Lajm i vjetër për një vrasje në Shqipëri po përcillet si si lajm i fundit, duke nxitur urrejtje etnike

Фото: Принтскрин

 

Kur hap lajmin e shpërndarë si pjesë e postimit në Facebook, shihet se bëhet fjalë për një vrasje të ndodhur dy vite më parë në Shqipëri. Shqetësues është fakti se në lajmin e shpërndarë në postim theksohet përkatësia etnike e viktimave, e cila nxit urrejtje fetare dhe etnike, ndërsa nuk tregon se ku ka ndodhur vrasja, kështu që përshtypja është se ajo ka ndodhur në Shqipëri. Ajo që është informacion në këtë rast është se është arrestuar i dyshuari për vrasjen e dyfishtë të kushërinjve të tij në Shqipëri

Një postimFacebook manipulon publikun duke reklamuar lajmet e vjetra për një vrasje në Shqipëri si të ishin të reja. Akoma më shqetësues është fakti që lajmi i shpërndarë si pjesë e postimit thekson përkatësinë etnike të viktimave, duke nxitur urrejtje fetare dhe etnike, ndërsa nuk tregon se ku ka ndodhur vrasja, duke krijuar kështu përshtypjen se ka ndodhur në Shqipëri.

Në postim thuhet:

Shqiptarët u gjetën të vdekur dhe Danieli i eleminoi pasi e keqtrajtuan…

Teksti i përbashkët brenda tekstit, nga ana tjetër, ka titullin e mëposhtëm:

Dy SHQIPTARËT u gjendën të vdekur – Danieli i vrau pasi e torturuan për parcelat e kanabisit, vrau kushërinjtë

Kur të hapni lajmin do të kuptoni se bëhet fjalë për një vrasje të ndodhur dy vite më parë në Shqipëri. E reja në këtë rast është se policia pas dy vitesh arrestoi Daniel Pepaj i dyshuar për vrasjen e kushërinjve të tij Vilson Kutaj dhe Klement Pepaj. Por titulli i referohet faktit se një maqedonas vrau dy shqiptarë sepse e keqtrajtuan, por në fakt një kushëri i vrau kushërinjtë e tij.

Është e qartë se postimi ka për qëllim manipulimin e publikut dhe se duke theksuar përkatësinë etnike të viktimave synohet nxitja e urrejtjes. Qëllimi i postimit është të tërheqë sa më shumë klikime. Me këtë rast thjesht mund të bëhet me dije se është arrestuar i dyshuari për vrasjen e dyfishtë në Shqipëri të ndodhur dy vite më parë.

Për shkak të gjithë kësaj, arrijmë në përfundimin se postimit i mungon konteksti.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.