Kundërspin: Apasiev në rolin e Robespierit – një front popullor për përballjen përfundimtare!

E Majta, si çdo parti tjetër në parazgjedhjen që ka nisur prej kohësh, për shumë arsye dje i lejoi vetes të demonstrojë dhunë dhe shkelje në Kuvend, gjë që është e palejueshme, ndoshta duke marrë vota plus. Dhe sot ka edhe qëndrime të reja revolucionare, të cilat janë spinime. Por dëmi që ata bënë është më i madh se përfitimi (mundësisht plus vota), sepse një pjesë e madhe e publikut nuk e kuptoi për çfarë po protestonte dhe tema është me interes jashtëzakonisht të lartë publik – si do të kalojnë rregulloret në parlament në të ardhmen.

 

Shkruan Teofil Blazhevski

Partia parlamentare E Majta ka dalë me qëndrimin e saj për incidentin në Kuvend, ku vërehen dy spinime:

Spin: …Ky regjim LSDM-DPMNE-BDI, i cili shkatërroi të gjitha aspektet e jetës shoqërore dhe e shtyu Maqedoninë në skllavëri të të gjitha llojeve të marrëveshjeve të biznesit dhe oreksit të madh shtetëror – i cili shfuqizoi krimet zyrtare dhe skllavëroi njerëzit e thjeshtë, në mënyrë që oligarkët nga udhëheqja e partive të sundonin të pashqetësuar dhe të pasuroheshin, tani, me ndërhyrje në sistemin juridiko-politik të Republikës së Maqedonisë, po i jep goditjen e fundit pamjes së lirisë dhe sundimit të popullit.

Populli maqedonas, nën presionin prej dekadash të këtyre kanibalëve të LSDM-BDI-DPMNE-së, gjeti në radhët e tij armën me të cilën mund të mbrohej nga kjo llamë (dragon) me tri kokë – përmes partisë së masave popullore E Majta, në një front antifashist dhe popullor gati për përballjen përfundimtare. Të gjithë tradhtarët që mundësojnë dhe thellojnë DIKTATORINË e oligarkisë politike antimaqedonase do të përballen me një fund të pamëshirshëm që do të vendosë pas hekurave këto bisha që pinë gjakun e njerëzve të thjeshtë.

[Burimi: Status në FB i të Majtës – 21.11.2023]

 

Kundërspin: Partia politike E Majta, në qëndrimin e shprehur të nesërmen e incidentit në Kuvend gjatë miratimit të Rregullores së re, i ka komunikuar publikut një qëndrim politik që përmban spin në të paktën dy pjesë, d.m.th. duke shtrembëruar të vërtetën.

Duke e shpallur qëndrimin e saj se me futjen e rregullores së re për punën e parlamentit “është zyrtarizuar diktatura e koalicionit të gjerë në Kuvend” (LSDM-BDI-VMRO-DPMNE ), në paragrafin e dytë të qëndrimit politik, E Majta thekson – “Ky regjim i SDS-DPMNE-BDI…”, që është shtrembërim i së vërtetës, është i paqëndrueshëm. Domethënë, është një shtrembërim i së vërtetës ose një spin sepse për një regjim mund të flitet vetëm në kuptimin figurativ, me thonjëza dhe vetëm kur bëhet fjalë për interesat e partive të mëdha, siç është mbajtja e zgjedhjeve, sipas cilit model zgjedhor dhe me sa njësi zgjedhore, financimi i fushatave zgjedhore, financimi i mediave me para publike apo amnistia informale me ndryshimet e shprehura në Kodin Penal. Po, në procese të tilla shoqërore siç përmendet në tekst dhe që finalizohen përmes Kuvendit – tre partitë e mëdha të përmendura sillen si pjesë e një koalicioni, i cili “regjimisht” zbaton mbi të gjitha interesat e veta, pa grindje dhe njëzëri.

Sa i përket mospërputhjes në këtë qëndrim të së Majtës, nuk mund të mos kujtohet se dikur edhe në Kuvend u tentua të krijohej një shumicë e re parlamentare me VMRO-DPMNE-në dhe koalicionin e tyre (të së majtës) me grupet këshilldhënëse të VMRO-DPMNE-së apo LSDM-së në nivele të ndryshme të pushtetit lokal, nëpër komuna është e përditshme. Aty ku ka këshilltarë nga e Majta.

 

Spini i dytë është se populli maqedonas, nëpërmjet kësaj partie, gjeti armën me të cilën do të mbrohej kundër përfaqësuesve të koalicionit të tre partive të përmendura më lart, “në një front antifashist dhe popullor gati për përballjen përfundimtare”. Të gjithë tradhtarët që mundësojnë dhe thellojnë DIKTATURËN e oligarkisë politike antimaqedonase do të përballen me një fund të pamëshirshëm që do të vendosë pas hekurave këto bisha që pinë gjakun e njerëzve të thjeshtë.

Kjo është një shtrembërim i së vërtetës, dmth. spin, pasi fokusi është në një “përballje përfundimtare” pas së cilës ata do të “përballen me një fund të pamëshirshëm që do t’i vendosë pas hekurave” kundërshtarët e tyre. E Majta, me sa dihet nga dokumentet e saj bazë dhe daljet publike ku nuk ka ironi dhe ekzagjerim, përfaqëson një shoqëri demokratike ku populli sundon përmes institucioneve që ka sistemi republikan – Kuvendi i zgjedhur në mënyrë demokratike, Qeveria, presidenti dhe gjyqësori…

Në një sistem të tillë rregullimi, si dhe të ndërveprimit të Maqedonisë me botën, ku problemi i vetëm për të Majtën është NATO, por jo Bashkimi Evropian, nuk mund të ketë premtim për një “fund të pamëshirshëm që do të vendosë prapa hekurave” “të gjithë tradhtarët që mundësojnë dhe thellojnë diktaturën e oligarkisë politike antimaqedonase”, që sipas të Majtës është koalicion i tre partive të mëdha. Sepse, thjesht, të paktën 700-800 mijë qytetarë të vendit që shkojnë në çdo zgjedhje dhe votojnë njërën nga tre partitë e përmendura do të ishin nën këtë trajtim të së Majtës. Dhe pikërisht kjo është arsyeja pse pozicioni apo premtimi politik i së Majtës është spin edhe në këtë pjesë, dmth. e vërteta e shtrembëruar.

Sepse në të kundërt, e Majta duhet të shpallë nëse qëndron për rikthimin e socializmit me ideologji komuniste dhe përmes sundimit monist apo për anarkosindikalizëm. Përndryshe, E Majta thjesht simpatizon diktaturën jakobine – atë periudhë të errët njëvjeçare të Revolucionit të madh Francez, kur pushteti drejtohej nga udhëheqësi i Komunës së Parisit dhe udhëheqësi i Jakobinëve, Maximilien Robespierre. Pastaj, në një vit llogaritet se kokat e 25 deri në 50 mijë francezëve u prenë me gijotinë dhe metoda të tjera me një qëllim – të mbronin Revolucionin dhe të çonin përpara Republikën e ardhshme!

Dhe këto, të përmendura, janë opsione të ligjshme dhe legjitime të qeverisjes politike, por e Majta duhet t’i shpallë publikisht votuesve dhe qytetarëve të Republikës.

***

E vërteta nuk është kurrë bardh e zi, një mantër që e përsërisim sa më shpesh, ndaj nuk mund të vërehet pa mëdyshje incidenti i djeshëm mes deputetit Borislav Krmov dhe liderit të së Majtës, deputetit Dimitar Apasiev. Përveç faktit që të gjithë flasin për thyerjen dhe hedhjen e letrave, E majta humbi rastin dje (apo ia doli?) t’i sqarojë publikut të gjerë se po rebelohet për një çështje jashtëzakonisht të rëndësishme – mënyrën se si do të miratojë ligjet përbërja e ardhshme e Kuvendit. Domethënë se me një ndryshim në Rregulloren e Propozuar, rregulloret e ardhshme do të barten në të njëjtën mënyrë siç barten me flamurin evropian dhe me ndalimin e paraqitjes së qindra apo mijëra amendamenteve. Domethënë, legalizohet pa një debat më të gjerë në Kuvend sa herë që Qeveria e ardhshme do të ketë nevojë shpejt për ndryshime në ligje ekzistuese ose të reja, siç ishte rasti me ndryshimet e shprehura në Kodin Penal. Ose çfarë do të thoshte Apasiev, nuk do të ketë opozitë dhe “DPMNE-ja dhe BDI-ja do t’ju kontrabandojnë të gjitha ligjet me flamur evropian në përbërjen e ardhshme parlamentare”.

Dhe për këtë ka mendime kontradiktore, pse Apasiev nuk ka reaguar më herët gjatë muajve të kaluar apo nëse është e vërtetë që në seancën e komisionit në tetor premtuan disa amendamente thelbësore, dhe jo 1.9 mijë, që në fund të fundit nuk është aq e rëndësishme sepse është e drejta e tij se si do t’i trajtojë ndryshimet.

Ajo që kulmoi me dhunë duhet të kishte kulmuar me konferenca më të shpeshta për shtyp në Parlament dhe ndoshta me protesta ku publiku i gjerë do të njihej me thelbin e asaj për të cilën ata protestonin. Kështu, shumica e publikut flet për aktin e dhunës, dhe vetëm një pjesë e vogël dhe e pamjaftueshme për Rregulloren e ndryshuar. E Majta dhe mbi të gjitha Apasiev e dinë pse e hodhën atë hap. Mund t’u sjellë vota, por edhe t’i heqë.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.