Kundërspin: Është spin se nuk po bëhet asgjë për t’u marrë me kërcënimet me bomba

Përmes komunikimit manipulativ me publikun në të cilin ka disa të vërteta, disa gjysmë të vërteta dhe të pavërteta, partia kryesore e opozitës, VMRO-DPMNE, po spinon për fenomenin e kërcënimeve hibride me të cilat po përballet shteti prej tashmë pesë muaj – kërcënime me bomba të vendosura.

Shkruan: Teofil Blazhevski

VMRO-DPMNE komunikon me publikun përmes një njoftimi në të cilin zbulohen spine:

Kovaçevski dhe Spasovski për 5 muaj nuk janë në gjendje të garantojnë sigurinë e qytetarëve, por mbi të gjitha të të rinjve, pra të studentëve.
Prej 5 muajsh shkollat, objektet publike por edhe ato private janë pothuajse çdo ditë nën kërcënimin e bombave të vendosura dhe MPB-ja e udhëhequr nga Spasovski qëndron në vend dhe nuk ka bërë asgjë konkrete për t’i parandaluar. Përderisa shpenzojnë mijëra euro për PR dhe për të paraqitur rrejshëm se gjithçka është e mrekullueshme, në realitet ka një kaos sigurie… Kjo vetëm tregon se MPB-ja e udhëhequr nga Spasovski as që është në gjendje të zbulojë se kush e kërcënon sigurinë që mbjell frikë tek qytetarët, sidomos tek studentët, e aq më pak t’i parandalojë. Në vend që të reagonin menjëherë, vetëm tani pas 5 muajsh u kujtuan se duhet të bënin ende një plan dhe i zuri gjumi për 5 muaj…

[Burimi: VMRO-DPMNE – Njoftim/web, data: 06.03.2023]

 

Kundërspin: Partia më e madhe në parlament dhe në opozitë, VMRO-DPMNE, me një deklaratë manipuluese në të cilën ka disa të vërteta, disa gjysmë të vërteta dhe disa të pavërteta bën spin në një tezë kryesore të njoftimit – se Qeveria nuk merr asgjë përderisa. rrezikohet siguria e qytetarëve, mbi të gjitha, e më të rinjve.

Qëllimi i njoftimit është që institucionet e pushtetit, para së gjithash, Ministria e Punëve të Brendshme të tregohen plotësisht jokompetente, sepse ato udhëhiqen nga ministri i LSDM-së, Oliver Spasovski, ndërsa Qeveria udhëhiqet nga lideri i LSDM-së. , kryeministri Dimitar Kovaçevski.

Nëse është e vërtetë e padiskutueshme që kërcënimet me bombë, mbi të gjitha, në shkollat ​​e mesme dhe fillore kanë 5 muaj që vazhdojnë – të parat u shfaqën në tetor dhe se ende nuk ka informacion të saktë për autorët e këtyre kërcënimeve, atëherë është gjithashtu një gënjeshtër e padiskutueshme se nuk është bërë asgjë, gjegjësisht se “Ministria e Punëve të Brendshme e udhëhequr nga Spasovski është duke u hutuar dhe nuk ka bërë asgjë konkrete për t’i parandaluar ato”.

Nga e-maili i parë me “kërcënim hibrid”, jo sulm hibrid, Ministria e Punëve të Brendshme, duke ndjekur protokollet e veprimit, nisi procedurat duke dalë në terren, evakuimi i shkollës, inspektimi i objektit dhe kthimi i nxënësve dhe punonjësve në. objektin. Kjo ndodhi rregullisht deri në valën e fundit të kërcënimeve me bomba në shkollë gjatë javës së kaluar. Spasovski, në një intervistë  për Dojçe Vele, e cila doli në të njëjtën ditë me këtë njoftim të VMRO-DPMNE-së, jep të dhëna konkrete:

Në periudhën nga tetori 2022 deri më 2 mars 2023, janë bërë kontrolle në gjithsej 862 lokacione, nga të cilat 306 janë regjistruar në vitin 2022 dhe deri në 556 ngjarje në dy muajt e parë të vitit 2023. Për më tepër, vetëm në muajin shkurt mesatarja ditore është një inspektim i 30 lokacioneve. Në total, për kontrolle janë angazhuar mbi 2500 policë dhe inspektorë nga MPB Shkup, Departamenti për luftimin e terrorizmit, ekstremizmit të dhunshëm dhe radikalizmit dhe njësiti i qenve të policisë, plus derivatet, për të cilat janë paguar mbi pesë miliona denarë nga buxheti i Ministrisë së Punëve të Brendshme . Sa i përket reparteve të tjera të punëve të brendshme, në këtë pesëmujor kanë vepruar në raporte në rreth 60 lokacione, të cilat po ashtu kanë shkaktuar implikime financiare prej rreth gjysmë milioni denarë – tha Spasovski.

Nëse VMRO-DPMNE konsideron se këto shifra të forcave policore të angazhuara për inspektim dhe mjete buxhetore të angazhuara, të cilat në fakt janë marrë për të ruajtur sigurinë e studentëve dhe punëtorëve, nuk janë “asgjë konkrete”, atëherë në bazë të të dhënave mund të vlerësohet se partia shtrembëron të vërtetën dhe bën spin.

Spin është edhe se hetimet po “bien në vend”. Si para ashtu edhe pas formimit të Grupit Operativ të Punës të disa institucioneve të sigurisë, nuk janë konstatuar kërcënime specifike me bombë (nuk i numërojmë ato tre raste të kërcënimeve të brendshme, dy prej të cilave janë të mitur), por për këtë arsye janë përcaktuar motivet, janë përcaktuar qëllimet dhe është përcaktuar origjina e emaileve në disa raste, të cilat udhëtojnë gjithmonë përmes operatorëve të rrjeteve virtuale (VPN), prandaj edhe analistët ekspertë bien dakord se është shumë e vështirë ose pothuajse e pamundur t’i zbulosh ato në tërësi. Pra, tashmë janë përcaktuar motivet se lidhen me gjeopolitikën dhe gjeostrategjinë (kërcënimet në rajon filluan pas luftës në Ukrainë) dhe se bëhet fjalë për një kombinim të autorëve të huaj dhe vendas.

Në këtë drejtim tregon edhe deklarata e Spasovskit në një intervistë tjetër të dhënë sot për TV 24, se seria e fundit e kërcënimeve me bombë nga java e kaluar vijnë nga emailet e ofruesve dhe operatorëve VPN nga Rusia dhe Irani:

Ditët e fundit janë dërguar email nga adresat në Iran dhe Rusi dhe pagesat në shërbimet VPN bëhen me kriptovaluta, gjë që e vështirëson gjetjen e tyre, thotë Spasovski.

Por një pjesë e deklaratës së Spasovskit për Dojçe Velen tregon edhe përfshirje të brendshme. Spasovski thotë se nga analiza e autorëve ka rezultuar se bëhet fjalë për një “kombinim të aktorëve vendas dhe të huaj në koordinim të ndërsjellë, apo i krijuar nga aktorë vendas që përdorin kanale dhe mjete të huaja si ndihmë, qëllimi i të cilit është krijimi i panikut, kaosit, mosbesimit në sistemin dhe mosfunksionalitetin e jetës së përditshme. Këtë e vërteton edhe fakti se intensiteti dhe metodat e kërcënimeve ndryshojnë gjatë zbatimit të kundërmasave që nuk shpallen publikisht”.

Edhe pse Spasovski e thotë në formë të shtrembëruar, një deklaratë e Kovaçevskit nga fundi i shkurtit e sqaron atë që u tha. Bëhet fjalë për faktin se megjithëse autoritetet vendosën të ndryshojnë adresat e emailit të shkollave në një server tjetër, të nesërmen kërcënimet kishin adresat e reja të emailit. Ky është pikërisht treguesi bazë nga i cili autoritetet nxjerrin përfundimin se ka një “lidhje të brendshme” në rastin e kërcënimeve me bombë.

I gjithë ky digresion në kundërspin bëhet për të treguar shtrembërimin e së vërtetës dhe në deklaratën se ata kanë “ngecur në vend”.

Së fundi, në deklaratën e VMRO-DPMNE-së ka edhe një pjesë tjetër që është një e vërtetë e shtrembëruar, e ajo është se “vetëm tani pas 5 muajsh u kujtuan se duhet ende të bëjnë plan”.

Plani është bërë, është bërë i ditur javën e kaluar dhe siç kanë raportuar disa media të shtunën (03.04.2023), po zbatohet në bashkëpunim të përbashkët mes MPB-së dhe Ministrisë së Arsimit (MA).

Ndaj, përgjithësisht është e vërtetë që nuk janë zbuluar autorë konkretë (përsëri – nuk numërojmë ata vendas që janë zbuluar për motive aventureske), por është një shtrembërim i së vërtetës që Ministria e Punëve të Brendshme nuk ka marrë “asgjë konkrete”, se ka “ngecë në vend” dhe se “nuk mund të garantojë sigurinë e qytetarëve, sidomos të rinjve” – këto tri teza janë spine.

 

Ky artikull është përgatitur në kuadër të projektit Promovimi i qasjes në lajme të besueshme për të luftuar dezinformatat, i zbatuar nga Fondacioni Metamorfozis. Artikulli, i botuar fillimisht në Vërtetmatës, është mundësuar nga mbështetja e fondacionit jofitimprurës amerikan NED (National Endowment for Democracy). Përmbajtja e këtij artikulli është përgjegjësi e autorit dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Metamorphosis, NED ose bashkëpunëtorëve të tyre

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.