Kundërspin: Këshilli Gjyqësor spinon rreth misionit vlerësues të BE-së

Ekziston një perceptim shumë i fortë se anëtarët e Këshillit Gjyqësor (ose personi që ka shkruar njoftimin) mendojnë ndryshe, por kjo nuk duhet thënë dhe se, në fakt, në Këshillin Gjyqësor nuk janë aspak të kënaqur me një mision të huaj që do vlerësoj dhe propozoj zgjidhje. Ndoshta kjo është arsyeja pse publiku u njoftua dje me një deklaratë që spinohet

 

Shkruan: Teofil Blazhevski

 

Më 06.07.2023, Këshilli Gjyqësor ka nxjerrë një opinion lidhur me misionin e shpallur vlerësues të BE-së për punën e Këshillit, në të cilin mund të zbulohet spin:

Spin: Këshilli Gjyqësor vlerëson lart përpjekjet e BE-së, por edhe angazhimin personal të Ambasadorit në gjetjen e zgjidhjeve specifike, të cilat duhet të bëjnë që ky institucion të ushtrojë plotësisht kompetencat e tij ligjore, por edhe misionin kushtetues që është në funksion të mbrojtjes dhe promovimit të pavarësisë, profesionalizmit dhe integritetit të gjyqësorit dhe gjyqtarëve.

Anëtarët shprehin gatishmërinë e tyre të plotë  për bashkëpunim të hapur dhe transparent me ekspertë të jashtëm dhe vendas të paanshëm dhe objektivë, sepse besojnë se vetëm në këtë mënyrë do të arrihet një pasqyrë shumë më realiste dhe e vërtetë e funksionimit dhe mënyrës së vendimmarrjes në Këshillin Gjyqësor. 

Këshilli Gjyqësor shpreh shqetësim të madh për faktin se në javët e fundit, ky organ është ekspozuar ndaj një fushate të ashpër dhe të paargumentuar mediatike dhe politike, si dhe presionit të sektorit joqeveritar me thirrje të hapura për dorëheqje, me synimin për të mohuar plotësisht kredibilitetin e anëtarëve, por edhe reputacionin e institucionit në tërësi…

Anëtarët janë të vetëdijshëm për perceptimin e keq që është krijuar në opinion gjatë muajve të fundit, por refuzojnë të pranojnë se po punojnë në mënyrë të paligjshme dhe po merren vendime të paligjshme dhe të paargumentuara, të cilat gjoja mbrojnë interesat e dikujt personal apo partiak…

[Burimi: Këshilli Gjyqësor– Njoftim; Data– 06.07.2023]

KundërspinNjoftimi i Këshillit Gjyqësor lidhur me lajmin e prezantuar në opinion nga ambasadori i BE-së në Shkup, David Geer, për dërgimin e një misioni vlerësues të Unionit për punën e Këshillit, është i mbushur plot me spine, pra me kthesa të së vërtetës. Për shembull, në paragrafin e parë, Këshilli Gjyqësor thotë se “vlerëson shumë përpjekjet e BE-së, por edhe angazhimin personal të Ambasadorit në gjetjen e zgjidhjeve konkrete, të cilat duhet të bëjnë që ky institucion të mund të ushtrojë plotësisht kompetencat e tij ligjore.” 

 

Me këtë paragraf, që përfshin fjalën “plotësisht” – po punojmë, por na duhet më shumë – Këshilli Gjyqësor de facto pranon se nuk po i përmbush plotësisht kompetencat ligjore, se nuk po e realizon, (deri në fund) , misionin e saj kushtetues për mbrojtjen dhe promovimin e pavarësisë, profesionalizmit dhe integritetit të gjyqësorit dhe gjyqtarëve. Ajo që nuk sqarojnë në qëndrimin e Këshillit Gjyqësor janë dy gjëra – sa është deri në fund, sa u mungon në përqindje, le të themi, 30, 50, 70… për qind, për të përmbushur plotësisht. kompetencat e tyre ligjore dhe kompetencat kushtetuese. Dhe e dyta, cilat janë arsyet për këtë? A janë në ligj, janë në kushtet materiale dhe financiare, a janë në faktin se ka punë të tepërt dhe pak anëtarë të Këshillit Gjyqësor (ndoshta ky organ duhet të ketë jo 15 por 30 anëtarë)…apo flasim për presione nga politikanë, biznesmenë dhe pjesë të të ashtuquajturve elita gjyqësore.

Perceptimi se puna e Këshillit është e keqe është mbizotëruese dhe e bazuar në argumente

Në fund të fundit, ky qëndrim i tyre (i pari) në njoftimin e djeshëm është në kundërshtim të plotë me qëndrimin e katërt se anëtarët ishin “të vetëdijshëm për perceptimin e keq që është krijuar në publik” (domethënë dikush e krijon qëllimisht një perceptim të tillë), “por refuzon (këshilli apo anëtarët?) të pranojë se punon në mënyrë të paligjshme dhe merr vendime të paligjshme dhe të paargumentuara, të cilat gjoja mbrojnë interesat personale ose partiake të dikujt”. Pra duan të thonë nga Këshilli apo kushdo që ka shkruar njoftimin, se Këshilli Gjyqësor funksionon ligjërisht dhe merren vendime të arsyetuara dhe nuk mbrohen interesat personale apo partiake. Por jo deri në fund, apo jo, siç u tha në paragrafin e mësipërm që analizuam. Kështu, spini apo shtrembërimi i së vërtetës vërtetohet sërish.

Më tej, Këshilli Gjyqësor thotë se “shprehin gatishmërinë e plotë për bashkëpunim të hapur dhe transparent me ekspertë të jashtëm dhe vendas të paanshëm dhe objektivë, sepse besojnë se vetëm në këtë mënyrë do të arrihet një pasqyrë shumë më realiste dhe e vërtetë” e punës së tyre.

Atëherë le të quhen me emër, që u shkon si “të paanshëm” dhe “objektivë” si nga të huajt ashtu edhe nga ekspertët vendas. Sepse në dy-tre vitet e fundit, përveç miratimit të rregullave dhe procedura të ndryshme në Këshill, publiku nuk mund të takojë asnjë nga ekspertët vendas, qoftë edhe ekspertë të huaj, të cilët shprehen pozitivisht për punën e Këshillit Gjyqësor. Përfshirë ish-gjyqtarët suprem ose të apelit që kanë guximin të flasin hapur në publik. Dhe ata, shumica e gjyqtarëve që nuk marrin guxim, në dy anketa anonime të kryera në vitin 2021 nga Koalicioni “Të gjithë për një gjykim të drejtë” (shih faqen 7) dhe në vitin 2022 nga OSBE dhe e paraqitur në qershor 2023, një shumicë e madhe shpreh mosbesim ndaj Këshillit Gjyqësor dhe nuk e ndjejnë atë si një organ që duhet t’u shërbejë interesave të tyre.

Dhe për këtë, kur Këshilli Gjyqësor në qëndrimin e tij në paragrafin e tretë, “shpreh shqetësim të madh për faktin se në javët e kaluara, ky organ është ekspozuar ndaj një fushate të ashpër dhe të paargumentuar mediatike dhe politike, si dhe presioneve nga sektori joqeveritar me thirrje të hapura për dorëheqje…”, spinon sërish. Sepse, në asnjë rast nuk mund të thuhet se është e paargumentuar, nëse pothuajse i gjithë opinioni ekspert u pajtua se largimi i ish-presidentes Vesna Dameva ishte shumë problematik nga pikëpamja e Ligjit. As Këshilli Gjyqësor nuk ka të drejtë të deklarojë se presioni nga sektori joqeveritar është diçka e turpshme, e palejueshme ose e pabazuar në fakte (me sa duket më së shumti i shqetëson Koalicioni “Të gjithë për një proces të drejtë”. Me këtë qëndrim, Këshilli Gjyqësor – të gjithë anëtarët ose ai që e ka shkruar deklaratën – tregon një mosnjohje të madhe të thelbit të kritikave si nga mediat ashtu edhe të kritikave nga publiku profesional (profesor universitar, ekspertë të pavarur etj.) dhe sektori civil, i cili është plotësisht legjitim të shprehë kritika bazuar në analiza, anketa, studime etj.

Por autoriteti gjyqësor duket se nuk i pëlqen kritikat që së fundi, dhe këtë e ka treguar kur ish-kryetarja e Gjykatës Supreme Lidija Nedelkova në vitin 2015 akuzoi OSBE-në për manipulim të sondazheve. Duke folur për këtë përbërje të Këshillit Gjyqësor, në lidhje me anketën e OSBE-së, presidenti aktual Sashko Georgiev, në vend që të komentojë rezultatet, u ka bërë thirrje atyre 70 për qind të gjyqtarëve të anketuar që nuk i besojnë Këshillit t’i drejtohej Këshillit Gjyqësor-së dhe të raportonte presionet dhe ai i quajti kolegët e tij gjyqtarë pa integritet.

 

Geer: KGJ nuk po bën punën e tij

Së fundi, kur analizohet puna apo pikëpamjet e Këshillit Gjyqësor dhe arsyet e nevojës për një mision vlerësues, çfarë tha në të vërtetë ambasadori David Gere, të cilin Këshilli Gjyqësor “e vlerëson shumë dhe e duartrokit për përpjekjet e tij”:

Mendoj se turbulenca është fjala e duhur për të. Ne po e ndjekim këtë nga afër me shumë shqetësim. Këshilli Gjyqësor duhet të luajë një rol shumë domethënës. Ai duhet të mbrojë dhe promovojë pavarësinë, profesionalizmin dhe integritetin e gjyqësorit. Kjo është puna e tij. Është e qartë se nuk po ndodh një gjë e tillë. Zhvillimet e fundit janë shumë shqetësuese tha ambasadori Geer.

Pra, ekziston një perceptim shumë i fortë se anëtarët e Këshillit Gjyqësor (ose personi që ka shkruar njoftimin) mendojnë ndryshe, por kjo nuk duhet thënë dhe se, në fakt, në KGJ nuk janë aspak të kënaqur me një mision të huaj që do ta vlerësojë, dhe do të propozojë zgjidhje. Ndoshta për këtë arsye publiku është njoftuar dje me një deklaratë në një mënyrë në të cilën spinohet shumë.

Sigurisht që spinet e GJK nuk janë të vetmet, por për spinet e tjera për të njëjtin mision të shprehur nga Qeveria apo partitë politike, tani për tani vlen të veçohet vetëm ai i zv.kryeministrit Bojan Mariçiq, që dërgoi një mision vlerësimi “është një gjë e mirë dhe një mesazh për GJK”, një spin që është i dukshëm për disa nga publiku ekspert. 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.