Dezinformatat duke abuzuar me inteligjencën artificiale mund të jenë të dëmshëm për zgjedhjet

Фото: Мета.мк

Përvoja sllovake me ndikimet e dëmshme në zgjedhje u prezantua nga Jan Zingel. Zgjedhjet që u zhvilluan në Sllovaki në shtator të këtij viti, pas një periudhe të caktuar drejtimi të vendit nga një qeveri teknike, ishin gjithashtu momenti i parë kur inteligjenca artificiale u përdor për të ndikuar në opinionin publik.

Sesioni i fundit i konferencës së sotme ndërkombëtare “e-Shoqëria.mk”, që Fondacioni Metamorfozis e organizoi për herë të 19-të, iu kushtua problemit të dezinformimit dhe keqpërdorimit të inteligjencës artificiale për ndikim të dëmshëm në demokraci, gjegjësisht më konkretisht mbi zgjedhjet dhe të menduarit e votuesve.

Në temën “Dezinformimi në steroidet: Kërcënimi i integritetit të procesit zgjedhor” folën: Jan Zingel, themelues dhe kryetar i Strategic analysis” nga Sllovakia, Bojana Kostiq, studiuese dhe avokate e të drejtave digjitale nga Holanda, Fitim Gashi, koordinator i projektit të dezinformimit në “Sbunker”, Kosovë, si dhe Filip Stojanovski, drejtor për zhvillim nga Fondacioni për Internet dhe Shoqëri “Metamorfozis”.

Stojanovski fillimisht prezantoi projektin e Western Balkans Anti-Disinformation Hub, i cili, i iniciuar nga Metamorphosis, përfshin gjashtë organizata nga Ballkani Perëndimor që po përpiqen me përpjekje të përbashkëta të shtypin ndikimin e dëmshëm të dezinformimit, i cili, për shkak të afërsisë ose barazisë gjuhësore, shumë lehtë kalon nëpër vendet ballkanikee. Stojanovski prezantoi disa nga shembujt më të spikatur të dezinformimit përmes teksteve të debankuara nga kontrolluesit e fakteve të gjashtë organizatave.

Përvoja sllovake me ndikimet e dëmshme në zgjedhje u prezantua nga Jan Zingel. Zgjedhjet që u zhvilluan në Sllovaki në shtator të këtij viti, pas një periudhe të caktuar drejtimi të vendit nga një qeveri teknike, ishin edhe momenti i parë kur inteligjenca artificiale u përdor për të ndikuar në opinionin publik.

“Përveç pranisë së narrativave pro-ruse që u përhapën kryesisht përmes rrjeteve sociale, ne patëm edhe dy shembuj të abuzimit me inteligjencën artificiale, pra krijimin e “deepfakes”, të cilat, megjithëse ishin të cilësisë së dobët dhe ishin qartazi. produkt i inteligjencës artificiale, ende mashtruan shumë njerëz që të besojnë se janë të vërteta, domethënë kanë ndikuar në një numër të madh votuesish”, sqaroi Zingel.

Shembulli i parë i deepfake, i përmbajtjes audio të pavërtetë të krijuar nga inteligjenca artificiale, ishte me cilësi të ulët dhe nuk u mor shumë seriozisht. Bëhej fjalë për montimin me inteligjencë artificiale të një “bisedimi” të presidentit të partisë “Sllovakia Progresive”, i cili gjoja thotë se nëse fitojnë do të rrisin çmimin e birrës. Edhe pse kjo çështje është një temë shumë e ndjeshme në një vend ku pihet birra, nuk ka mashtruar shumë, shpjegoi ai.
Por videoja e dytë pati një efekt shumë më të fortë.

“Audioja e dytë e gjeneruar nga AI ishte më e sofistikuar. Bëhej fjalë për gjoja bisedë të kryetari i Partisë Liberale me një gazetare investigative e cila shkruan për aferat korruptive të qeverisë së kaluar. Në bisedë, kreu i partisë dyshohet se ka bërë plane se si të manipulojë zgjedhjet – si të blejë votat e romëve, si të blejë gazetarët dhe tema të ngjashme. Cilësia e kësaj audio ishte gjithashtu e dobët, por megjithatë filloi të përhapet kryesisht në kanalet Telegram të figurave publike pro-ruse. Më pas u përhap në mediat sociale”, shpjegoi Zingel.

Ai theksoi se efekti i atij mashtrimi ishte më i madh në një pjesë të elektoratit të djathtë.

“Ata njerëz që donin të votonin për të djathtën dhe të djathtën ekstreme thanë se liberalët donin të vidhnin zgjedhjet. Deepfake konfirmoi dyshimet e tyre. Por kjo nuk ndryshoi mendimet e shumë njerëzve që donin të votonin për liberalët”, tha Zingel.

Fitim Gashi nga “Sbunker” foli për problemin e ndikimit të dezinformatave në situatën politike të Kosovës, por edhe për disa dezinformata “më skandaloze” në vendet shqipfolëse, kurse ekspertja Bojana Kostiq iu referua masave të marra deri më tani në BE për të mbrojtur të drejtat digjitale dhe luftën kundër dezinformimit, si dhe masat që duhen marrë për të parandaluar abuzimet me inteligjencën artificiale.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.