Kundërspin: Me trillimet për “masat fashiste” në fushatën qeveritare, VMRO-DPMNE përhap antivaksinimin

Fillimi i vonshëm i vaksinimit masiv, “masat fashiste (kufizuese)” dhe kostoja e fushatës janë tre shtyllat mbi të cilat partia kryesore e opozitës komunikon me publikun, se fushata është e panevojshme, që është shtrembërim klasik i së vërtetës ose spin, që mund të interpretohet dhe si qëndrim ose parim anti-vaksinim.

 

Shkruan: Teofil Bllazhevski

 

Në dy ditët e kaluara kemi deri tre njoftime të VMRO-DPMNE-së (dy njoftime dhe një reagim) lidhur me fillimin e fushatës së vaksinimit nga Qeveria, dhe në të gjitha ato ka spine:

Spin: Fushata e Zaevit dhe Filipçes kundër koronës kushton 300 mijë euro. Në vend të ilaçeve për koronën, njerëzit morën reklama.

Zoran Zaev dhe Venko Filipçe me fushatën e vaksinimit janë me më shumë se nëntë muaj vonesë, u vonuan edhe me vaksinat, dhe deri tani kanë vendosur vetëm masa fashiste …

[Burimi: VMRO-DPMNE – Komunikatë, data: 24.08.2021]

 

Spin: Pas më shumë se nëntë muajsh ose në fund të vitit të kaluar, kur filloi vaksinimi kundër koronës në të gjitha vendet, në Maqedoni asgjë nuk ishte në dukje, as vaksinat, as mënyra për të stimuluar qytetarët që të vaksinoheshin.

Tani, më shumë se dhjetë muaj vonesë, Zoran Zaev dhe Venko Filipçe kanë vendosur të organizojnë fushatë për të inkurajuar qytetarët që të vaksinohen.

Ndërkohë, ata ua shpërndanë qytetarëve, vendosën masa fashiste dhe tani do të bëjnë fushatë. Filipçe dhe Zaev, nëse duan të motivojnë qytetarët, ka një milion mënyra për ta bërë këtë …

[Burimi: VMRO-DMPNE – Komunikatë, data: 23.08.2021]

 

 

Kundërspin: Akoma nuk ishin ftohur pajisjet teknike nga konferenca për shtyp online e kryeministrit Zoran Zaev dhe ministrit të Shëndetësisë Venko Filipçe, ku u prezantua fushata për vaksinimin masiv kundër virusit korona, kur partia kryesore opozitare doli me qëndrimet e tyre në të cilat vërehet spin. Një ditë më vonë (24.08), u dhanë dy njoftime të tjera, njëra është piramidë e përmbysur e një dite më parë, dhe e dyta, reagim ndaj konferencës së mbajtur nga LSDM, por edhe në këto, ka informacione të shtrembëruara (spine).

 

Vaksinat u vonuan por për fushatë asnjëherë nuk është vonë

Spin-i kryesor në të treja është në qëndrimin që kjo parti kryesore opozitare komunikon me publikun: fushata është e vonuar, dhe nëse ata donin (Zaev dhe Filipçe) të inkurajonin qytetarët, kanë një milion mënyra! (vetëm se asnjë nga ato miliona mënyra nuk është komunikuar -)

Spin-i në këtë mesazh kryesor është se gjithçka që autoritetet politike dhe shëndetësore në vend kanë bërë deri tani në trajtimin e pandemisë dhe për sa i përket vaksinimit është e vonuar. Përfundimi për publikun do të ishte: pse edhe tani fushatë nëse është e vonuar?

Kuptohet që kjo është shtrembërim i së vërtetës, që bazohet në faktin bazë, se vaksinimi masiv në vendin tonë filloi diku në fillim të prillit, për të cilin qeveria mori një ton kritikash të justifikuara në publik, nga mediat, nga qytetarët, shtesë edhe me tallje në rrjetet sociale.

Por, pasi filloi imunizimi masiv, kishte fushata (me ndihmën e BE -së dhe subjekteve vendase, si dhe me ndihmën e UNICEF -it) dhe procesi me dobësitë dhe gabimet e karakteri më të vogël organizativ (turma në pikat e vaksinimit për shkak të mbylljes së sallës “Boris Trajkovski” për shembull, një gabim që tani po korrigjohet), si dhe probleme thelbësore (më të shumta janë vaksinat që më ngadalë krijojnë imunitet tek të moshuarit, dhe kjo nuk sqarohet në opinion), vazhdon rrjedhshëm dhe nëse vazhdon me këtë ritëm (mbi 12-13 mijë çdo ditë), do të arrihet një numër që ndoshta mund të mos nënkuptojë imunitet kolektiv, por do të zvogëlojë ndjeshëm numrin e komplikimeve të rënda dhe pasojave fatale, të cilat nga ana e tyre nënkuptojnë presion të qëndrueshëm mbi kapacitetin e sistemit shëndetësor.

Prandaj, ky argument dhe kjo logjikë e partisë kryesore opozitare – gjoja “fushata juaj është e vonuar”, që jep mesazhin se – nuk ka nevojë për fushatë – është krejtësisht i gabuar, e vërtetë e shtrembëruar, dmth, spin.

 

“Masat fashiste” është mjegullnajë dhe spin

Pikërisht i njëjti spin vërehet me “masat fashiste”, për ndalesat për përdorimin e objekteve të hotelierisë, qendrave tregtare dhe të ngjashme nga të pavaksinuarit ose të shëruarit pas 45 ditësh (Filipçe pranon në konferencë – minuta 40 – që për këtë të fundit, “logjika mjekësore” është që të bëhet vaksinimi sa më shpejt të jetë e mundur).

Argumenti kryesor është mjaft i qartë dhe këtë e bëjnë edhe shumë vende demokratike të tjera. Anti-vaksinuesit kanë të drejtë të zgjedhin (edhe të protestojnë, siç thotë Zaev), por edhe shteti gjithashtu ka të drejtë të mbrojë shëndetin publik në përgjithësi, për sa i përket të gjithë popullsisë.

Nëse është fakt se të vaksinuarit me imunitet qelizor të fituar (edhe të shëruarit edhe të vaksinuarit), që mbron në një përqindje shumë të lartë nga format e rënda të sëmundjes dhe vdekjes, ende kanë një përqindje të caktuar mbrojtjeje kundër infeksionit, secili shtet duhet të kujdeset për shëndetin kolektiv dhe sipas nevojës vendos masa të caktuara kufizuese, për të kufizuar përhapjen e infeksionit dhe për të inkurajuar vaksinimin.

Në fakt, përveç që këtë e bëjnë vende si Gjermania, Austria, Zvicra, Franca, SHBA …, tashmë ka supozime se pas vendosjes së masave kufizuese në objektet hotelerike dhe qendrat tregtare prej 16 gushtit, tashmë është ulur numri riprodhues si parametër për situatën epidemiologjike në vend.

Sipas kësaj, në vend të këmbënguljes në mjegullnajën “fashiste”, mesazh komunikimi shumë më efektiv dhe më pak rrotullues i VMRO-DPMNE-së do të ishte nëse këmbëngulte në pranimin e përgjegjësisë se masat pasojnë pas përdorimit të objekteve të mbyllura të hotelierisë për dasma (nga vendasit dhe nga mërgimtarët). Shefi i Komisionit që këshillon Filipçe, dr. Karaxhovski tashmë ka pranuar në publik se ata nuk u dëgjuan nga qeveria, dhe “virusi u mirëprit me të gjitha nderimet“. Siç thotë dr. Nikola Panovski dhe ky është një fakt nga i cili nuk ka shpëtim dhe Qeveria duhet të pranojë përgjegjësinë. As këtu nuk ka spin, por përdorimi i frazës “masa fashiste” është defokus dhe spin.

 

Çmimi nuk duhet të përdoret për spin

Së fundi, përdorimi i shumave të parave sa do të kushtojë fushata, në një masë të caktuar, gjithashtu është shtrembërim i së vërtetës ose një spin, kur ky fakt përdoret si argument se ne nuk kemi nevojë për fushata që kushtojnë aq shumë (“Kjo fushata e tyre kushton 300 mijë euro, e ashtuquajtura fushatë e Zaevit dhe Filipçes kundër koronës. Në vend të ilaçeve kundër koronës, ata ofrojnë reklama për popullin“). Kjo çështje zgjidhet më lehtë dhe duhet të analizohet se çfarë do të paguhet me ato para, si dhe fakti që transmetuesit privatë me koncesione kombëtare janë të bashkuar në pikëpamjen se ata nuk do të transmetojnë fushata qeveritare pa para (gjenden në ligj dhe në argumentet dhe zakonet e kohës së qeverive të Nikolla Gruevskit).

Kjo çështje është çështje edhe për Komisionin Kundër Korrupsionit ashtu edhe për mediat, por sigurisht që nuk është çështje që nuk duhet të përdoret në efekt spin, e cila do t’i ngjitet fushatës qeveritare.

Prandaj, të tre elementët në të cilët bazohen pikëpamjet e VMRO-DPMNE-së janë elemente dytësore dhe kontribuojnë në spin, gjegjësisht për të ndërtuar qëndrim se fushata është e panevojshme. Përkundrazi, nëse statistikat vendase nuk duhen besuar, atëherë ndoshta Instituti Gjerman Robert Koch është gjithashtu i rëndësishëm për besim. Ndërsa matematikat e tyre kanë treguar se “Të pavaksinuarit janë madje 98.5 përqind e viktimave nga korona”.

 

 

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.