterëve të specializuar në sigurinë e internetit që i konsultoi CriThink, theksojnë se sipas të gjithë parametrave që lidhen me këtë operacion, ka shumë të ngjarë që ata të jenë mashtrues nga jashtë. Ka pasur raste të ngjashme të veprimeve të tilla, pas të cilave qëndrojnë grupe nga vendet e Evropës Lindore.

Përkundër faktit që në shikim të parë “sondazhi” duket i ligjshëm, për shkak të përdorimit të skemës së ngjyrave dhe logos së kompanisë së njohur të telekomunikacionit, vetë pamja e adresës së internetit (URL) e cila nuk përmban domenin telekom.mk, duhet të zgjojë dyshime.

Në fakt, adresa në vetvete duket shumë e dyshimtë (https://mobilevy.com/win/mk/i12pfaott/?lpkey=167516440710526478&uclick=h9a5qq3v6o&uclickhash=h9a5qq3v6o-h9a5qq3v6o-xslp-7ve20-52xo3y-2ta7a5-2ta7a4-1390ad#), pasi shihet se bëhet fjalë për ueb-faqe që nuk ka lidhje me vendin tonë.

Çdo përdorues i internetit mund të shohë se kjo është diçka e dyshimtë nëse ata thjesht vizitojnë domenin themelor të faqes në internet, mobilevy.com. Shfaqet një faqe e zbrazët me vetëm një fjalë “Mirësevini!”.

Uebfaqja Mobylevi.com, e qasshme më 18 mars 2021. Klikoni në imazh për version më të madh

Uebfaqja në të cilën është organizuar kjo skemë mashtrimi nuk ka asnjë lidhje me kompaninë “Telekomi i Maqedonisë”. Sipas të dhënave që mund të merren përmes sistemit whois për domenin mobilevy.com, faqja është në pronësi të një farë Ivan Panchishin nga Ukraina, e vendosur në një server në Shtetet e Bashkuara.

Foto nga ekrani i të dhënave të pronësisë së domainit nga whois. Klikoni në imazh për version më të madh

Softueri mund të vendoset në një faqe në internet që identifikon adresën IP të vizitorit. Krijuesit e mashtrimeve të tilla përmes një programi të tillë mund të përcaktojnë nëse viktima vjen përmes një ISP-je të caktuar dhe pastaj ta ridrejtojnë atë në një faqe të përshtatur për atë kompani.

Është shumë e mundshme që nëse një përdorues nga një provajder tjetër has në faqe që përmban një reklamë të ngjashme, ai do të ridrejtohet në një faqe që duket ndryshe, gjegjësisht përmban logon dhe ngjyrat e provajderit të tij.

Kur hyni në faqet që në çfarëdo mënyre ju ofrojnë disa përfitime në këmbim të lënies së të dhënave personale, duke filluar me emrin dhe mbiemrin, adresën e postës elektronike, adresën e vendbanimit, datën e lindjes, numrin e llogarisë bankare, sigurohuni që ajo të jetë e uebfaqe e ligjshme, duke parë së pari nëse adresa e internetit përputhet me përmbajtjet e faqes.

Sinjali i parë është nëse emri i parë në faqe nuk përputhet me emrin dhe logon e faqes. Nëse keni dyshime, mos hezitoni të kërkoni ndihmë nga dikush që njihni se di më shumë për teknologjinë sesa ju. Kompjuteristët shpesh janë të lumtur të ndihmojnë përdoruesit e tjerë që kanë nevojë për ekspertizën e tyre, shkruan “Crithink”.

Ndihmoni miqtë tuaj! Ndani linkun për këtë kontroll të fakteve me sa më shumë miq tuaj të jetë e mundur për të parandaluar ndonjë prej tyre, në vend të smartphone-it të ri të dëshiruar, të “marrë” një llogari bankare bosh ose ndonjë lloj dëmtimi tjetër.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari