Kundërspin: Pendarovski kurrë nuk tha se Dellçevi ishte bullgar

Tashmë ka nisur spini i paprecedentë mes dy partive më të mëdha politike për kandidatët e tyre presidencialë. Artileria e parë më e rëndë u përdor për të vërtetuar se kush ishte më patriot në lidhje me çështjen me Bullgarinë. LSDM sulmoi profesoren Siljanovska Davkova me një fotografi të para pesë 5 vitesh, ndërsa VMRO-DPMNE, duke shtrembëruar fjalët dhe duke përdorur gjysmë deklarate, pretendon në mënyrë të pavërtetë se për Pendarovskin, Goce Dellçev ishte bullgar.

 

Shkruan: Teofil Blazhevski

 

VMRO-DPMNE lëshoi ​​një deklaratë në kombinim me një videoklip të montuar në të cilin jodrejtpërdrejt por edhe drejtpërdrejt pretendon se për kandidatin presidencial dhe president aktual Stevo Pendarovski, revolucionari maqedonas Goce Dellçev ishte bullgar:

Spin: …Andrei Kovaçev në Sofje dhe Bruksel e përdori deklaratën e Pendarovskit si dëshmi dhe mbështetje kryesore për retorikën e tij se Goce Dellçev është bullgar. Pendarovski me këtë deklaratë të paturpshme u dha erë qarqeve negative në Sofje dhe ky është një nga gabimet e tij më të mëdha strategjike. Pendarovski thjesht përmbushi ëndrrat e lagura të Andrej Kovaçevit dhe njerëzve si ai.

[Burimi: VMRO-DPMNE– Njoftim/web, data: 08.03.2024]

 

Kundërspin: Krahas tekstit të kompozuar me mjeshtëri të njoftimit, përmes të cilit VMRO-DPMNE në mënyrë indirekte, përmes futjes së politikanit bullgar Andrej Kovaçev, pretendon se për Stevo Pendarovskin Goce Dellçev ka qenë bullgar, partia ka nxjerrë në publik një videoklip në të cilin përmes grafikave, teksteve dhe deklaratave të përpunuara, të prera, partia e përforcon deklaratën nga njoftimi për të krijuar përshtypjen e Pendarovskit si një jopatriot dhe një njeri që ka bërë një strategji gabim me deklaratat e tij në marrëdhëniet maqedono-bullgare.

Por momenti kryesor nga i cili shihet se edhe njoftimi edhe videoja janë produkte spin, në fakt është deklarata origjinale e Pendarovskit e dhënë në një intervistë për 360 gradë në vitin 2019, vit kur pas emisionit filluan komplikimet serioze në marrëdhëniet maqedono-bullgare të veprimeve nga Sofja në lidhje me mohimin e identitetit maqedonas.

Ja çfarë tha Pendarovski në atë intervistë lidhur me kontestin për identitetin e revolucionarit maqedonas Goce Dellçev:

Është një e vërtetë historike e padiskutueshme, për të gjithë ata që kanë pak njohuri për atë periudhë historike, se Goce Dellçev është deklaruar bullgar. Por a nuk është e vërtetë historike, qind për qind, që Goce Dellçev luftoi për shtet maqedonas, autonomi, shtet të pavarur, madje në fund la amanet që kockat e tij të pushojnë në Maqedoninë e pavarur. Nuk ka asnjë dokument që thotë se Goce Dellçev ka luftuar për një Bullgari të madhe apo për Bullgarinë e Shën Stefanit, një deklaratë apo një qëndrim se ai ka luftuar për aneksimin e provincës së atëhershme të Maqedonisë në Perandorinë Osmane në Bullgari. Pra, është e vërtetë e padiskutueshme historike që ai u deklarua bullgar, në atë kontekst historik, ashtu siç është e vërtetë dhe fakt i padiskutueshëm historik se ai luftoi për shtetin maqedonas – thotë Pendarovski në intervistë. 

Po të analizohet me kujdes deklarata, do të shihet se Pendarovski askund nuk pretendon se Goce Dellçev ka qenë bullgar. Aty janë përdorur me kujdes fjalët që deklaronte Dellçevi, në atë kontekst historik (ende në shekullin XIX nuk kishte shtet maqedonas, ashtu siç nuk kishte shkolla dhe institucione të tjera maqedonase në atë kohë). Në të njëjtën kohë, theksohet fakti se nuk ka dokumente historike se Dellçevi ka luftuar për Perandorinë e Madhe Bullgare, por për një shtet të pavarur maqedonas, në hapin e parë, autonomi për Maqedoninë brenda Turqisë.

Prandaj, transmetimi i vetëm i pjesës së parë të deklaratës së Pendarovskit nga viti 2019 në videon e VMRO-DPMNE-së, si dhe manipulimi i deklaratës së tij përmes një deklarate në të cilën është futur politikani margjinal bullgar Andrej Kovaçev, janë spin. Vërtetmatësí më herët ka përgjuar përpjekje për të manipuluar këtë deklaratë të Pendarovskit, siç është ky shembull nga rrjeti social Facebook.

 

***

Ndonëse përpjekja e partive politike për t’i dëshmuar votuesve se janë patriotë më të mëdhenj se kundërshtari i tyre politik është anakronike dhe joproduktive, sepse patriotizmi ka shumë më tepër fytyra sesa rrahja në gjoks që është maqedonas (apo shqiptar apo turk etj.), prodhimi masiv i ryshfeteve të vogla përmes personazheve margjinalë si Andrej Kovaçev nuk do të ndihmojë në gjetjen, zgjedhjen e një presidenti më të mirë apo një partie politike që mund të zgjidhë problemin aktual me të cilin po përballet Maqedonia në marrëdhëniet e saj dypalëshe me Bullgarinë dhe në aspektin e integrimet evropiane. LSDM, VMRO-DPMNE apo ndonjë parti tjetër politike maqedonase nuk kanë nevojë për përballje të tilla.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.