Dy nga nëntë vendet e paraqitura në këtë fotografi nuk janë anëtarë të NATO-s

Фото: Принтскрин ФБ пост

Jo të gjitha vendet flamujt e të cilëve përfaqësohen në fotograi janë anëtare të NATO-s, gjithashtu një nga ministrat është për punët e jashtme, jo për mbrojtjen.

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Ministrat e mbrojtjes të 9 vendeve anëtare të NATO-s.

Si pjesë e postimit janë publikuar 9 fotografi të femrave që pretendohet se janë ministre të mbrojtjes në vendet anëtare të NATO-s dhe pranë secilës foto ka një flamur të vendit nga vijnë.

Në foton e parë shihet Claudia Tanner, Ministre e Mbrojtjes e Austrisë. Por Austria nuk është vend anëtar i NATO-s, ndryshe nga sa thuhet në postimin që po shqyrtojmë. Austria dhe NATO kanë një marrëdhënie të ngushtë, por Austria është një nga pesë anëtarët jo në nato NATO të Bashkimit Evropian. Austria ka pasur marrëdhënie formale me NATO-n që nga viti 1995 kur u bashkua me programin Partneriteti për Paqe.

Në fotografinë e dytë është Ministrja e Mbrojtjes e Belgjikës Ludivine Dedonder. Belgjika është një vend anëtar i NATO-s.

Fotoja e tretë tregon flamurin islandez dhe pranë tij një foto e Tordis Kolbrun, Ministre e Punëve të Jashtme të Islandës nga viti 2021. Epo, ndryshe nga sa thuhej në postim, Kolbrun nuk është ministre e mbrojtjes e Islandës, megjithëse është e vërtetë që Islanda është në NATO.

Fotoja e katërt tregon flamurin e Spanjës dhe ngjitur me foton e ministres së mbrojtjes së Spanjës, Margarita Robles. Spanja iu bashkua NATO-s në vitin 1982.

Fotografia e pestë tregon flamurin kanadez dhe një foto të ministres kanadeze të mbrojtjes Anita Anand. Kanadaja është anëtare e NATO-s.

Në fotografinë në këmbë është flamuri i Holandës dhe ministrja e Mbrojtjes Kaysa Olongren. Kanadaja është anëtare e NATO-s.

Më pas prezantohet një fotografi e ministres së Mbrojtjes së Maqedonisë, Slavjanka Petrovska. Në fotografin’ tjetër shihet flamuri i Republikës Çeke dhe ministrja çeke e Mbrojtjes Jana Chernochova.

Në fotografinë e fundit me flamurin e Zvicrës është paraqitur Viola Amherd. Por ndryshe nga sa thuhet në postimin që po rishikojmë, Zvicra nuk është vend anëtar i NATO-s. Ajo bashkëpunon me aleancën përmes Partneritetit për Paqe dhe përmes Këshillit të Partneritetit Euro-Atlantik, ku mund të prezantojë pikëpamjet e saj për çështjet e politikës së jashtme dhe sigurisë.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin si pjesërisht të pavërtetë. Jo të gjitha vendet, flamujt e të cilëve përfaqësohen në fotografi janë anëtare të NATO-s, gjithashtu një nga ministret është për punëve të jashtme, jo e mbrojtjes.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.