Kundërspin: Arsyet e bllokadave janë në Sofje, jo në Shkup

Edhe pse mund të diskutohet për teknikën e drejtimit të politikës maqedonase në marrëdhëniet e përditshme me Bullgarinë, arsyet për bllokadat e reja nuk janë në Shkup, siç pretendon VMRO-DPMNE. Bullgaria ka synimet e veta që dëshiron t’i arrijë në kuadër të marrëdhënieve dypalëshe me RMV-në, duke shfrytëzuar edhe procesin e integrimeve evropiane, dhe fakt është se në këto synime përfshihet edhe realizimi i tezës se deri në vitin 1944 nuk ka pasur maqedonas, si dhe teza se bullgarët në Maqedoni ishin dhe ende janë të shtypur sistematikisht. Me qëllime të tilla strategjike, përfshirë tërheqjen e ambasadorit të tyre, as një politikë e butë dhe as e ashpër ndaj Sofjes nuk do të japë rezultat. Vetëm një politikë e mençur, e menduar dhe unike mund të sjellë rezultat.

 

Shkruan: Teofil Blazhevski

 

Në deklaratën e VMRO-DPMNE-së, e cila është sublimim i deklaratave të zyrtarëve të lartë të partisë, mund të dallohet një spin:

Spin: Zbutja ndaj Bullgarisë e nxitur nga mbrojtja e krimit të Kovaçevskit dhe Ahmetit solli një bllokadë të re, ata pranuan atë që kërkoi Bullgaria dhe marrëdhëniet u përshkallëzuan.

VMRO-DPMNE apeloi që të reagohet me kohë me nota proteste dhe qëndrim të prerë, LSDM heshti. Deri më tani, disa herë Maqedonia është poshtëruar apo fyer nga politikanët bullgarë, VMRO-DPMNE dënoi, por qeveria është ajo që ka pushtetin politik dhe ajo ka heshtur dhe ka lejuar që provokimet të vazhdojnë përgjithmonë.

Dhe tani kur kemi sulme, mohime dhe përçmime, nga Kovaçevski dhe Osmani kemi vetëm fjalime të zbehta pa veprime reale, sa herë që pushteti dorëzohet pas poshtërimit ka ndonjë krim që duan ta fshehin. Me LSDM-në, Kovaçevskin dhe Osmanin kemi vetëm pasiguri, poshtërime dhe bllokada. Qëndrimi joshtetëror që qeveria tregon në veprim është disfata më e madhe që mund t’i ndodhë Maqedonisë.

[Burimi: VMRO-DPMNE – Njoftim/web; Data: 26.01.2023]

 

Kundërspin: Pas disa deklaratave të zyrtarëve të lartë dhe deputetëveVMRO-DPMNE-së, partia doli me ​​një deklaratë për opinionin me një të vërtetë të shtrembëruar, d.m.th. spin, se butësia e Qeverisë, e përfaqësuar nga kryeministri Dimitar Kovaçevski dhe Bujar Osmani, i solli vendit bllokada të reja nga Bullgaria.

Qëndrimi i referohet deklaratave të fundit të zyrtarëve bullgarë, kreut të diplomacisë së tyre Nikolai Milkov, pastaj presidentit Rumen Radev e të tjerëve, se RMV përballet me veto të re nëse nuk respekton të drejtat e bullgarëve në Maqedoni dhe e gjithë kjo lidhet me ashpërsimin e fundit të marrëdhënieve nga Sofja në Shkup, pas rrahjes së Dimitar Pendikov nga qyteti i Ohrid.

Përveç “marrëzive” të tipit se i rrahuri nuk është rrahur nga shteti, por për arsye që ende po dalin në dritë, edhe përveç faktit se i rrahuri deri vonë ka qenë edhe anëtar aktiv i VMRO-DPMNE-së, si dhe informacionet e pakonfirmuara se njëri nga rrahësit ka edhe shtetësi bullgare, si dhe shumë detaje të tjera lidhur me këtë rast, pretendimi se politika lejuese e shtetit është arsyeja e sjelljes së ngurtë të Bullgarisë është një rrotullim i arsyeve reale të një politike të tillë.

Vetëdija nuk është sinonim i butësisë

Ajo që VMRO-DPMNE e quan butësi në njoftim i referohet faktit se disa herë deri më tani shteti ka reaguar me kujdes ndaj shumicës së provokimeve, kështu që “pesë herë” ka menduar të reagojë me një deklaratë, një notë diplomatike apo një formë tjetër proteste ndaj përfaqësuesve të Bullgarisë, për sjellje fyese ose të papërshtatshme ndaj Republikës së Maqedonisë së Veriut apo qytetarëve të saj.

Kjo i referohet, për shembull, ngjarjes së disa javëve më parë kur në mes të Shkupit në organizimin e partisë radikale parlamentare të udhëhequr nga Kostadin Kostadinov dhe eurodeputetit nga VMRO-BND Angel Djambaski, u përkujtua vdekja e Mara Bunevës, me ofendime ekstreme ndaj Maqedonisë dhe maqedonasve në mes të Shkupit, ku policia nuk ndërmorri veprime të dhunshme për të parandaluar një tubim të tillë.

Por, i referohet edhe vendimit nëse një shtetasi të Bullgarisë, edhe nëse ka qenë përfaqësues i politikës, do t’i ndalohet hyrja në territor pas rekomandimit të presidentit Stevo Pendarovski, pasi edhe për këtë çështje është mbajtur Këshilli i Sigurimit. Mund të diskutohet nëse qëndrimi i zyrtarëve shtetërorë apo institucioneve është shumë i butë apo shumë i ashpër, por të pretenduar se nga Sofja po vijnë bllokada të reja për shkak të politikës së butë të përfaqësuesve të RMV-së, thjesht nuk është e vërtetë.

 

Bullgaria dhe synimet e saj strategjike ndaj RMV-së

Këtë e kanë të qartë të gjithë njerëzit më seriozë që parakaluan këto ditë nëpër hapësirën mediatike në vendin tonë, pavarësisht nëse janë ish-përfaqësues të politikës pranë VMRO-DPMNE-së apo ish-diplomatë të tjerë, dhe këtë e kanë të qartë edhe përfaqësuesit e opozitës sepse edhe ata mbrojnë të njëjtën tezë, se arsyet janë në vetë politikën e Bullgarisë ndaj Maqedonisë së Veriut. Dhe u intensifikua vetëm një vit pas nënshkrimit të Traktatit të Miqësisë dhe Bashkëpunimit nga viti 2017, kështu që pas vetos dy vjeçare që zgjati deri në miratimin e Kornizës negociuese me BE-në në vitin 2022, tani po aktivizohen sërish kërcënimet për veto apo ndërprerje të bashkëpunimit.

Bullgaria, shihet, ka qëllimet e veta që dëshiron t’i arrijë në kuadër të marrëdhënieve dypalëshe me RMV-në, duke shfrytëzuar procesin e integrimit evropian, dhe është e dukshme se ato synime përfshijnë realizimin e tezës se nuk ka pasur maqedonas deri në vitin 1944, si dhe teza se bullgarët në Maqedoni kanë qenë dhe janë të shtypur sistematikisht dhe prandaj kërkohet që të përfshihen në Kushtetutë.

Në arritjen e këtyre qëllimeve, është gjithashtu e dukshme se Bullgaria në mënyrë strategjike përdor mekanizmat e mbitheksimit të ngurrimit të supozuar për zgjidhje nga ana e pjesës maqedonase të Komisionit të përbashkët për çështjet historike dhe arsimore, si dhe formimin dhe punën e klubeve bullgare në RMV me emra që në histori kanë qenë bashkëpunëtorë të vendeve fashiste dhe naziste që nga Lufta e Dytë Botërore. Në planin taktik përdoret çdo incident apo situatë gjysëm incidenti, që nga thyerja e xhamave në ato klube, ndryshimet në ligjin për shoqatat e qytetarëve, deri te rrahja e personit Pendikov. Megjithatë, nuk duhet të harrohen pasojat e veprimeve të nxitura nga vendet e treta, gjegjësisht ndikimi i Rusisë dhe politika e saj për të përfituar nga marrëdhëniet e këqija maqedono-bullgare, për të cilat presidenti Pendarovski foli pas mbledhjes së fundit të Këshillit të Sigurisë ndërsa dje ka reaguar edhe ish shefja e diplomacisë bullgare Ekaterina Zaharieva.

 

Përgjigjet për bllokadën janë në Sofje, jo në Shkup

Prandaj, kur flitet për reagimet e politikës zyrtare maqedonase, nuk duhet të harrohen të gjitha këto elemente, madje edhe fakti që Bullgaria nuk ka më qeveri dhe do të shkojë sërish në zgjedhje të reja të jashtëzakonshme në pranverë, dhe çështja maqedonase ka qenë gjithmonë një temë e mirë parazgjedhore. Prej këtu mund të flitet për shembull për “ngathtësi” në deklaratat e Osmanit në Sofje në intervistën për BTV-në, sidomos kur bëhet fjalë për faktin se ai u beson prindërve të Pendikovit dhe nuk interesohet për hetimin (për të cilën dje në Shkup duhej të shpjegohej), por edhe deklarata të tjera se çfarë është gjuha e urrejtjes, por nuk mund të thuhet se udhëtimi i tij urgjent në Sofje është një hap që çoi në bllokada të reja.

Në të njëjtin drejtim, mund të diskutohet nëse për arsye taktike, Qeveria apo MPB do të njoftojnë paraprakisht se cilët persona do të ndalohen të hyjnë në vend më 4 shkurt për të përkujtuar lindjen e Goce Dellçevit, mund të flitet nëse dhe kur MPJ-ja e Maqedonisë duhet të dërgojë një notë verbale apo një demarsh me shkrim dhe cilat janë dallimet nga njëri apo tjetri, nëse ai do ta thërrasë ambasadoren në Sofje për konsultime në Shkup si kundërmasë ndaj vendimit të papërshtatshëm dhe joproporcional nga Bullgaria dhe një sërë çështjesh të tjera, por nuk mund të argumentohet se këto politika janë indulgjenca që çojnë në bllokime të reja.

Sepse, do të përsërisim, arsyet nuk qëndrojnë në politikat e Maqedonisë së Veriut, por në dëshirën e Bullgarisë fqinje për të realizuar qëllimet e saj strategjike në marrëdhëniet me Maqedoninë, pra arsyet janë politika bullgare, e cila po ashtu tregohet me tërheqjen e ambasadorit të tyre.

Prandaj, një pohim i tillë në komunikimin publik me qytetarët, se arsyeja ishte butësia, është shtrembërim i së vërtetës, pra është një spin(rrotullim).

 


Ky artikull është përgatitur në kuadër të projektit Promovimi i qasjes në lajme të besueshme për të luftuar dezinformatat, i zbatuar nga Fondacioni Metamorfozis. Artikulli, i botuar fillimisht në Vërtetmatës, është mundësuar nga mbështetja e fondacionit jofitimprurës amerikan NED (National Endowment for Democracy). Përmbajtja e këtij artikulli është përgjegjësi e autorit dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Metamorphosis, NED ose bashkëpunëtorëve të tyre


 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.