Dezinformatat kundër vaksinave ringjallin sëmundjet e harruara

该图片由Myriams-FotosPixabay

Dezinformatat kundër vaksinave kanë dëmtuar imunizimin dhe kanë shkaktuar dëme të mëdha në shëndetin publik. Të dhënat për vaksinimin e fëmijëve janë shqetësuese, mbulimi i rekomanduar mbi 95 për qind nuk është arritur për asnjë vaksinë në vend. Rrëfimet dezinformuese vazhdojnë të luajnë me shëndetin e qytetarëve, është shpikur që vaksinat shkaktojnë “turbokarcinoma” edhe te personat që nuk janë fare të vaksinuar. Vërtetmatësi vëren një tendencë për të demonizuar të vaksinuarit, të gjitha me qëllim të frikësimit të të pavaksinuarve dhe dekurajimit të tyre nga synimi për të mbrojtur shëndetin e tyre përmes imunizimit.

 

Shkruan: Miroslava Simonovska

Periudha e vjeshtës çdo vit është një simbol i rritjes së numrit të infeksioneve të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes. Ftohja, gripi dhe Covid po mbushin ambulancat e mjekëve të familjes. Ministria e Shëndetësisë filloi t’u bëjë thirrje grupeve të rrezikuara të qytetarëve që të vaksinohen kundër gripit sezonal dhe ka siguruar një numër të mjaftueshëm dozash – 60 mijë, të cilat janë të destinuara për grupet e rrezikuara të qytetarëve: personat mbi 65 vjeç, qytetarët me sëmundjet kronike, punonjësit e shëndetësisë, gratë shtatzëna, si dhe për fëmijët nga 6 muaj deri në 5 vjeç.

Gjatë vitit 2022, në Republikën e Maqedonisë së Veriut nuk është regjistruar asnjë vdekje e vetme nga vaksinimi, as ndonjë gjendje më serioze e rrezikshme për jetën lidhur me aplikimin e vaksinës, njoftojnë nga Instituti i Shëndetit Publik.

Të gjitha raportet e efekteve anësore të lidhura me vaksinat nga kalendari i rregullt i vaksinave ishin të lidhura me efektet anësore që kishin parashikuar prodhuesit e vaksinave, është një numër jashtëzakonisht i vogël i rasteve dhe të gjitha përfunduan me një rezultat të mirë.

Në vitin 2022, sipas informacioneve që Vërtetmatësi ka marrë nga Instituti i Shëndetit Publik, ka pasur 17 raportime për një ndërlikim pas vaksinimit për vaksinat BSH, HEP, rotavirus dhe vaksinat MRP. Në shtatë raste, për të cilat është marrë informacion për rezultatin, rezultati i trajtimit është shërues dhe pa pasoja të reaksioneve të padëshiruara.

Nga Shtëpia e Shëndetit Shkup thanë për Vërtetmatës se kanë në dispozicion vaksina kundër Covid-it në pikën e vaksinimit në poliklinikën Bit Pazar, përkundër interesimit të ulët që qytetarët tregojnë për vaksinimin kundër Covid-it gjatë kësaj periudhe. Ndërkohë që interesi për vaksinimin kundër Covid në vend është në rënie, keqinformimet për këto vaksina vazhdojnë të shpërndahen në internet me intensitet të pashuar.

 

Gënjeshtra për sëmundjet e vaksinës Covid

Fakti që në vend një pjesë e mirë e qytetarëve nuk iu nënshtruan këtij dezinformimi dhe u vaksinuan me një, dy ose tre doza, u dha një ide të re qarqeve antivaksinuese: filluan të shpiknin sëmundje nga të cilat gjoja filluan të vuanin të vaksinuarit. Ky ka qenë fokusi i dezinformimit kundër vaksinave në vend gjatë gjashtë muajve të fundit. Parakushtet për këtë dezinformim u krijuan nga fakti se tashmë kishte qytetarë që kishin marrë vaksinën kundër Covid.

Për të demotivuar qytetarët e tjerë që të ndjekin shembullin dhe të mbrohen, u përhap frika dhe paniku i bazuar në palogjikshmëri dhe pretendime të pabazuara. Të tilla ishin pohimet se një numër i madh qytetarësh në botë morën të ashtuquajturën “turbokarcinoma” nga vaksina kundër Covid. Ky term nuk ekziston në mjekësi, por në narrativat e dezinformatave është përdorur për të përshkruar simptomat e kancerit që përparon me shpejtësi.

një nga shembujt e dezinformatave të postuara për këtë temë, pretendohej se edhe kanceri i zhvilluar te një familjar i pa vaksinuar kundër Covid-19 ishte pasojë e vaksinimit të pjesës tjetër të familjes. Me deklarata të tilla të kota është tentuar të futet frika dhe paniku tek një pjesë e madhe e qytetarëve të vaksinuar në vend. Të luash me ndjenjat e familjeve me të sëmurë me kancer, bazuar në manipulime jo mjekësore, është një praktikë joetike dhe e rrezikshme për shëndetin publik.

Dihet në mbarë botën se pandemia e Covid-19 la shumicën e departamenteve dhe klinikave onkologjike pa takime diagnostikuese, gjë që kontribuoi në rritjen e numrit të kancereve në vitet në vijim, pas përfundimit të pandemisë. Gjithashtu, të dhënat e Organizatës Botërore të Shëndetësisë tregojnë se në dekadat e ardhshme pritet të rritet numri i të sëmurëve nga kanceri

Studimet e mëdha kanë treguar se pacientët me kancer janë në rrezik të lartë për komplikacione nga Covid-19, prandaj u rekomandua vaksinimi kundër Covid-19.

Vërtetmatës vuri në dukje se në gjashtë muajt e fundit objektiv i dezinformatave janë pikërisht qytetarët e vaksinuar në vend. Ato përdoren si objektiv, për të dekurajuar të pavaksinuarit nga imunizimi. Si? Duke shpërndarë të pavërteta se vaksina kundër Covid e marrë nga të vaksinuarit ka dëmtuar shëndetin e tyre.

Dezinformata bazë ishte se vaksina kundër Covid shkaktoi SIDA tek ata që e morën atë. Për të shtyrë këto falsifikime, u keqpërdorën institucionet zyrtare shtetërore përmes interpretimit dashakeq të analizave dhe statistikave të tyre. Për shembull, u shpërnda informacioni se “qeveria kanadeze njoftoi se 74 përqind e kanadezëve të vaksinuar me tre doza të Covid 19 tani kanë SIDA të shkaktuar nga vaksina”. Për të nxitur këtë fabrikim dashakeq, qarqet kundër vaksinave në vend shpikën kushte mjekësore inekzistente për “këtë SIDA”, të cilën e quajtën “AIDS”. Duke keqinterpretuar plotësisht se si funksionojnë vaksinat dhe sistemi imunitar, u përhap paniku që të vaksinuarit sëmuren nga SIDA dhe kanceri, dhe siç shihet nga shembulli i mëposhtëm, shkoi një hap më tej dhe u shpërndanë palogjikshmëri jashtëzakonisht keqdashëse, se edhe anëtarët e familjes së tyre të pavaksinuar sëmuren nga kanceri për shkak të të vaksinuarve.

Në një analizë të vitit 2021, kur Vërtetmatës gjurmoi dezinformatat e vaksinave, ishte evidente se pikërisht ato të rreme që pretendonin se vaksinat shkaktojnë të gjitha llojet e sëmundjeve dhe vdekjeve ishin shpërndarë gjerësisht. Dhe aty, mes serisë së sëmundjeve që i atribuoheshin gabimisht vaksinës, u gjet edhe kanceri. Ministria e Shëndetësisë deklaron në faqen e saj të fakteve dhe miteve të vaksinave se vaksinat kundër Covid nuk mund të shkaktojnë kancer.

 

Dezinformim se vaksinat shkaktojnë abort 

Gjashtë muajt e fundit janë parë dezinformata që synojnë gratë dhe të drejtat e tyre riprodhuese. Pra, Agjencia Evropiane e Barnave EMA u abuzua për të pretenduar në mënyrë të rreme se kishte lëshuar një paralajmërim se vaksinat kundër Covid shkaktojnë abort. Kjo është diametralisht e kundërt me të vërtetën. EMA po inkurajon gratë shtatzëna që të vaksinohen kundër Covid-19 dhe nuk ka thënë se vaksinat shkaktojnë infertilitet femëror.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve pretendojnë se shkencëtarët nuk gjetën një rrezik të shtuar të abortit tek gratë që morën vaksinën mRNA në shtatzëninë e hershme ose para se të mbeten shtatzënë. Një analizë e gushtit 2021 nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve shqyrtoi 2,500 gra shtatzëna që morën një vaksinë mRNA përpara javës së njëzetë të shtatzënisë. Studiuesit gjetën një shkallë të abortit prej 13 përqind, e cila është e ngjashme me shkallën e pritshme të abortit në popullatën e përgjithshme.

Është interesante të theksohet se edhe para fillimit të vaksinimit kundër Covid-19 në Maqedoninë e Veriut, qarqet kundër vaksinimit përhapin dezinformata se vaksinat shkaktojnë infertilitet. Madje, edhe në momentet kur nuk ka pasur studime klinike për këtë temë, ky dezinformim u është servirur përdoruesve në rrjetet sociale. Tani, ndryshe nga atëherë, ka studime klinike që tregojnë se vaksinat nuk shkaktojnë infertilitet apo probleme me fetusin.

Në Shtetet e Bashkuara, deri në maj 2021, 90,000 gra ishin vaksinuar me vaksinat Pfizer dhe Moderna dhe nuk ishte identifikuar asnjë problem shëndetësor, në kundërshtim me atë që dihet tashmë, që gratë shtatzëna të infektuara me Covid-19 kanë një rrezik më të madh për të përfunduar në kujdesin intensiv, si dhe për të lindur më herët foshnjat e tyre, sesa gratë që nuk kanë Covid-19.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në Shtetet e Bashkuara thonë se ato që duan të mbeten shtatzënë në të ardhmen mund të vaksinohen, sepse vaksinat nuk shkaktojnë infertilitet. Ato nuk përmbajnë një virus të gjallë dhe nuk mund të infektojnë as nënën dhe as foshnjën me Covid.

Dhe Qeveria e Australisë pretendon zyrtarisht se vaksinat kundër Covid-19 nuk shkaktojnë sterilitet.

 

Dezinformime për fëmijët dhe kalendarin e rregullt të vaksinimit

Dy lëvizje “luftojnë” vazhdimisht kundër njëra-tjetrës në lidhje me vaksinimin e fëmijëve, pra kalendarin e rregullt të imunizimit. Nga njëra anë janë profesionistët e mjekësisë dhe shkenca dhe kundër tyre qarqet kundër vaksinave që keqpërdorin studime të keqinterpretuara ose të tërhequra dhe të pashqyrtuara nga komuniteti mjekësor për të pretenduar se fëmijët e pavaksinuar janë më të shëndetshëm se fëmijët e vaksinuar. Kjo mund të ndikojë negativisht në tendencat e imunizimit në vend, duke qenë se është prindi ai që vendos ta çojë fëmijën për vaksinim. Pra, nëse prindi bie nën ndikimin e të pavërtetave dhe gjysmëinformacioneve, atëherë rrezikohet imuniteti kolektiv në vend dhe ai për sëmundjet që konsideroheshin të zhdukura dhe nën kontroll, falë vaksinave. Në gjashtë muajt e fundit është vënë re rrëfimi se fëmijët e vaksinuar sëmuren dhe kanë komplikime, ndryshe nga të pavaksinuarit. Një dezinformim i tillë vjen në vend në një periudhë të ndjeshme kur nuk është arritur mbulimi i rekomanduar mbi 95 për qind për asnjë vaksinë, gjë që krijon rrezikun e shfaqjes së sëmundjeve tashmë të harruara. Faktet thonë se në vendet me mbulim të lartë vaksinimi, shumë sëmundje mbahen nën kontroll.

Dezinformimi për vaksinat tek fëmijët dhe dëmet e supozuara të tyre bazohet në një studim fatkeq, të mbështetur nga organizata kundër vaksinave, i cili ka dobësi metodologjike, një kampion jo përfaqësues, një studim i bazuar në perceptime subjektive, jo në metoda matematikore dhe statistikisht të sakta. Gjatë shpërndarjes së dezinformatave për vaksinat e fëmijëve u shpërnda edhe gënjeshtra se fëmijët e vaksinuar kanë 4.2 herë më shumë mundësi për të zhvilluar autizëm. Ndryshe nga pretendimet e tilla, studimet me një kampion përfaqësues prej 650,000 fëmijëve nuk tregojnë një lidhje midis vaksinës dhe autizmit.

Profesor Dr. Alexandra Grozdanova, koordinatore kombëtare për imunizimin, deklaroi së fundmi se kur në vend ndodhi një epidemi fruthi në vitin 2019, për shkak të mbulimit të pamjaftueshëm të fëmijëve të vaksinuar, dhe rrjedhimisht për shkak të rënies së imunitetit kolektiv, shteti duhej të merrte një sërë të aktiviteteve dhe hapave . Ndër këto hapa ishte vaksinimi i 42,000 fëmijëve nën moshën 14 vjeç me vaksinën MMR. Asnjëri prej tyre nuk u shfaq me autizëm.

Në momentin kur mbulimi zvogëlohet, rreziku i shpërthimit të fruthit është jashtëzakonisht i lartë, tha profesor Dr. Grozdanova. 

Falë vaksinimit, gjatë kësaj periudhe nuk u shfaq asnjë epidemi e re e fruthit.

Është jashtëzakonisht e rëndësishme t’u sqarohet prindërve se kjo vaksinë është bërë dekada më parë, nënvizoi ajo, duke theksuar se vaksina është vendimi i duhur për të mbrojtur fëmijët nga sëmundja.

Akademia Amerikane e Pediatrisë ka përfunduar një listë të studimeve të rëndësishme për sigurinë e vaksinave që mund të shihen këtu.

Gënjeshtra që demonizojnë profesionistët mjekësorë që promovojnë vaksinimin

Nuk mund të shmanget fakti se që nga fillimi i pandemisë Covid ka një kamp në rrjetet sociale që bie kundër mjekësisë së bazuar në prova, mjekëve, infermierëve, anëtarëve të agjencive zyrtare mjekësore etj. Gjatë gjashtë muajve të fundit, për të larguar qytetarët nga vaksinat, u tha gjithashtu se ata profesionistë mjekësorë që promovuan vaksinat do të gjykoheshin për krime kundër njerëzimit. Është një trillim i pastër. Askush nuk do të gjykohet për krime kundër njerëzimit, as për vaksinën Covid-19 apo ndonjë vaksinë tjetër. Vaksina merret me pëlqim të nënshkruar nga pacienti përpara vaksinimit, ku tregohen efektet anësore të mundshme, të cilat kryesisht janë të lehta dhe kalojnë shpejt.

Demonizimi i shkencës mjekësore i mishëruar te profesionistët mjekësorë është një taktikë për të mashtruar masat se ata po punojnë në dëm të njerëzimit. Kjo krijon rrezikun e besimit konfuz dhe të tronditur te autoritetet shëndetësore, te mjekët dhe rezulton në refuzimin e rekomandimeve të tyre, gjë që mund të kushtojë jetë.

Është e rëndësishme të theksohet se Maqedonia e Veriut ndjek rekomandimet e OBSH-së, FDA-së dhe EMA-s, dhe vaksinat që janë miratuar nga organizatat përkatëse mjekësore në botë janë pranuar.

Vendimi i çdo personi nëse do të vaksinohet kundër Covid është një vendim individual. Megjithatë, për vaksinat e fëmijëve ekziston një kalendar i detyrueshëm i imunizimit që rregullohet me Ligjin për mbrojtjen e popullsisë nga sëmundjet infektive. Synimi i prindërve të fëmijëve me dezinformata rreth vaksinave dhe në këtë mënyrë reduktimi i mbulimit me vaksinim është një rrezik serioz për shëndetin publik të të gjithë popullatës.

Të dhënat e OBSH-së thonë se 2 deri në 3 milionë jetë fëmijësh shpëtohen çdo vit në mbarë botën nga vaksinimi. Falë imunizimit, shumë sëmundje infektive që në të kaluarën përbënin një problem të konsiderueshëm shëndetësor sepse shkaktonin vdekshmëri të lartë tek fëmijët dhe të rriturit ose shkaktonin komplikime dhe paaftësi, sot janë eliminuar ose vënë nën kontroll, duke u reduktuar në raste individuale.

Nuk ka dyshim se vaksinimi është një nga arritjet më të mëdha në historinë e mjekësisë dhe masa parandaluese më e sigurt, më efikase dhe e justifikuar ekonomikisht, e cila kontribuon drejtpërdrejt në uljen e sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë nga sëmundjet infektive.

Prandaj, kur marrin vendime për vaksinimin e fëmijëve, prindërit duhet të ekspozohen ndaj mjekësisë së bazuar në fakte, në vend që të jenë në shënjestër të gjysmëinformacioneve dhe dezinformatave që janë armiku i shëndetit publik. Natyrisht, në atë luftë për informim të saktë, barriera dhe mburoja kryesore kundër dezinformatave janë mediat, të cilat më së shumti janë të prirura drejt mjekësisë së bazuar në fakte.

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.