Kjo nuk është një situatë e jashtëzakonshme për një apo dy muaj, Osmani me të pavërtetë

Б.Османи (лево).Фото: Скриншот

 

Numri i shtetasve të huaj të RMV që punojnë në Evropë, numri i pasaportave të lëshuara, numri i pasaportave që do të lëshohen, kapacitetet e makinave shtypëse, numri i rezervave të formularëve dhe dinamika me të cilën priten dhe një sërë të tjera gjërat tregojnë se Osmani flet për një dëshirë, jo për një vlerësim të vërtetë se sa do të zgjasë gjendja e jashtëzakonshme me lëshimin e dokumenteve të udhëtimit në PKD-të.

Ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani ka dhënë një deklaratë në të cilën gjenden elemente të pavërtetës:

Deklaratë: Kjo krizë nuk do të zgjasë për dy vjet. Kjo është një muaj ose dy muaj. Kjo është një situatë emergjente. Dhe tani duhet të organizohemi dhe të punojmë në mënyrë të jashtëzakonshme. Prandaj vij të dielën, të shoh që ka punë edhe të dielën. Do të duhet të organizohemi këtu, të dyfishojmë numrin e atyre që fotografohen.

[Burimi: DV – Osmani n daljen e shkurtit…, datë: 19.02.2024]

Arsyetim:

Ministri i Punëve të Jashtme në një bashkëbisedim me punonjësit e misioneve tona diplomatike-konsullore (DKP) në Evropën Qendrore dhe Jugore inkurajon diplomatët dhe zyrtarët që të punojnë me dy turne dhe të shtunave dhe të dielave të lëshojnë pasaporta me emrin e ri të vendit me arsyetimin se “kjo është një situatë emergjente” që do të zgjasë “një ose dy muaj”, gjë që është e pavërtetë.

E pavërteta qëndron në gjendjen faktike që rezulton nga pasaportat dhe dokumentet e tjera personale të lëshuara deri më tani dhe nga nevoja për lëshimin e të rejave për të gjithë qytetarët. Gjegjësisht, numri i deritanishëm i pasaporavee të shtypura dhe të lëshuara me emrin e ri të shtetit është rreth 1.3 milionë, gjë që u vërtetua nga shifrat e sakta që kanë folur ministri i vjetër dhe teknik i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski dhe Pançe Toshkovski. Mbeten për t’u prodhuar rreth 1 milion pasaporta të tjera. Për t’i shtypur dhe nxjerrë ato, të ashtuquajturat modelet, domethënë dokumentet e udhëtimit bosh në të cilat shënohen të dhënat biometrike të shtetasve që aplikojnë për lëshim. Të dy me kontekstualizim të ndryshëm për t’iu përshtatur këndvështrimit të tyre, megjithatë konfirmuan se ka pak modele dhe se një raund më i madh pret fundin e shkurtit dhe fillimin e marsit (rreth 250-300k).

Kur kjo merret parasysh, dhe duke pasur njëkohësisht dijeni se qindra mijëra qytetarë janë fotografuar dhe janë në pritje të formularëve në vend, si dhe fakti i numrit të diasporës, qytetarë të RMV-së që jetojnë dhe punojnë përkohësisht ose përgjithmonë në Itali, Zvicër, Gjermani, por edhe në Britaninë e Madhe dhe Francë, vende që nuk janë në prioritetin e Osmanit, është fare e qartë se kriza nuk mund të zgjasë “një apo dy muaj”. . Për më tepër, kapaciteti i punës i makinerive është maksimumi 50 mijë në muaj, duke punuar me dy turne dhe me kusht që të mos ketë ndonjë pengesë. Të dhëna që i thanë edhe Spasovski dhe Toshkovski.

Duke marrë parasysh këto fakte, është mjaft e qartë se kriza nuk mund të zgjasë deri në fund të muajit mars-prill, pa marrë parasysh shkurtin, sepse është fizikisht e pamundur, sidomos me një stacion në Itali, për shembull, i cili sipas rradhitjes do dislokohet (të gjithë personat e nevojshëm) nga Venecia, ku deklaroi Osmani, në Romë dhe Maltë, ku janë edhe mijëra qytetarë maqedonas që punojnë në atë shtet ishull.

Prandaj, deklarata e Osmanit mund të konsiderohet e pavërtetë, me përshtypjen se është thënë për shkak të afateve për zgjedhjet e parapara parlamentare dhe presidenciale, që padyshim janë argumente të rëndësishme për Osmanin dhe BDI-në e tij, duke marrë parasysh votuesit që vijnë nga diaspora.

 

Burime:

 

Vlerësoi: Теоfil Bllazhevski

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.