BBC: Mitet që vaksina shkakton probleme me pjellorinë ende në qarkullim

Photo by Garon Piceli from Pexels
Pretendimet e rreme dhe mashtruese për vaksinat Covid-19, për kinse problemet me pjellorinë dhe abortet janë ende duke qarkulluar në internet, pavarësisht se nuk mbështeten nga provat, raporton BBC

Mjekët ishin jashtëzakonisht të kujdesshëm në lidhje me atë që rekomandojnë gjatë shtatzënisë, kështu që këshilla fillestare ishte të shmangni vaksinën. Por tani, aq shumë të dhëna sigurie janë të disponueshme saqë kjo këshillë ka ndryshuar dhe vaksina tani inkurajohet në mënyrë aktive (pasi infektime me Covid vetë mund të rrezikojë shtatzëninë).

Një studim tregon se vaksina grumbullohet në vezore, gjë që nuk është e vërtetë.
Kjo teori vjen nga një keq lexim i një studimi të paraqitur tek rregullatori japonez. Studimi përfshin vaksinimin e minjve një dozë shumë më të lartë të vaksinës sesa ajo e dhënë njerëzve (1,333 herë më e lartë).Vetëm 0.1% e dozës totale përfundoi në vezoret e kafshëve, 48 orë pas injektimit. Shumë më tepër , 53% pas një ore dhe 25% pas 48 orësh – u gjetën në vendin e injektimit (te njerëzit, zakonisht krahu). Vendi tjetër më i zakonshëm ishte mëlçia (16% pas 48 orësh), e cila ndihmon në heqjen e mbeturinave nga gjaku.

Vaksina jepet duke përdorur një flluskë yndyre që përmban materialin gjenetik të virusit, i cili nxit sistemin imunitar të trupit. Ata që promovojnë këtë pretendim të pavërtetë zgjodhën një qasje e cila në fakt i referohej përqendrimit të yndyrës që gjendet në vezoret.

Edhe të dhënat e monitorimit tregojnë se vaksinat shkaktojnë aborte – janë të pavërteta.Disa njerëz gjithashtu kanë ndarë grafikët që tregojnë një rritje të madhe të numrit të përgjithshëm të njerëzve që raportojnë përvojat e tyre në këto skema në krahasim me vitet e mëparshme, për vaksinat dhe ilaçet e tjera. Kjo është përdorur për të nënkuptuar që vaksina Covid është më pak e sigurt. Por rritja nuk mund të na e thotë këtë, mund të na thotë vetëm se shumë njerëz po raportojnë – ndoshta sepse një pjesë e madhe e popullsisë është duke u vaksinuar dhe është një temë shumë e përfolur. Në të vërtetë u raportuan aborte spontane në këto baza të të dhënave – ato janë fatkeqësisht ngjarje të zakonshme – por kjo nuk do të thotë se vaksina i ka shkaktuar ato.

Një peticion i përhapur gjerësisht nga Michael Yeadon, një studiues shkencor i cili ka dhënë deklarata të tjera çorientuese në lidhje me Covid, pretendoi se proteina e koronavirusit e përfshirë në vaksinat Pfizer dhe Moderna ishte e ngjashme me një proteinë të quajtur sincitin-1, e përfshirë në formimin e placentës.

Ai spekuloi se kjo mund të shkaktojë që antitrupat kundër virusit të sulmojnë një shtatëzënë në zhvillim. Disa ekspertë besojnë se kjo ishte origjina e gjithë besimit se vaksinat Covid mund të dëmtojnë pjellorinë.Në fakt sinktin-1 dhe proteina e koronavirusit janë po aq të ngjashme si çdo protein tjetër, kështu që nuk ka asnjë arsye të vërtetë për të besuar që mund të jenë shkak i ndërlikimeve, thuhet në këtë artikull të BBC.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.