Kundërspin: Çështja është se Pendarovski tashmë duhej t’i kishte dërguar një letër Erdoganit në lidhje me Palevskin

Pendarovski de fakto mund t’i dërgojë mesazh Erdoganit nga sot – 12 dhjetor, sepse Turqia dje(11.12.2023) zyrtarisht njoftoi se e pranoi kërkesën e Shkupit për fillimin e procedurës së ekstradimit dhe i dha Palevskit 40 ditë paraburgim.

 

Shkruan: Teofil Blazhevski

Partia më e madhe nga opozita VMRO-DPMNE ka komunikuar me opinionin në lidhje me intervistën e presidentit Stevo Pendarovski për 360 Gradë, ku vërehet një spin në pjesën për ekstradimin e Ljupço Palevskit nga Turqia:

Spin: Në rastin e Vanjës, në vend që të priste një intervistë ku do të shpallte se do t’i kërkonte Erdoganit ekstradimin e Palevskit, ai duhet ta kishte bërë këtë deri tani.

[Burimi: VMRO-DPMNE – Njoftim/web; data– 11.12.2023]

 

Kundërspin: VMRO-DPMNE kritikoi plotësisht qëndrimet e presidentit Pendarovski të shprehura në intervistën për 360 Gradë për MRT (11.12.2023), e cila është e drejtë legjitime politike e partisë, aq më tepër që presidenti aktual nuk e përjashtoi mundësinë të kandidojë sërish, por në rubrikën për ekstradimin e Ljupço Palevskit, i dyshuari kryesor për vrasjen e dyfishtë të fundit, ka shprehur një qëndrim në të cilin ka shtrembërim të së vërtetës, pra spin.

Partia e kritikon Pendarovskin për qëndrimin se ai mendoi t’i shkruante një letër presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan për të nxitur ekstradimin e Palevskit, duke pretenduar se ai duhet ta kishte bërë tashmë. Por pikërisht këtu është spini, sepse e vërteta është se Pendarovski praktikisht nuk mund ta bënte këtë deri dje.

Para së gjithash, ja çfarë tha Pendarvoski në intervistë:

T’ju them të drejtën, këto ditë po mendoj t’i dërgoj një mesazh kolegut tim Erdogan që presim që ekstradimi i të pandehurit të parë të ndodhë sa më herët dhe më shpejt.

I pyetur nëse ai mund të akuzohet për ndërhyrje në pavarësinë e sistemit të drejtësisë turke, Pendarovski e gjeti menjëherë problemin:

Është detyra e ministrit të drejtësisë që ia bëri (i dërgoi kërkesë për ekstradim), por çështja është shumë e ndërlikuar për ta lënë të kalojë vetëm nëpër disa korridore burokratike dhe mos dhëntë Zoti, të zgjasë me muaj apo me vitetha Pendarovski. (shih nga 5.40-9.15 minuta në intervistë) 

Pendarovski me këtë sqarim të dytë praktikisht tregoi se pse ende nuk ia ka dërguar mesazhin kolegut të tij Erdogan. Sipas kronologjisë, kërkesa maqedonase për ekstradimin e Palevskit nga ministri i Drejtësisë Krenar Loga është dërguar më 7 dhjetor, pasi më 5 dhjetor u njoftua se Turqia e kishte arrestuar Palevskin në Balikesir. Palevski është arrestuar me kërkesë të Ministrisë së Punëve të Brendshme të Maqedonisë përmes Interpolit si i dyshuari kryesor për dy vrasje. Oliver Spasovski në konferencën për media të 5 dhjetorit tha se kallëzimi penal për të gjithë rastin është rreth 100 faqe. Nuk dihet se sa e madhe do të jetë dosja e Prokurorisë Themelore Publike, e cila është duke e zhvilluar rastin në fazën hetimore dhe ende nuk ka ngritur aktakuzë. Ai, nga ana tjetër, më pas duhet të pranohet nga një gjykatë penale, por është e mundur të vlerësohet edhe nga autoritetet gjyqësore në Turqi (Ata mund të vendosin edhe në bazë të argumenteve të Prokurorisë Publike nga vendimi për hapjen e hetimeve, si dhe mund të presin ngritjen e aktakuzës.)

Lidhur me kërkesën për ekstradim të dërguar përmes rrugëve diplomatike, Turqia vetëm dje (11.11) e ka njoftuar Maqedoninë se prokurori i Balikesir ka caktuar masën e paraburgimit ekstradues prej 40 ditësh.

De fakto, Pendarovski mund t’i dërgojë mesazh Erdoganit vetëm nga sot (12.12.2023), sepse deri dje pasdite nuk ka pasur konfirmim nëse Turqia do të fillojë procedurën e ekstradimit me caktimin e paraburgimit ekstradues.

Së dyti, Pendarovski thotë se rasti është shumë i ndërlikuar dhe nuk duhet të zvarritet me muaj apo vite nëpër korridoret burokratike, gjë që është e mundur. Jo vetëm për shkak të mundësisë së një kërkese të mundshme nga Ankaraja në Shkup lidhur me Feton (“gylenistët”), e cila ndoshta do të varej nga kohëzgjatja e dorëzimit të Palevskit, megjithëse Pendarovski nuk e pret një gjë të tillë, sepse ai kishte dijeni se shumica prej tyre nuk ishin më në Maqedoni. Dorëzimi i Palevskit mund të vonohet për shkak të mundësive që i ka në dispozicion në procedurën me tre faza në Turqi (vendimi i prokurorit për paraburgimin, vendimi i gjykatës dhe këshilla ministrore), në të cilën ai mund të përdorë partinë politike Desna në avantazhin e tij (Profesor Gordan Kalajjiev pas minutës 1.05 Telma tv).

Për të gjitha këto rrethana, Pendarovski realisht nga sot(12.12.2023) mund të bëjë vetëm një vlerësim nëse dhe kur do t’i dërgojë mesazh Erdoganit me pritje të një ekstradimi të shpejtë.

Për shkak të argumenteve të lartpërmendura, qëndrimi i VMRO-DPMNE-së se Pendarovski tashmë është dashur t’i ketë kërkuar Erdoganit urgjentisht dorëzimin e Palevskit, mund të konsiderohet si spin.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.