Dfr Lab: Profile të dyshimta në Tuiter pretendojnë që janë armen nga Turqia dhe nxisin retorikë nacionaliste

Përdoruesit e Twitter kanë emëruar tre llogari në Twitter që minimizojnë racizmin ndaj armenëve në Turqi. Profilet u krijuan gjatë konfliktit të fundit të armatosur në Nagar-Karabak, e cila ka nxitur retorikën hiper-nacionaliste në internet dhe, për pasojë, ankth midis armenëve etnikë në Turqi.

Por disa përdorues të Twitter kanë bërë vërejtje serioze në lidhje me këto llogari në Twitter. Llogaritë e dyshimta jo-autentike janë identifikuar si armenë etnikë që jetojnë në Turqi por që mbështesin retorikën nacionaliste turke.

Megjithëse këto llogari, në përpjekje për të fituar legjitimitetin, shfaqën tituj akademikë në institucione të ndryshme si angazhim i tyre profesional, por identiteti i tyre akademik, i kombinuar me mungesën e një pranie tjetër në internet, ngritën vetëm më shumë dyshime.

Sidoqoftë, këto llogari arritën të bëhen virale dhe të shtrembërojnë retorikën në internet. Ata shërbyen si një “model i pakicës” për gazetat nacionaliste turke dhe komentatorët që raportuan mbi to në mënyrë jo kritike. Dfr Lab në artikullin e tyre analizon të gjitha këto profile individualisht. Analizën e plotë mund ta lexoni këtu.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari