Gani Markou, i dyshuar për vrasjen e Zhilës dhe Okit, nuk është i lirë, por në paraburgim efektiv

Фото: скриншот

Nuk është e vërtetë se personi i dyshuar për vrasje Gani Markou është liruar, por ndodhet në paraburgim efektiv. Dokumenti në postim është për një çështje më të vjetër pas të cilës kanë kaluar 6 muaj, por menjëherë është caktuar paraburgim i ri për çështje më të re, ndaj Marku ndodhet në paraburgim efektiv.

 

Shqyrtojmë postimet në rrjetin social Facebook (këtu, këtu, këtu, këtu, këtu) ku thuhet: “Gani Marku, i dyshuari për vrasjen e Zhilës dhe Okiut, është liruar”. Të gjitha njoftimet i referohen informacioneve të publikuara fillimisht nga Radio Leader me një dokument ku thuhet se “është duke u miratuar propozimi i Prokurorisë Publike të Shkupit për heqjen e masës së paraburgimit për veprën penale të vrasjes”. 

Ndaj të dyshuarit Gani Marku është caktuar masa e paraburgimit me vendim të kësaj gjykate në kohëzgjatje prej 30 ditësh nga 08.08.2023 deri më 07.09.2023, e njëjta e vazhduar me vendime të Këshillit Penal të kësaj gjykate dhe me vendime të Gjykatës të Apelit Shkup, shfuqizohet, e cila zgjat deri më 04.02.2024 për shkak të ekzistimit të shkaqeve nga neni 165 paragrafi 1 pika 1, 2 dhe 3 të Kodit të procedurës penale, për veprën e vrasjes, thuhet në tekstin e dokumentit gjyqësor.

Në publikimet që shqyrtojmë në bazë të këtij dokumenti, shkruhet se Markou është liruar në kohën e qeverisjes teknike të kryeministrit nga BDI, Talat Xhaferi, dhe faktet e njohura rreth vrasjesOrhan Bajrami Okit (që ka ndodhur në Hanioti të Greqisë ) dhe të Jeton Krivanjevës i njohur si Zhila, që ka ndodhur në Shisha Bar afër Çarshisë së Vjetër të Shkupit.

Mirëpo, ndryshe nga sa thuhet në njoftimin që po shqyrtojmë, se personi Gani Marku është liruar, nga Prokuroria Publike bëjnë të ditur se informacioni nuk është i saktë.

Ky informacion nuk është i saktë. Personi vazhdon të mbahet në paraburgim, bëjnë të ditur Prokuroria Publike për Vërtetmatës.

Në pyetjen se çfarë i referohet dokumentit në njoftim, Prokuroria shton:

Dokumenti ekziston. Paraburgimi në një rast është ndërprerë për shkak të skadimit të gjashtë muajve, ndërsa në një rast është caktuar menjëherë paraburgimi. Personi aktualisht ndodhet në paraburgim efektiv. 

Disa prej mediave që kanë publikuar këtë dezinformatë kanë transmetuar edhe informacionin nga prokuroria, e cila thotë se lajmi për lirimin e Gani Markut nuk është i vërtetë. Por kjo është bërë diku tjetër, në një postim tjetër, i cili është në kundërshtim me rregullat e rrjetit social, të cilat kërkojnë që të bëhen korrigjime direkt në përmbajtjen e postuar/shpërndarë që përmban dezinformimin, për të parandaluar përhapjen e tij në të gjithë rrjetin social dhe në media, siç është rasti këtu.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. Nuk është e vërtetë se Gani Markou, i dyshuar për vrasje, është liruar, por ndodhet në paraburgim efektive. Dokumenti në njoftim është për një çështje të vjetër pas së cilës kanë kaluar 6 muaj, por menjëherë është caktuar paraburgim i ri për një çështje më të re, pra Marku ndodhet në paraburgim efektiv.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.