Është dezinformim se maqedonasit fshihen nga rubrika e kombësisë për pranim në universitet

Фото: скриншот од дел од постот

Për pakicat kombëtare ekzistojnë kuota të caktuara nëpër fakultete në vend, me qëllim që të sigurohen mundësi të barabarta për arsimim të komuniteteve kombëtare, të cilat janë pakicë. Në konkurset e shpallura nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës, një nga kushtet për studentët e ardhshëm, së bashku me dokumentacionin tjetër, është deklarimi për përkatësinë në komunitetin kombëtar, që i përkasin pakicave.

 

Një postimFacebook pretendon se maqedonasit nuk janë në rubrikën e kombësisë për regjistrimin në universitet.

Na sollën në pozitën e të qenit TJETËR për nga kombësia në vendin tonë.
Vend i fshirë, histori e fshirë, identitet i fshirë…

Postimi shpërndan një foto të dokumentit “Deklarata e Përkatësisë Kombëtare e Fakultetit të Mjekësisë në UKIM”, ku renditen kolonat për rrumbullakimin e përkatësisë kombëtare të studentëve. Duke bërë këtë, renditen të gjitha bashkësitë etnike në Maqedoni. Maqedonasit nuk janë të listuar, sepse ky dokument nuk është i destinuar për ta.

Ky manipulim nuk është i ri. Është përhapur edhe nga disa media në vitin 2019, por më pas kanë shpërndarë një dokument nga Fakulteti i Artit Muzikor në UKIM.

Dokumenti nuk është i ri dhe ekziston prej vitesh dhe është i destinuar për të rinjtë e pakicave kombëtare që duan të vazhdojnë arsimin e tyre akademik.

Për pakicat kombëtare ekzistojnë kuota të caktuara nëpër fakultete në vend, me qëllim që të sigurohen mundësi të barabarta për arsimim të komuniteteve kombëtare, të cilat janë pakicë. Në konkurset e shpallura nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës, një nga kushtet për studentët e ardhshëm, së bashku me dokumentacionin tjetër, është deklarimi për përkatësinë në komunitetin kombëtar, i cili është grup pakicë. Kjo deklaratë merret parasysh vetëm kur në certifikatat dhe diplomat e arsimit të mesëm nuk tregohet kombësia e kandidatit.

Ky manipulim tregohet nga disa nga komentet poshtë postimit:

Deklaratë e nxjerrë jashtë kontekstit! Kjo deklaratë plotësohet nga studentët që aplikojnë për pranim në universitet. Sipas Ligjit për Arsimin e Lartë, janë të regjistruar deri në 10% të numrit të përgjithshëm të studentëve, pjesëtarë të pakicave kombëtare që nuk kanë fakultet në gjuhën e tyre amtare/ të quajtur Kuota Kombëtare, thotë njëri prej tyre.

Prandaj, mund të vlerësohet me siguri se postimi që po analizojmë manipulon përmbajtjen e treguar në foto dhe është i pavërtetë.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.