Kundërspin: Spinet partiake rreth “çështjes bullgare” – kundër unitetit në vend

Partitë më të mëdha në vend duket se nuk marrin parasysh dëmin e shkaktuar nga përplasjet e përditshme ndërpartiake dhe akuzat e lëshuara nga selitë e partisë.Një shembull i tillë ishte fundjavën e kaluar dhe të hënën (31 tetor 2022) kur lufta kishte për qëllim çështjet që lidhen drejtpërdrejt me marrëdhëniet midis Shkupit dhe Sofjes. Përfituesi duhej të ishte publiku i gjerë, ndërsa dëmi kolateral është uniteti i shumëdëshiruar rreth interesave jetike kombëtare.

 

Shkruan: Теоfill Bllazhevski

 

Një seri spinash partiake nga partitë më të mëdha në Maqedoninë e Veriut VMRO-DPMNE dhe LSDM lidhur me të ashtuquajturën “”çështja bullgare”, gjegjësisht detaje për marrëdhëniet mes Shkupit dhe Sofjes janë regjistruar në ditët e kaluara, përfshirë sot 31.10.2022. Këtu do të përcjellim vetëm një pjesë të tyre, pra dy të cilat janë më karakteristike dhe pasoja e të cilave është minimi i mundësive për arritjen e unitetit kur bëhet fjalë për çështje të rëndësishme kombëtare, si për shembull unitet i mundshëm rreth ndryshimit të Kushtetutës:

Spin nr. 1: VMRO-DPMNE është e lidhur drejtpërdrejt me klubet bullgare të hapura në Manastir dhe Ohër, të cilat mbajnë emra të figurave historike kontroverse dhe provokuese, konfirmon vazhdimësia e partisë opozitare me Vanço Mihailovin dhe krenohet me të.

Vetë Mickoski konfirmoi vazhdimësinë e VMRO-DPMNE-së në aktivitetet e saj me Vanço Mihailovin, bashkëpunëtor i Rajhut të Tretë.

VMRO-DPMNE është besimtar ideologjik i njerëzve që ishin autorë të Rajhut të Tretë, ajo feston dhe lavdëron veprën dhe rolin e Vanço Mihailovit.

VMRO-DPMNE ndërtoi një shtëpi përkujtimore në Shtip për nder të Mihajlovit dhe e vendosi figurën e tij prej dylli në një muze në Shkup.

Në hapjen e klubit bullgar në Manastir morën pjesë anëtarë të VMRO-DPMNE-së, ndërsa Mickoski u fotografua me themeluesit e klubit bullgar në Ohër.

[Burimi: LSDM-komunikatë/web, data: 31.10.2022]

 

Kundërspin: Duke e analizuar fjali për fjali këtë komunikim me opinionin të LSDM-së, mund të vlerësohet se pothuajse i gjithë konsiston në rrotullimin e disa fakteve apo gjysmë fakteve. Duke u nisur nga fjalia e parë dhe pretendimi i parë se VMRO-DPMNE është e lidhur drejtpërdrejt me klubet e hapura në Manastir dhe Ohër që mbajnë emra kontestues, ndërkohë që nuk ofrohen argumente për një pretendim të tillë, duke përfunduar me atë të parafundit, se anëtarët e asaj partie morën pjesë në hapjen e klubit në Manastir, dhe se Hristijan Mickoski bëri foto me themeluesit e klubit në Ohër.

Pretendimi i parë bazohet në skandalin e fundit me pjesëmarrjen e supozuar të nxënësve të një shkolle të mesme teknike nga Manastiri në një lloj takimi në Sofje, që duket se përfundimisht do të rezultojë të jetë lajm i rremë, i publikuar nga fondacioni bullgar i biznesmenit Milen Vrabovski, ndërsa për fjalinë e fundit dhe pretendimet në të, argumentet janë gjithashtu të dobëta, sepse nëse dikush dikur ka qenë anëtar i partisë VMRO-DPMNE, e më pas është parë duke marrë pjesë në ceremoninë e hapjes së klubit, kjo nuk do të thotë se faji kolektiv duhet t’i vihet partisë kundërshtare ose se ajo këtë e bën në sinkronizim.

Ndër të tjera, në kumtesë radhiten akuza se Mickoski e ka pranuar vazhdimësinë e aktiviteteve të VMRO-DPMNE-së me Vanço Mihailovin, i cili ishte bashkëpunëtor i Rajhut të Tretë (bazohet në sqarimin disa herë publikisht të Mickoskit se pse partia numëron të gjitha kongreset e VMRO si kongrese të VMRO-DPMNE-së), deri te akuzat se vendosja e një figure dylli në muze ishte dëshmi se partia ishte de facto pro-naziste. Gjë që është padyshim spin dhe pretendim absurd, duke filluar nga figurat prej dylli të Hitlerit apo Musolinit në shumë muze në mbarë botën.

VMRO-DPMNE shtrembëron çdo ditë për këtë temë

Për të njëjtën temë thuajse përditë spinon edhe partia në opozitë, VMRO-DPMNE, e cila është një patriot më i madh në raport me Bullgarinë. Shembulli nga sot është ky:

Spin nr 2: Kovaçevski dezertoi nga hapja e Klubit maqedonas në Blagoevgrad, ai nuk donte të mbronte interesat kombëtare.

I shkreti Kovaçevski di të dezertojë vetëm kur i duhet shtetit.

Kovaçevski nuk ishte në mesin e maqedonasve nga Bullgaria, ai hoqi dorë prej tyre.

Kovaçevski është pasardhësi i Zaevit i cili krijoi problemet e Maqedonisë dhe politika e të cilit për përkuljen e shtyllës kurrizore shkaktoi mohimin e gjuhës, identitetit dhe historisë.

Kovaçevski është pasardhësi i Zaevit, i cili krijoi një komb dhe një gjuhë, të cilat ishin befasi edhe për shovinistët më të mëdhenj bullgarë.

[Burimi: VMRO-DPMNE – komunikatë/web, data: 31.10.2022]

Kundërspin: Edhe ky mesazh komunikues i VMRO-DPMNE-së me publikun, sikur ai i mëparshmi, bazohet në një propagandë të zhveshur, pa argumente, të cilët do të ishin pak të bazuar që të mos vlerësohej si spin lakuriq, përpos asaj pa shije dhe epitet i papërshtatshëm – dezertor.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski realisht nuk mori pjesë në hapjen e klubit kulturor në Blagoevgrad për maqedonasit që jetojnë në Bullgari dhe që organizohen kryesisht rreth OMO Ilinden-Pirin, por zyrtarisht e arsyetoi me faktin se të dielën Qeveria mbajti një seancë të rëndësishme. Nëse seanca ishte caktuar me qëllim të dielën apo jo, askush nuk mund të thotë me siguri. A janë kundër hapjes së një klubi të tillë Kovaçevski dhe Qeveria, askush nuk mund ta pretendojë këtë, sepse në deklaratën e fundit ai e ka përkrahur hapjen dhe ia ka atribuar Marrëveshjes me Bullgarinë, pa marrë parasysh brifingun e shefit të diplomacisë, Bujar Osmani, i cili pak ditë më parë pa nevojë u fut në analizë se kush ishte financuesi i klubit që u hap të dielën.

Në këtë rrotullim të VMRO-DPMNE-së, pa marrë parasysh specifikën e marrëdhënieve maqedono-bullgare për momentin, specifikën e Marrëveshjes së Miqësisë, Fqinjësisë së Mirë dhe Bashkëpunimit të vitit 2017 mes dy vendeve dhe çështjen e ardhshme të ndryshimit të Kushtetutës së vendit si kusht për vazhdimin e negociatave për anëtarësim në BE, pa asnjë rezervë pretendohet se “Kovaçevski hoqi dorë nga maqedonasit në Bullgari“, se “Kovaçevski është pasardhësi i Zaevit që krijoi problemet e Maqedonisë” dhe se Kovaçevski është pasardhës i politikës së Zaevit, “politika e shpifjes së të cilit shkaktoi mohimin e gjuhës, identitetit dhe historisë”.

Të gjitha këto rrotullime, të cilat duhet të jenë në qendër të mesazhit, janë kundërspiunuar vazhdimisht nga “Vërtetmatësi” (mund të kërkohen këtu), përmes analizës së vetë intervistave apo të dokumenteve, qoftë për Marrëveshjen e Prespës apo Marrëveshjen me Bullgarinë.

* * *

Thelbi i këtyre dy shembujve si rrotullime rreth të ashtuquajturës “çështja bullgare” nuk ka të bëjë me atë se kush filloi i pari, nuk është nëse njëra parti duhet të përputhet me tjetrën dhe nuk është çështje për pika të politikës ditore. Këto dy njoftime partiake të partive më të mëdha politike në Maqedoni u transmetuan të hënën herët në mëngjes. Si të thuash, për t’u ngrohur për fillimin e javës. Por rezultati i kësaj lufte të përditshme për çështjet që kanë të bëjnë me marrëdhëniet maqedono-bullgare (që zgjasin intensivisht për disa vite) synon drejtpërdrejt të shkatërrojë shanset për ndonjë unitet shumë të nevojshëm midis elitave politike për çështje kyçe në vend, siç është çështja e ndryshimit të Kushtetutës, e lidhur drejtpërdrejt me vazhdimin e negociatave për anëtarësim në BE.

Drejtuesit e partive dhe ata që janë përgjegjës në selitë e partisë duhet ta kenë parasysh këtë kur liderët në raste të rralla bëjnë thirrje për unitet. Publiku ka dekada të tëra që dëgjon për atë unitet dhe siç deklaroi me një rast këtë vit një media serioze në vendin tonë – uniteti nuk gjendet askund.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.