Kundërspin: Koncepti “Të të bëhemi të dëshiruar dhe Bullgaria do të jetë një fakt i kryer” është një mjegull

Në një grup tjetër të paspecifikuar përgjigjesh për perspektivën evropiane të shtetit nëse VMRO-DPMNE formon qeverinë e ardhshme, lideri i saj Mickoski në një moment shpall një zgjidhje jo shumë të shpejtë “nëse nuk kemi një partner të vërtetë në anën tjetër” dhe më pas shpreh një spin, duke ofruar një koncept që së pari duhet “të bëhemi të dëshiruar, në mënyrë që Bullgaria të jetë në prag të një fakti të kryer”. Ky pretendim është një shtrembërim i së vërtetës sepse ka shumë pyetje që askush nuk mund t’u përgjigjet tani për tani

 

Shkruan: Teofil Blazhevski

 

Kryetari i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, në një paraqitje të ftuar në TV Klan, foli për perspektivat e integrimit evropian të vendit dhe në një moment mund të vërehet një spin:

Spin: “Nëse nuk kemi një partner të vërtetë në anën tjetër, nuk mendoj se do të ketë një zgjidhje të shpejtë”. Atëherë do të duhet të kemi një strategji krejtësisht të re,   cila është se si t’i zgjidhim problemet tona të brendshme dhe si të përpiqemi së bashku me partnerët tanë që të gjitha këto për të cilat po flas t’i bëjmë realitet në Maqedoni. Le të bëhemi të dëshiruar dhe atëherë Bullgaria do të jetë përpara një vepre të kryer, por nëse vazhdojmë të sillemi si poltronë dhe të nënshtruam dhe pranojmë gjithçka, shpërfytyrojmë veten, atëherë më falni, por marrëdhënien e partneritetit nuk e imagjinoj kështu as fqinjësinë e mirë nuk e imagjinoj kështu.

[Burimi: VMRO-DPMNE- Х. Mickoski/web; data– 13.03.2024]

 

Kundërspin: Në përgjigjet mjaft të paqarta se çfarë do të bëjë VMRO-DPMNE për fillimin e negociatave me Bashkimin Evropian për anëtarësim, lideri i partisë Hristijan Mickoski në një moment shprehu një spin, se fillimisht duhet të bëhemi një partner i dëshiruar, i cili do ta çonte Bullgarinë përpara aktit të kryer.

Ky pretendim është fakultativ në përgjigjet e Mickoskit për këtë pyetje dhe i referohet situatës nëse do të gjejmë apo jo një partner të vërtetë në negociatat, të cilat “janë rrugë të dyanshme”,pra nëse do të ketë një humor midis Unionit për ndryshime në kuadrin e negociatave. Në rast se nuk ka një humor të tillë, sipas përgjigjes së Mickoskit, atëherë nuk do të ketë zgjidhje të shpejtë. Pastaj është e nevojshme të ndërtohet një “strategji se si t’i zgjidhim problemet tona të brendshme… dhe të bëhemi të dëshirueshëm dhe atëherë Bullgaria do të jetë gati për akt”.

Sigurisht që kjo është shtrembërim i së vërtetës ose spin, sepse askush nuk mund t’i përgjigjet të panjohurave më themelore në këtë ekuacion. Së pari, kush garanton se vendi do të arrijë të zgjidhë të gjitha problemet me korrupsionin dhe krimin, me shtetin ligjor, me një gjyqësor dhe prokurori të pavarur, me një mjedis të pastër, me shëndetësi të reformuar, bujqësi, arsim dhe rritje të vazhdueshme ekonomike etj ? VMRO-DPMNE mund të ketë një program fantastik dhe vullnet të madh politik, por publikut i kujtohen shumë njoftime dhe fillime të tilla entuziaste të secilit mandat të partive kryesore politike, si dhe shumë zhgënjime dhe rezultate të dobëta pas përfundimit të mandateve.

E panjohura e dytë në ekuacion është sa kohë para se të “bëhemi një partner i dëshirueshëm”? Një, dy mandate apo është shumë pak kohë? Askush nuk e di paraprakisht kohën e reformave, sepse problemet e grumbulluara janë të mëdha.

Dhe e panjohura e tretë është nëse dhe kush garanton se atëherë “Bullgaria do të jetë në prag të një fakti të kryer”? Siç është treguar deri më tani në rastin e problemeve dypalëshe me Greqinë dhe në rastin e Bullgarisë, Maqedonia si vend pa dalje në det nuk ka të njëjtën peshë gjeostrategjike si dy fqinjët e përmendur. Është fatkeqësisht një realitet politik, pavarësisht sakrificave tona të deritanishme, sa i përket koncesionit për emrin. Prandaj, askush nuk mund të garantojë se “Bullgaria do të jetë para faktit të kryer”. Ndoshta po, ndoshta jo. Me fjalë të tjera, kjo zgjidhje për integrime evropiane që ofron Mickoski në rast se nuk gjejmë partnerë realë në BE, nuk është gjë tjetër veçse një “mjegull”.

Dhe ky nuk është një propozim apo koncept i ri. VMRO-DPMNE me sa duket ka diskutuar për këtë ide, për një “ftohje” të përkohshme që nga fillimi i negociatave, sepse nënkryetari Aleksandar Nikoloski e ka përmendur dhe e ka ofruar në prill të vitit 2023 në një bisedë për TV Sitel: 

Unë besoj se Maqedonia mund të fillojë negociatat me BE-në. (Gazetari: Nuk ka ndryshime kushtetuese?) Po. Pse? Sepse një Maqedoni e rregulluar nga brenda do të thotë presion serioz ndaj Bullgarisë, që Bullgaria të heqë dorë nga këto kërkesa maksimaliste që ka…

(Gazetari: Sa vite do të na duhet ta rregullojmë Maqedoninë?) Epo, unë mendoj se në 6 muaj deri në një vit vendi mund të rregullohet. Të gjithë e dinë se ku janë strofkat e korrupsionit dhe mendoj se mund të rregullohet (nga minuta e 16 në video).

Një pjesë e këtyre qëndrimeve të partisë të shprehura përmes Nikollovskit janë analizuar në kundërspinin “Nikoloski u ofron qytetarëve të ftohen nga BE-ja derisa VMRO-DPMNE ta rregullojë shtetin”.

Pra, mund të vlerësohet se pohimi i Mickoskit se kur “ne do të bëhemi të dëshiruar dhe atëherë Bullgaria do të jetë në prag të një fakti të kryer”, është spin.

***

Dhe me këtë deklaratë të Mickoskit për çështjen e së ardhmes së integrimeve evropiane të Maqedonisë, bëhet e qartë se VMRO-DPMNE-ja për momentin ende nuk ka një pasqyrë të qartë dhe një qëndrim të prerë që do ta vendosë si pjesë e ofertë për votuesit në zgjedhjet e ardhshme. Megjithatë, mund të kuptohen disa kontura – qëndrimi i Mickoskit dhe Nikoloskit për kthimin në agjendën e brendshme pas ofrimit të rinegocimit të kornizës me BE-në, njoftimi i Antonio Milloshoskit për “model evropian për zgjidhjen e mosmarrëveshjes me Bullgarinë” sipas shembullit të Kroacisë dhe Sllovenisë, pra le t’i përfundojmë fillimisht negociatat dhe pastaj të ndryshojmë kushtetutën dhe (ose) njoftimin e Marjan Gjorçevit se nëse VMRO-DPMNE vjen në pushtet, ai do të tërhiqet nga oferta ndaj Sofjes për ndryshimin e një pjese të marrëveshjes me Bullgarinë, pra për të përmirësuar Marrëveshjen.

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.