Kundërspin: VMRO-DPMNE shpik masa “fashiste” anti-covid për miqësi parazgjedhore me anti-vaksinuesit

Shumë shpesh dhe shumë lehtë VMRO-DPMNE shpërndan termat-fashizëm, fashistë, fashiste, fashizoidë … Çfarë lidhje ka fashizmi me një ideologji politike radikale, autoritare që përmban elemente të nazizmit, militarizmit dhe anti-liberalizmit me masat e vendosura për të parandaluar përhapjen e koronavirusit? Sigurisht që nuk ka lidhje fare. VMRO-DPMNE po e bën këtë nga motivet populiste për të fyer dhe skualifikuar kundërshtarët e saj politikë para zgjedhjeve lokale. Dhe, nëse ata që janë në pushtet janë “fashistë”, a do të thotë kjo se ata janë “antifashistë” nga opozita?! Është thjesht e mahnitshme se çfarë lloj ndarje e roleve bëhet në mes të pandemisë, e cila deri më tani ka marrë mbi 5,500 jetë në vend. E njëjta parti që në të kaluarën hodhi “pemë dhe gurë” në drejtim të Filipçes se nuk ka vaksina, tani hapur qëndroi pas protestave kundër vaksinimit.

 

Shkruan: Olivera Vojnovska

 

Pas protestave anti-vaksinë kundër masave të reja që kufizojnë hyrjen e të pavaksinuarve në ambientet e hotelierisë dhe ngjarjet brenda, VMRO-DPMNE lëshoi ​​deklaratë, në të cilën shihet spin-i i mëposhtëm:

Spin: Njerëzit ngritën zërin, dolën në rrugë kundër Zaevit dhe Filipçes, duke dëshmuar kështu se masat për koronën ishin fashiste.

Njerëzit ngritën zërin kundër Filipçes dhe Zaevit dhe masave të tyre fashiste dhe diskriminuese.

Njerëzit dolën në rrugë, por Filipçe dhe Zaev nuk janë të interesuar për asgjë. Ata nuk ndjekin përvojat e kësaj bote, as nuk mendojnë se si të përshtaten me rrethanat.

Sërish nuk e dëgjojnë popullin fare!

[Burimi: Ueb-faqja zyrtare e VMRO-DPMNE-së;  data: 16.08.2021]

 

Kundërspin: Protesta nën moton “Ndaloni vaksinimin e detyruar”, në të cilën mjekët u tallën dhe u quajtën “vrasës”, dhe gazetarët mercenarë, në të cilët u prenë maskat, kishte thirrje për të shqyer fletushkat për mbajtjen e maskave dhe mbajtjen e distancës, për VMRO-DPMNE-në është dëshmi se “masat kundër koronës janë fashiste”.

Pas këtyre protestave kundër vaksinave, në të cilat u tha se virusi nuk ekzistonte, se pandemia ishte shpikur dhe ishte rezultat i skenarëve konspirativë dhe forcave të errëta, dhe se jeta jonë është në duart e Zotit, partia më e madhe opozitare duke rrotulluar të vërtetën, theksoi:

Populli e ngriti zërin kundër Filipçes dhe Zaevit dhe masave të tyre fashiste dhe diskriminuese.

“FASHISTË” dhe “ANTI-FASHISTË”

Vetëm, disi shumë shpesh dhe shumë lehtë VMRO-DPMNE përdor termat “fashizëm, fashistë, fashiste, fashizoidë” … Çfarë lidhje ka fashizmi me ideologjinë politike radikale, autoritare me elementë të nazizmit, militarizmit, anti-liberalizmit dhe lëvizjen fashiste, të cilat u shfaqën në Itali në 1919 dhe sunduan vendin nga 1922 në 1943 nën udhëheqjen e Benito Musolinit, me masat e vendosura për të parandaluar përhapjen e koronavirusit?

Sigurisht që nuk ka lidhje fare. Termi “fashizëm” përdoret qëllimisht për të sulmuar politikat e qeverisë si shtypëse dhe për të etiketuar të gjithë sistemin e qeverisjes si regjim. Është e qartë se VMRO-DPMNE e bën këtë për motive populiste për të fyer dhe skualifikuar kundërshtarët e saj politikë para zgjedhjeve lokale.

Dhe çfarë tani, nëse ata që janë në pushtet janë “fashistë”, a do të thotë kjo se ata që janë në opozitë janë “anti-fashistë”?! Është thjesht e pabesueshme se çfarë ndarje e roleve bëhet në mes të pandemisë, që ka marrë më shumë se 5,500 jetë deri më tani.

 

“DRUNJ DHE GUR” SE NUK KA VAKSINA, MË PAS DUARTROKITJE PËR ANTI-VAKSINUESIT

E njëjta parti që në të kaluarën i hodhi “dru dhe gurë” në drejtim të ministrit të Shëndetësisë, Venko Filipçe, se nuk ka vaksina, tani qëndroi fare hapur pas protestave kundër vaksinimit. Ka shumë deklarata për shtyp dhe njoftime përmes të cilave VMRO-DPMNE muajt e fundit e kritikoi Filipçen për vonesën e vaksinave. Këtu janë vetëm disa prej tyre:

Por, kur VMRO-DPMNE e tha të vërtetën? Kur sulmoi ministrin se “bota po fiton imunitet, ndërsa tek ne nuk ka vaksina” ose tani, dy muaj para zgjedhjeve, kur blen pikë politike dhe për arsye thjesht pragmatike mbrojti protestat kundër vaksinimit “Stop vaksinimit të detyruar”?

 

VAKSINIMI NUK ËSHTË I DETYRUAR

Edhe pse vaksinimi nuk është aspak i detyruar, por vullnetar. Nëse dikush nuk dëshiron të vaksinohet – nuk ka pse, askush nuk e detyron atë. Por ka diçka që quhet ndërgjegjësim dhe qëndrim ndaj shëndetit publik dhe komunitetit. Dhe çdo shtet i civilizuar është i detyruar të mbrojë shëndetin kolektiv të qytetarëve të tij dhe kjo është arsyeja pse masa kufizuese. Për të zbutur ndikimin e llojit delta të koronavirusit, i cili tashmë po merr vrull në Shkup dhe komunat e tjera si Tetova, Gostivari, Kumanova, Dibra, Struga, ku spitalet janë plot me pacientë të sëmurë rëndë.

Në fakt, kufizimet nuk janë shpikja jonë në Maqedoni, masa të ngjashme dhe madje edhe më të rrepta janë miratuar më parë nga disa vende evropiane, Shtetet e Bashkuara, dhe diku ka karantinë – Australi dhe Zelandë të Re.

Megjithatë, VMRO-DPMNE nuk sheh sesi vendet në botë mbrohen nga infeksioni, dhe masat u duken fashiste, dhe për këtë arsye në emër të demokracisë ajo duhet të mbrojë “të drejtën e garantuar kushtetuese të atyre që nuk duan të vaksinohen ndaj nuk duhet të diskriminohen “.

Sidoqoftë, e njëjta Kushtetutë kujdeset për shëndetin e popullatës dhe në nenin 27 thotë se:

   Çdo qytetar i Republikës së Maqedonisë së Veriut ka të drejtë të lëvizë lirshëm në territorin e Republikës dhe të zgjedhë lirshëm vendin e vendbanimit të tij.

Çdo qytetar ka të drejtë të largohet nga territori i Republikës dhe të kthehet në Republikë.

Ushtrimi i këtyre të drejtave mund të kufizohet me ligj, vetëm në rastet kur është e nevojshme për mbrojtjen e sigurisë së Republikës, zhvillimin e procedurave penale ose mbrojtjen e shëndetit të njeriut.

Ndërsa në nenin 39 thuhet:

Çdo qytetari i garantohet e drejta për kujdes shëndetësor.
Qytetari ka të drejtë dhe obligim të mbrojë dhe promovojë shëndetin e tij dhe të të tjerëve.

Nga ana tjetër, Ligji për mbrojtjen e popullsisë nga sëmundjet infektive, thotë se:

Gjithkush ka të drejtën e mbrojtjes nga sëmundjet infektive dhe detyrimin për të mbrojtur veten dhe të tjerët nga infeksioni. (Neni 4)

Pra, nuk është se nuk ka mekanizma ligjorë për vendosjen e masave kufizuese kur është fjala për mbrojtjen e shëndetit kolektiv, kur përhapja e sëmundjes duhet parandaluar dhe kur jeta e dikujt mund të rrezikohet.

Epo, a nuk do ta mbronte partia që aspiron të vijë në pushtet shëndetin e popullatës? Do ta linte jetën e tyre në “duart e Zotit” – siç thoshin anti-vaksinuesit. Ose, atëherë do të këndonte këngë tjetër! Ndërkohë derisa rrotullon, do të duartrokasë anti-vaksinuesit në prag të zgjedhjeve dhe do ta shpikë “fashizmin” aty ku nuk ekziston.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari